Πυρά και εκρήξεις ακούγονταν το βράδυ της Τρίτης στην Ομντουρμάν, τη «δίδυμη» πόλη του Χαρτούμ πάνω στον Νείλο, όπου ο σουδανικός στρατός χρησιμοποίησε τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (UAV) για να πλήξει θέσεις των παραστρατιωτικών.
Την ίδια στιγμή, αεροπορικά πλήγματα από UAV αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Μπαχρί, όπου ο τακτικός στρατός προσπάθησε να εμποδίσει τις ΔΤΥ να καταλάβουν διυλιστήριο.
Ενα βλήμα έπληξε νοσοκομείο της Ομντουρμάν, τραυματίζοντας 13 ανθρώπους, σύμφωνα με υπεύθυνο της δομής υγείας.
Οι μάχες στο Σουδάν συνεχίζονταν παρά την κατάπαυση του πυρός που ίσχυε από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για 72 ώρες, και στην οποία συμφώνησαν οι δύο πλευρές, μετά από μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
Η σύρραξη ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Αμπντελ Φατάχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη της χώρας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χεμέντι», επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), μαίνεται από τις 15 Απριλίου.
Πυκνοκατοικημένες περιοχές, ειδικά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μετατράπηκαν σε πεδία μαχών. Αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού και οδομαχίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει πάνω από 4.000, σύμφωνα με αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που όμως θεωρείται πως είναι πολύ υποτιμημένοι.
Νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και η διανομή τροφίμων και άλλων ειδών πρακτικά ανεστάλη στη χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο εκ των οποίων χρειάζεται την επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ για να επιβιώσει.
Με πτώματα να κείτονται στους δρόμους, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα τόνιζε πως δεν είναι σε θέση να στείλει εφόδια ούτε προσωπικό στο Σουδάν, εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου για να απομακρύνουν εσπευσμένα χιλιάδες υπηκόους τους.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για «εξαιρετικά οξείες» ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη χώρα, ραγδαία αύξηση των τιμών –σε όποια εμπορικά καταστήματα λειτουργούν– ενώ επισήμανε επίσης πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να μειώσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες σουδανοί άμαχοι θα προσφύγουν σε γειτονικές χώρες.
«Το Σουδάν θα χάσει»
«Δεν υπάρχει προς το παρόν ουδεμία σαφής ένδειξη πως είτε ο ένας, είτε ο άλλος (στρατηγός) είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στ’ αλήθεια, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως και οι δυο τους πιστεύουν ότι η στρατιωτική επικράτηση επί της άλλης πλευράς παραμένει εφικτή», τόνισε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Φόλκερ Πέρτες, ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν.
Πρόκειται για «λάθος εκτίμηση», πρόσθεσε ο γερμανός διπλωμάτης, που ανέλαβε ειδικός επιτετραμμένος το 2021. Οποια πλευρά όμως και αν επικρατήσει, σε περίπτωση συνέχισης των εχθροπραξιών, «το Σουδάν θα χάσει», είπε. Ηδη, ο πόλεμος «προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή» και είναι οι πολίτες αυτοί που «πληρώνουν το τίμημα», συμπλήρωσε.
Κατήγγειλε επίσης, πως οι αντιμαχόμενες πλευρές επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων. «Πολεμούν περιφρονώντας το δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου, επιτιθέμενα σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, επιδεικνύοντας ελάχιστη έγνοια για τους αμάχους, για τα νοσοκομεία ή ακόμη για τα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους», είπε ο Πέρτες.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για 10 «σπαρακτικές» ημέρες «βίας και χάους» και προειδοποίησε εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.
«Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ενεπλάκησαν όλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε συρράξεις ή εκτεταμένες πολιτικές ταραχές. Η σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν δεν απειλεί μόνο το μέλλον της χώρας. Ανάβει μια σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη πέραν των συνόρων του, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και πηγαίνοντας πίσω την ανάπτυξη δεκαετίες», πρόσθεσε ο γγ του ΟΗΕ.