Τρομαγμένοι είναι οι Σουηδοί βλέποντας να ξεσπούν σε διάφορες πόλεις της χώρας βίαια επεισόδια, στα οποία εμπλέκονται μετανάστες. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε όταν ένας Σουηδο-δανός, αντι-ισλαμιστής πολιτικός έκαψε το Κοράνι σε μια συγκέντρωση. Μετά από αυτό ακολούθησαν πολλαπλά επεισόδια για πάρα πολλές μέρες, αφού ο ίδιος γυρίζει από περιοχή σε περιοχή όπου μένουν μετανάστες και κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, προκαλώντας επεισόδια και αντιδράσεις.
Η σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκταλένα Αντερσον, καταδίκασε τα περιστατικά και είπε ότι, τόσο ο ισλαμισμός όσο και ο δεξιός εξτρεμισμός, δυστυχώς, βρήκαν χώρο να «φουντώσουν» στη Σουηδία.
«Ο διαχωρισμός επιτράπηκε να φτάσει τόσο μακριά που μπορούμε να μιλάμε πια για παράλληλες κοινωνίες στη Σουηδία. Ζούμε στην ίδια χώρα αλλά σε εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες», είπε η Αντερσον σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ο αριθμός των ανθρώπων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά ζουν στη Σουηδία έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φτάνοντας τα 2 εκατομμύρια -στην πραγματικότητα το ένα πέμπτο του πληθυσμού. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας είπε ότι ήθελε να οργανώσει τοπικές επιτροπές που θα ήλεγχαν την εγκληματικότητα των νέων, όπου οι κοινωνικές υπηρεσίες και η Αστυνομία θα μπορούσαν να συνεργαστούν.
«Η κοινωνία ήταν πολύ αδύναμη, οι πόροι για την αστυνομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες ήταν πολύ λίγοι», τόνισε.
Η Σουηδία έχει αυστηροποιήσει ριζικά τις μεταναστευτικές της πολιτικές. «Η ενσωμάτωση δεν πήγε καλά, την ίδια στιγμή που είχαμε μεγάλη εισροή μεταναστών», παραδέχτηκε η Αντερσον.
Η σκανδιναβική αυτή χώρα, στην οποία τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν γενικές εκλογές, έχει αυστηροποιήσει τις μεταναστευτικές της πολιτικές από τότε που δέχθηκε περισσότερους μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τον πληθυσμό της, κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης το 2015.
Η Διεθνής Αμνηστία, έχει επικρίνει την αυστηροποίηση των πολιτικών της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί ανθρώπινο πόνο και κάνει την ένταξη ακόμη πιο δύσκολη για τους μετανάστες.