Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια της Τουρκίας, καθώς η αλαζονεία με την οποία ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κουνούσε το δάχτυλο στη Γαλλία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν έμεινε αναπάντητη και οδήγησε τελικά στην αποχώρηση ολόκληρης της γαλλικής αντιπροσωπείας από τη σύνοδο.
Πρωταγωνίστρια του οξύτατου επεισοδίου ήταν η γαλλοτυνήσια βουλευτής του Μακρόν, Σόνια Κριμί, η οποία δεν δίστασε να συγκρουστεί τόσο με τον τούρκο ΥΠΕΞ, όσο και με τον πρόεδρο του τουρκικού κοινβουλίου Μουσταφά Σεντόπ.
Η Σόνια Κριμί γεννήθηκε στην Τύνιδα το 1982.
Ζήτησε και πήρε την γαλλική υπηκοότητα το 2012 και πέντε χρόνια αργότερα εξελέγη βουλευτής με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν («Η Δημοκρατία Μπροστά!» (La Republique En Marche!, LREM).
Με την έναρξη της συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Σεντόπ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της Γαλλίας, κατηγορώντας την για «χειραγώγηση της Ιστορίας» και επιχειρώντας μία ανιστόρητη αντιστοίχιση των σφαγών των Αρμενίων από τους Οθωμανούς με τη δράση των Γάλλων την εποχή της αποικιοκρατίας στην Αλγερία και πιο πρόσφατα στη Ρουάντα.
Αμέσως η Κριμί πήρε τον λόγο δηλώνοντας «σοκαρισμένη» από τις τουρκικές επικρίσεις. Μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της υπογράμμισε πως δεν δέχεται την εκδοχή της Ιστορίας «που γράφεται από τους νικητές».
Τότε παρενέβη με τη σειρά του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που καταφέρθηκε με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της Γαλλίας και προσωπικά του προέδρου Μακρόν
«Σε όρους γενοκτονίας και Ιστορίας, η Γαλλία είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία, επειδή δεν έχουμε ξεχάσει αυτό που συνέβη στη Ρουάντα και στην Αλγερία», τόνισε σε αυστηρό τόνο, για να προσθέσει:
«Μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπετε τα πράγματα αφ’ υψηλού, όμως εμείς θα συνεχίσουμε να σας βάζουμε στη θέση σας με αυτόν τον τρόπο» (δείτε το βίντεο κάτω).
Η αλαζονεία και αμετροέπεια του τούρκου ΥΠΕΞ στα σχόλιά του για την απόφαση του Παρισιού (σ.σ. το επεισόδιο σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διατάγματος που ορίζει την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας το 1915), δεν έγινε ανεκτή και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη προ εβδομάδων σε αντίστοιχη περίπτωση τουρκικής πρόκλησης μέσα στη Βουλή των Ελλήνων (περισσότερα ΕΔΩ), η Κριμί και τα υπόλοιπα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας αποχώρησαν από τη σύνοδο της Αττάλειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το επεισόδιο είχε όμως και συνέχεια, με τη γαλλοτυνήσια βουλευτή να κάνει ευρύτερα γνωστή την προσβλητική στάστη του τούρκου ΥΠΕΞ μέσω Τwitter.
«Όταν ο αλαζονικός @MevlutCavusoglu επιτρέπει στον εαυτό του να σας κάνει μαθήματα περί αλαζονείας και ευγένειας με αλαζονεία και αγένεια!», έγραψε η Κριμί σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό, συνοδεύοντας την με τα hashtags #24avril και #genocidearmenien.