Μια «σοσιαλιστική ουτοπία» για τους πολλούς ή για τους λίγους; | Reuters
Επικαιρότητα

«Σοσιαλιστική ουτοπία»: εγκαίνια για την φαραωνική πόλη του Κιμ Γιόνγκ Ουν

Η Σαμτζιγιόν, που χαρακτηρίζεται από τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ ως η «επιτομή του μοντέρνου πολιτισμού», θα μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 οικογένειες
Protagon Team

Με το γνωστό του, πληθωρικά απαράμιλλο στυλ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εγκαινίασε και επισήμως μια καινούργια πόλη την οποία τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν «την επιτομή του μοντέρνου πολιτισμού».

Την κόκκινη κορδέλα για την πόλη Σαμτζιγιόν, η οποία χαρακτηρίζεται ως «σοσιαλιστική ουτοπία» και βρίσκεται στους πρόποδες του ιερού βουνού της χώρας, έκοψε ο ίδιος ο βορειοκορεάτης δικτάτορας, που είδε μια επιθυμία του να γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Οι εορτασμοί ήταν φαντασμαγορικοί με τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό και να σκεπάζουν την πόλη, «ένα από τα πιο σημαντικά οικοδομικά εγχειρήματα της Βόρειας Κορέας», όπως επισημαίνουν τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο Κιμ ήταν περιτριγυρισμένος από κομματικά στελέχη και φωτογράφους ενώ γύρω του το τοπίο έμοιαζε ειδυλλιακό με τα κτήρια να είναι καλυμμένα από χιόνι.

Η πόλη, που αποτελεί μέρος του σχεδίου του δικτάτορα για την ανάπτυξη μιας αυτάρκους οικονομίας, είναι γεμάτη ολοκαίνουρια διαμερίσματα, χιονοδρομικό κέντρο, εμπορικές, πολιτιστικές και ιατρικές εγκαταστάσεις καθώς και ένα στάδιο όπου θα διεξάγονται διάφορα αθλητικά δρώμενα.

Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 4.000 οικογενειών και διαθέτει 380 μπλοκ δημόσιων και βιομηχανικών κτιρίων που απλώνονται σε εκατοντάδες εκτάρια.

Πανοραμική άποψη της χιονισμένης «σοσιαλιστικής ουτοπίας»

Η ολοκλήρωση των εργασιών βέβαια καθυστέρησε σημαντικά κυρίως εξαιτίας των ελλείψεων σε οικοδομικά υλικά και σε εργατικό δυναμικό ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο Κιμ επιστράτευσε νεαρούς σε ηλικία εργάτες στους οποίους ωστόσο δεν δόθηκαν μισθοί παρά μόνο ελάχιστο φαγητό – όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις – για εργασία 12 ωρών επί 10 χρόνια με μοναδικό αντάλλαγμα την είσοδο σε μια πανεπιστημιακή σχολή ή στο πανίσχυρο Εργατικό Κόμμα της χώρας.

Ωστόσο, παρότι η πόλη θα λειτουργήσει ως μέσο προώθησης μίας πιο σύγχρονης και πλούσιας εικόνας της Βόρειας Κορέας, η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας θα συνεχίσει να ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Όπως αναφέρει στο BBC η μη-κυβερνητική οργάνωση Εθνική Επιτροπή για τη Βόρεια Κορέα (National Committee on North Korea), «πολλοί υποφέρουν από ελλείψεις στο φαγητό, στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό, στο πόσιμο νερό και σε άλλες αναγκαιότητες».

Ακόμη, στη σχετική αναφορά της για τη νέα πόλη, η ΜΚΟ τονίζει ότι έλαβαν χώρα καταναγκαστικά έργα κατά την οικοδόμηση της, κάτι όχι ασυνήθιστο για τη σοσιαλιστική χώρα.

Σύμφωνα με τον Κόλιν Ζβίρκο, ανταποκριτή της εξειδικευμένης ιστοσελίδας για θέματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, NK News, η Σαμτζιγιόν αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα «υπόδειγμα» πόλης για τη χώρα.

«Όπως φαίνεται μέχρι τώρα, έχει ωραίες καθαρές προσόψεις και μοναδικά φανταχτερά κτίρια, χωρίς να θυμίζει καμία άλλη πόλη της Βόρειας Κορέας», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, μιλώντας στο BBC.

Η πόλη είναι «σχετικά μικρή και περπατιέται εύκολα», προσθέτει, τονίζοντας ότι το η έκταση της είναι μόλις δύο με τρία χιλιόμετρα.

Εντούτοις, η συγκεκριμένη πόλη δεν είναι ακριβώς «καινούργια», καθότι προϋπήρχε της σημερινής, νέας μορφής της.

Σύμφωνα με τον Ζβίρκο, ορισμένα από τα κτίρια της αναδιαμορφώθηκαν, ενώ άλλα κατεδαφίστηκαν και χτίστηκαν καινούργια στη θέση τους.

Τέλος, η σημασία της πόλης είναι και συμβολική, καθότι βρίσκεται πολύ κοντά στο Όρος Παεκτού, το οποίο θεωρείται ιερό στη χώρα, καθότι εκεί πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο πατέρας του Κιμ Γιόνγκ Ουν και ηγέτης της Βόρειας Κορέας από το 1994 μέχρι το 2011, Κιμ Γιόνγκ Ιλ.

Ο Κιμ στη μέση, ανάμεσα σε βορειοκορεάτες αξιωματούχους, λίγο μετά το πέρας των εγκαινίων. Πίσω του ο ανδριάντας του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