Δορυφορική φωτογραφία του διεθνούς αεροδρομίου του Χαρτούμ: Επιβατικά αεροσκάφη έχουν παραδοθεί στις φλόγες | Courtesy of Maxar Technologies/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Σουδάν: Δεκάδες άμαχοι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις εμφύλιες συγκρούσεις

Οι μάχες ανάμεσα στον στρατό του στρατηγού Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς του στρατηγού Νταγκάλο, μαίνονται από το Σάββατο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις. Αναφορές για Ελληνες εγκλωβισμένους σε εκκλησία
Protagon Team

Τουλάχιστον 83 άμαχοι και «δεκάδες» στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες που ξέσπασαν στο Σουδάν, ανάμεσα σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Περίπου 1.286  άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου έξι εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Δύο Ελληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της αναστάσιμης λειτουργίας. Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους Ελληνες σε εκκλησία του Χαρτούμ.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως παράθυρα έτριζαν και κτίρια ταρακουνιούνταν από τις εκρήξεις το Σάββατο και πυρά και εκρήξεις συνεχίζουν να να ακούγονται την Κυριακή, σχεδόν ένα 24ωρο αφού ξέσπασαν οι μαχες.

«Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων έφθασε τους 56», ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, ανεξάρτητη οργάνωση, μέρος του δημοκρατικού κινήματος στην αφρικανική χώρα, κάνοντας επίσης λόγο για «δεκάδες θανάτους» μελών των δυνάμεων ασφαλείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό αυτή τη στιγμή.

Η επιτροπή καταμέτρησε τουλάχιστον 600 τραυματίες, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ επισήμανε ότι πολλά από τα θύματα δεν κατέστη δυνατό να διακομιστούν σε νοσοκομεία, εξαιτίας των δυσκολιών στις μετακινήσεις που προκαλούν οι συγκρούσεις.

Νωρίτερα, η Ενωση Σουδανών Γιατρών, άλλη οργάνωση των επαγγελματιών του κλάδου, έκανε λόγο για 27 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, και 170 τραυματίες.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), με μέλη χιλιάδες παραστρατιωτικούς που έδρασαν στον πόλεμο του Νταρφούρ προτού γίνουν βοηθητικοί του στρατού, υποστήριξαν πως κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, το προεδρικό παλάτι και υποδομές-κλειδιά. Ο στρατός το διέψευσε.

Ο στρατός κατηγόρησε τους παραστρατιωτικούς πως «πυρπόλησαν πολιτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός της Saudi Airlines». Η εταιρεία το επιβεβαίωσε.

Η αεροπορία κάλεσε χθες βράδυ τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους διότι θα επιχειρούσε τη νύχτα, ενώ σήμερα κηρύχθηκε αργία στην πολιτεία του Χαρτούμ, που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν σχολεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Τη νύχτα αναφέρθηκαν αεροπορικά πλήγματα σε βάσεις των ΔΤΥ.

Αναφορές για 15 Eλληνες εγκλωβισμένους

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ALPHA, δημοσιογράφος του σταθμού ήρθε σε επικοινωνία με κάποιους Ελληνες στο Σουδάν, η οποία διεκόπη ξαφνικά κι έκτοτε δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους.

Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, ανέφεραν πως ενδέχεται να έχουν εγκλωβιστεί στην εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Καπνοί υψώνονται πάνω από ένα τμήμα του Χαρτούμ, το Σάββατο (Instagram @lostshmi/via REUTERS)

Μιλώντας στον Alpha ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, έκανε λόγο για 15 εγκλωβισμένα άτομα στη Μητρόπολη, τη στιγμή που οι σφαίρες έξω από το ναό έπεφταν «βροχή».

«Εχουμε πρόβλημα. Εχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στους δύο έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας.

«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Διεθνείς εκκλήσεις

Το Σάββατο οι εκκλήσεις προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ, διαδέχονταν η μια την άλλη: από τον ΟΗΕ, από την Ουάσιγκτον, από τη Μόσχα, από τη Ρώμη, από το Ριάντ, από την Αφρικανική Ενωση, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από το Πεκίνο, από τον πρώην πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντάλα Χάμντοκ, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα.

Την Κυριακή, ο Αραβικός Σύνδεσμος οργανώνει έκτακτη σύνοδο για το Σουδάν, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, όπου εδρεύει ο οργανισμός, και του Ριάντ. Πρόκειται για κράτη-συμμάχους του σουδανικού στρατού, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι θέλουν να πάρουν αυτοί την εξουσία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συζήτησε με τους ηγέτες των δυο πλευρών, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών, Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, καθώς και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, και αξίωσε «να σταματήσει αμέσως η βία».

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε να «ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Ανέφερε μέσω Twitter πως οι συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς «απειλούν την ασφάλεια των σουδανών πολιτών».

«Προδοσία»

Οι παραστρατιωτικοί μοιάζουν ανένδοτοι. Δεν θα σταματήσουν προτού πάρουν «τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων», διεμήνυσε στην κάμερα του Αλ Τζαζίρα ο επικεφαλής τους, ο στρατηγός Νταγκάλο, ή «Χαμέτι».

