Ο Αλ. Τσίπρας με τον Γ. Παπανδρέου στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή | Dimitris Peristeris / SOOC
Επικαιρότητα

Σόου Τσίπρα στη Βουλή με «εδώ είμαι, δεν έφυγα» και «απελθέτω» το ποτήριον του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια εμφανή σκηνοθεσία «επιστροφής» του, ως πολιτικού πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Πρωθυπουργός από τη μία συνομίλησε αυθόρμητα με δημοσιογράφους και από την άλλη έδωσε μια ομιλία κατηγορώντας εκτελεστική και δικαστική εξουσία της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που σχολίασε: «Δίπλα στη λέξη “θράσος” στο λεξικό θα έπρεπε να μπει η φωτογραφία του κ. Τσίπρα»
Protagon Team

Πρώτα εμφανίστηκε στη Βουλή. Μετά πήγε και κάθισε δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, βουλευτή Αχαΐας και πρώην Πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ. Επειτα έδωσε μια ομιλία στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής για την ανάγκη στη χώρα μας «η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία να σταθούν στο ύψος τους», προκαλώντας αντιδράσεις. Και έπειτα έγινε και ένας δήθεν αυθόρμητος διάλογος με τους δημοσιογράφους που διέρρευσε και τον εμφάνιζε να λέει «εδώ είμαι, δεν έφυγα».

Οσοι είδαν σε αυτήν τη… χορογραφία του Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή στη Βουλή –με αφορμή την παρουσία του στην ημερίδα για την «Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας», που διοργάνωσαν η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων–, μια σκηνοθεσία προκειμένου να εμφανιστεί ως μια πολιτικά αναβαπτισμένη φιγούρα, μακριά από τις θεσμικές απρέπειες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και πέρα από την αναποτελεσματική αντιπολίτευση του 2015-19, δεν διαψεύστηκαν. Υπήρχε ακόμα και η πολύ χαριτωμένη παρατήρηση από την προεδρεύουσα της συνεδρίασης, γενική γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, πως «διαισθανθήκαμε ότι είστε και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακούγοντας την ομιλία σας»· με τον κ. Τσίπρα να το παίζει ταπεινός και να αποκρίνεται: «απελθέτω» το ποτήριον τούτο.

Δεν θέλει, δηλαδή ο κ. Τσίπρας να είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλει κάτι άλλο, προφανώς στο πλαίσιο του περίφημου rebranding…

Ο κ. Τσίπρας ήταν από τους ομιλητές στην ημερίδα με τίτλο «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία. 50 χρόνια από την ελληνική επανεπικύρωση της ΕΣΔΑ και 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Στο περιθώριο της ομιλίας του, σε αυτά τα δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» που μόνο τυχαία δεν είναι, συνομίλησε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με έναν εξ αυτών να παρατηρεί: «Να διαισθανόμαστε ότι πρέπει να επιστρέψετε…»

«Εδώ είμαι, δεν έφυγα. Αισθάνομαι ότι έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ ο κοινοβουλευτικός διάλογος με τον κατακερματισμό με τα πολλά κόμματα. Πάντοτε η Βουλή ήταν ένα σημείο αναφοράς», απάντησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλη ερώτηση αν θα βοηθούσε να αυξηθεί το ποσοστό εισόδου στη Βουλή στο 5%, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν ξέρεις πώς θα λειτουργήσει αυτό. Μπορεί και να ενισχύσει κάποιες δυνάμεις».

«Πώς τα βλέπετε δικά σας, του ΣΥΡΙΖΑ;» τον ρώτησαν.

«Ασ’ τα… Ας πούμε κάτι ευχάριστο…» σχολίασε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του είπε τα αναμενόμενα, καταγγελτικά για το σήμερα και αγνοώντας τις δικές του ευθύνες. Επιχειρώντας μια κραυγαλέα προσπέραση των πεπραγμένων του ως Πρωθυπουργός, ιδίως την παραθεσμική δραστηριότητα της κυβέρνησής του με σκευωρίες όπως αυτή της Novartis, εξέφρασε από το βήμα της ημερίδας την ελπίδα ότι οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλουν στην «αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στη πατρίδα μας και που άνοιξαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια», αναφέροντας το σκάνδαλο των υποκλοπών, και την «ολιγωρία των αρχών» στο ναυάγιο της Πύλου και στο σιδηροδρομικό «έγκλημα», όπως το αποκάλεσε, των Τεμπών.

Αποχώρησε η Αδειλίνη

Οι κατηγορίες του κ. Τσίπρα για τη λειτουργία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα προκάλεσε την αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία αποχώρησε από την αίθουσα.

Ήταν το σημείο στο οποίο ο κ. Τσίπρας σχολίασε, εκτός κειμένου, ότι «η δικαστική εξουσία τουλάχιστον να κάθεται να ακούει».

Μαρινάκης: Θράσος Τσίπρα – συκοφαντεί τη χώρα του

Κατά τα άλλα οι αναφορές του πρώην Πρωθυπουργού σε ολιγωρίες των αρχών, προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για θράσος.

«Δίπλα στη λέξη “θράσος” στο λεξικό θα έπρεπε να μπει η φωτογραφία του κ. Τσίπρα», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, για να προσθέσει:

«Λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση-σταθμό της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης να βγάλει τις “κουκούλες” από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογηθεί για τη συντεταγμένη εκστρατεία κηλίδωσης των πολιτικών του αντιπάλων, στη σημερινή του ομιλία σε ημερίδα στην Βουλή κάνει έμμεσες υποδείξεις στη Δικαιοσύνη για εν εξελίξει, υπό διερεύνηση υποθέσεις. Ταυτόχρονα, ο πρώην Πρωθυπουργός, που είχε δύο Υπουργούς οι οποίοι εκ των υστέρων καταδικάστηκαν αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας με ανεπίτρεπτο τρόπο το δραματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, συκοφαντεί τη χώρα του και “εκδίδει πορίσματα” ως αυτόκλητος “δικαστής” κάνοντας λόγο για “ολιγωρία των Αρχών”. Κύριε Τσίπρα, νυν και πρώην σύντροφοί του, κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη Δικαιοσύνη τον τρόπο με τον οποίο θα επιτελεί τα καθήκοντά της και αυτό γιατί πλέον στην Ελλάδα δεν λειτουργούν παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης, όπως κυνικά είχε παραδεχτεί ότι συνέβαινε επί των ημερών σας ο πρώην υπουργός της κυβέρνησής σας κ. Κοντονής».