O στρατηγός Αλ Μπουρχάν τον περασμένο Δεκέμβριο | REUTERS/El Tayeb Siddig/File Photo
Επικαιρότητα

Σουδάν: Ο στρατός εγκρίνει νέα τριήμερη κατάπαυση του πυρός – Συνομιλίες στην Τζούμπα

Ο στρατηγός Αλ Μπουρχάν ενέκρινε την πρόταση για νέα εκεχειρία 72 ωρών –μολονότι η προηγούμενη αποδείχτηκε αρκετά εύθραυστη– καθώς και την αποστολή αντιπροσώπων για συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν
Protagon Team

Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν και de facto ηγέτης της χώρας, μετά το πραξικόπημα του 2021 που ανέτρεψε το καθεστώς Αλ Μπασίρ, ο στρατηγός Αμπντελφάταχ αλ Μπουρχάν ενέκρινε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός για άλλες τρεις ημέρες, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Αυτή τη φορά η πρόταση για εκεχειρία 72 ωρών ήρθε από τη Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD, περιφερειακός οργανισμός της Ανατολικής Αφρικής). Ο στρατηγός Αλ Μπουρχάν ενέκρινε και το να σταλεί αντιπρόσωπος του στρατού στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες με την αντίπαλη παράταξη, τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστότερου ως «Χεμέντι».

Η πρόταση εξάλλου της IGAD προβλέπει να σταλεί επίσης αντιπρόσωπος των παραστρατιωτικών του Χεμέντι στην Τζούμπα για να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες.

Μολονότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η εκεχειρία τηρείται «εν μέρει», οι εχθροπραξίες στη χώρα, που ξέσπασαν τη 15η Απριλίου, συνεχίζονται αλλά με μειωμένη ένταση όπως παρατήρησε ο Guardian.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες των τρίτων χωρών για εκκένωση της πρωτεύουσας Χαρτούμ συνεχίζονται. Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει περίπου 200 μέλη των ενόπλων δυνάμεών του για να συντονίσουν την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων του από το εμπόλεμο Σουδάν.

Το Μ. Σάββατο, όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, στο Σουδάν βρίσκονταν περίπου 1.800 Καναδοί εκ των οποίων περίπου 700 ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών για να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με την καναδική κυβέρνηση.

Περίπου 180 Καναδοί ήδη απομακρύνθηκαν από το Σουδάν χάρη στη βοήθεια άλλων χωρών, ωστόσο πλέον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ετοιμάζει δική της επιχείρηση για την εκκένωση πολιτών, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Ζολί.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, έχουν τραυματίσει χιλιάδες, κατέστρεψαν νοσοκομεία και άλλες υποδομές και έκαναν από δύσκολη ως αδύνατη η διανομή τροφίμων στο κράτος των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο εκ των οποίων χρειαζόταν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει.

Ο Καναδάς έστειλε δυο αεροσκάφη C-130 Hercules κοντά στο Σουδάν για να παραλάβουν υπηκόους της χώρας όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, είπε η κυρία Αναντ χθες.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά» και οι όροι για να διεξαχθεί η επιχείρηση είναι να υπάρχει «χώρος στο αεροδρόμιο» του Χαρτούμ και οι Καναδοί «να είναι σε θέση να φθάσουν εκεί με ασφάλεια», εξήγησε η υπουργός σε δημοσιογράφους.

Την Κυριακή, η Οτάβα ανακοίνωνε πως ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τη λειτουργία της πρεσβείας του Καναδά στο Χαρτούμ και ότι τα μέλη της αποστολής θα εργάζονται προσωρινά σε ασφαλή τοποθεσία εκτός της χώρας. Ακόμη, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έκανε γνωστό πως θα λάβει μέτρα για να διευκολύνει Σουδανούς που βρίσκονται με προσωρινές άδειες παραμονής στον Καναδά και ενδέχεται να είναι αδύνατο να επιστρέψουν λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στην πατρίδα τους.