Χθες βράδυ, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Sky News Arabia, επανέλαβε πως «αναγκάστηκε» να αναλάβει δράση. «Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό. Πρέπει ο Μπουρχάν, αυτός ο εγκληματίας, να παραδοθεί. Ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα έρθουμε να σε πιάσουμε και να σε παραδώσουμε στη Δικαιοσύνη ή να σε σκοτώσουμε σαν σκυλί», είπε.

Ο στρατηγός Μπουρχάν έχει να εμφανιστεί δημόσια από χθες το πρωί. Σε ανακοίνωσή του πως «κατελήφθη εξαπίνης στις εννιά το πρωί» όταν οι παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν στο αρχηγείο του. Πλέον ο στρατός χαρακτηρίζει τον μέχρι χθες καλύτερο σύμμαχο του στρατηγού Μπουρχάν, «παραστρατιωτική ομάδα υποστηριχθείσα από το εξωτερικό».

Ο στρατός ανέφερε πως ο Χαμέτι «καταζητείται» για να συλληφθεί.

«Αυτός ο φυγόδικος εγκληματίας καταζητείται από τη Δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ ανακοίνωσε τη «διάλυση» των παραστρατιωτικών μονάδων, καλώντας τα μέλη τους να παραδοθούν στις αρχές.

Ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να «καταστρέψει» βάσεις των παραστρατιωτικών στο Χαρτούμ και ανακοίνωσε πως μόνο όταν διαλυθούν οι μονάδες αυτές θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης κάλεσαν τα 45 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, ακόμα και τα μέλη του στρατού, να «ταχθούν μαζί τους» και να στραφούν κατά των δυνάμεων του στρατηγού Μπουρχάν.

Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν μάχες για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων κρατικών ΜΜΕ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, οι στρατηγοί Χαμέτι και Μπουρχάν ανέτρεψαν μαζί την μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως με την πάροδο του χρόνου, ο στρατηγός Χαμέτι άρχισε να αλλάζει στάση, φθάνοντας πλέον να καταγγέλλει το πραξικόπημα.

Πρόσφατα έφθασε να ταχθεί στο πλευρό των πολιτών και εναντίον του στρατού στις διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί νέα μεταβατική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί αδιέξοδο στις συνομιλίες και να αναβληθεί επανειλημμένα κάθε συμφωνία για την έξοδο από την κρίση.

Εδώ και μέρες, τα πράγματα έδειχναν πως αναμενόταν σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τις μονάδες των παραστρατιωτικών, καθώς οχηματοπομπές τεθωρακισμένων συνέκλιναν προς το Χαρτούμ.

Οι μονάδες αυτές φέρονται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να εκτελούν σχέδιο παραγόντων πιστών στον άλλοτε δικτάτορα του Σουδάν, Ομαρ Χασάν ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τους στρατηγούς του το 2019, εν μέσω λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του καθεστώτος του.

Οι δυο στρατηγοί αποφάσισαν να συγκρουστούν ενώ σουδανοί πολιτικοί και η διεθνής κοινότητα τους πίεζαν τις τελευταίες ημέρες να βάλουν τις υπογραφές τους σε πολιτική συμφωνία για να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης του Σουδάν στη Δημοκρατία.

Αίγυπτος και Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν

Η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν την Κυριακή να μεσολαβήσουν ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές δυνάμεις, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμπντελφατάχ Αλ-Σίσι και ο ομόλογός του τού Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κίιρ, οι δύο άμεσοι γείτονες του Σουδάν που διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή, κάλεσαν τις δύο πλευρές στη μάχη εξουσίας να «επιλέξουν τη φωνή της λογικής (και) του ειρηνικού διαλόγου».

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ειρήνης και Σταθερότητας της Αφρικανικής Ενωσης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή. προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ καταδίκασε τη δολοφονία τριών υπαλλήλων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) εν μέσω συγκρούσεων στο Σουδάν το Σάββατο, λέγοντας πως σκοτώθηκαν ενόσω ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

Ο Φόλκερ Πέρτες, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών UNITAMS δήλωσε πως οι τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ, χθες.

«Είμαι επίσης συγκλονισμένος από τις αναφορές για βλήματα που έπληξαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών, καθώς και από τις αναφορές για λεηλασία εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών σε αρκετές τοποθεσίες στο Νταρφούρ», είπε ο Πέρτες, που είναι επίσης ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν.

Στο Σουδάν μεταβαίνει ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ θα μεταβεί «αμέσως» στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε την Κυριακή ο παναφρικανικός οργανισμός.

Εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση, η ΑΕ κάλεσε τις δυνάμεις των στρατηγών «να προστατεύσουν τους αμάχους», σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας, το απόγευμα.

Η ΑΕ κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές «να υιοθετήσουν γρήγορα μια ειρηνική λύση» και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους, ενώ «απέρριψε κατηγορηματικά κάθε εξωτερική παρέμβαση που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντούλ, συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον στρατηγό Μπουρχάν όσο και με τον Νταγκάλο και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός έκανε έκκληση για ειρήνη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του Σουδάν, η κρατική τηλεόραση της χώρας διέκοψε τη μετάδοσή της σήμερα το απόγευμα.

Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές περιπτώσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα από το απόγευμα της Κυριακής.

Ο στρατός επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα να αντιδράσει αν «η ανταρτική παραστρατιωτική οργάνωση διαπράξει οποιεσδήποτε βιαιότητες».

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης, που συνεκλήθη εκτάκτως, απέρριψε σθεναρά οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.