Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Πέμπτης, προσερχόμενος –με την ιδιότητα πάντα του καλεσμένου και όχι του μέλους– στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες δεν έχουν και τόση σημασία –τι θα έλεγε δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μια επανάληψη για τις υποκλοπές, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το γνωστό λογύδριο περί δημοκρατίας, προοδευτικών δυνάμεων κ.λπ.
Το θέμα ήταν ότι ενώ ο κ. Τσίπρας έκανε με όλη του την άνεση δηλώσεις on camera στην είσοδο των αρχηγείων του PES, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κόμμα που είναι μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, ήταν απών. Επισήμως ο κ. Ανδρουλάκης είχε παραμείνει στο Στρασβούργο, όπου την περασμένη Τρίτη μίλησε στην Ευρωβουλή για την υπόθεση της Εύας Καϊλή, και από εκεί θα επέστρεφε στην Αθήνα για «να προετοιμάσει» την προγραμματισμένη για την Παρασκευή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ομως σε κάθε περίπτωση, η απουσία του από τη σύναξη των σοσιαλιστών ηγετών στις Βρυξέλλες –την ώρα μάλιστα που η εικόνα του PES έχει πληγεί ακριβώς από την υπόθεση της κυρίας Καϊλή και η παράταξη αναγκάστηκε και αυτή να διαγράψει την κρατούμενη ευρωβουλευτή από τις τάξεις της– προκάλεσε αίσθηση και είχε και πολιτικό αποτύπωμα.
Ακόμα και αν οι υποχρεώσεις του κ. Ανδρουλάκη στο Στρασβούργο και στην Αθήνα ήταν τόσο πιεστικές, το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης στη σύνοδο του PES στη βελγική πρωτεύουσα, επέτρεψε στον κ. Τσίπρα να κάνει ένα προσωπικό σόου ως ηγέτης της ελληνικής Κεντροαριστεράς, μολονότι απέχει πολύ από το να είναι κάτι τέτοιο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα που τυπικά ανήκει σε άλλη ευρωομάδα αλλά καλείται ως παρατηρητής στις συνόδους του PES, είπε ότι «ενώ η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση επιδεινώνεται και η ευρωπαϊκή ηγεσία αδυνατεί να βρει αποτελεσματική λύση ακόμα και για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για λάθος λόγους, για αρνητικούς λόγους: Για το αδιανόητο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ με ιθύνοντα νου τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και για θέματα διαφθοράς. Η υπόθεση Καϊλή αποτελεί μια βαθιά πληγή για το πολιτικό μας σύστημα αλλά και μια βαθιά πληγή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας για να ισχυριστεί έπειτα και αυτός –όπως είχε κάνει και ο κ. Ανδρουλάκης– ότι η κυρία Καϊλή ήταν κατ’ ουσίαν ΝΔ και όχι ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ!
«Δεν είναι τυχαίο ότι, παρότι μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η κυρία Καϊλή ήταν σε στενή συνεργασία περισσότερο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ήταν διαπρύσιος υποστηρικτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σκληρός πολέμιος κάθε ιδέας, κάθε σκέψης για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, που είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει:
«Αυτό, όμως, που οφείλουμε να ασχοληθούμε όλοι είναι το πώς θα διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές διαφθοράς. Και αν αυτό είναι σημαντικό μια φορά για την Ευρώπη, όπου από ό,τι φαίνεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης λειτουργεί ακόμη, είναι δύο φορές πιο σημαντικό και επιτακτικό για την Ελλάδα, όπου από ό,τι φαίνεται πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη παντού».