φωτ. αρχείου | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

SOS για τη λειψυδρία στα νησιά με μεσοβέζικες λύσεις και σχέδιο από… φθινόπωρο

Η λύση που προωθείται από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είναι άλλη από την αφαλάτωση,  σε συνδυασμό με την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Η προκήρυξη των έργων όμως αναμένεται από Σεπτέμβριο. Στα θετικά ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης
Protagon Team

Πληθαίνουν τα νησιά που το φετινό καλοκαίρι αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας, έπειτα από έναν ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα, με λίγες βροχές και ελάχιστες χιονοπτώσεις. Ηδη οι τοπικές Αρχές σε νησιά των Κυκλάδων και του ανατολικού Αιγαίου προχωρούν σε προγραμματισμένες διακοπές νερού για να μπορέσουν να ελέγξουν κάπως την κατάσταση. Και εν μέσω τουριστικής περιόδου (και υπερτουρισμού σε ορισμένα εξ αυτών) η εικόνα είναι δίχως άλλο απογοητευτική.

Ακόμη και σε πλούσια -τουλάχιστον μέχρι σήμερα-  σε υδάτινους πόρους νησιά, όπως η Ανδρος (Υδρούσα γαρ), η δημοτική αρχή ανακοίνωσε (ως μία από τις προσωρινές λύσεις) το κλείσιμο όλων των δημόσιων ντουζιέρων στις παραλίες, για την εξοικονόμηση νερού!

Η λύση που προωθείται από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, δεν είναι άλλη από την αφαλάτωση, σε συνδυασμό με την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Η προκήρυξη των έργων ωστοσο, δεν αναμένεται νωρίτερα από το φθινόπωρο, Στα θετικά το γεγονός ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των “πράσινων” μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω Ταμείο.

Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.