Ο Σολτς έχει σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που τον έφερε στην εξουσία, κατά τους επικριτές του | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Είναι ο Σολτς «αρχι-νεκροθάφτης» της Γερμανίας;

Βαριές κουβέντες από το Politico που σφυροκοπά τα έργα και τις ημέρες του γερμανού καγκελαρίου και του κυβερνητικού συνασπισμού του, στον οποίο οι δημόσιοι καβγάδες μεταξύ υπουργών είναι στην ημερήσια διάταξη
Protagon Team

Για δύο ημέρες την εβδομάδα που πέρασε, την Τρίτη και την Τετάρτη, οι υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης συναντήθηκαν σε ένα κάστρο βόρεια του Βερολίνου για να συζητήσουν τα φλέγοντα θέματα της χώρας ενόψει του φθινοπώρου.

Στο τέλος της συνάντησης και πριν από την καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία, στα σκαλιά του Σλος Μέσενμπεργκ, ο Ολαφ Σολτς κατευθύνθηκε στο μικρόφωνο στην αυλή της έπαυλης και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

«Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πορεία φέτος και πέρυσι» είπε ο καγκελάριος, αλλά ελάχιστοι τον πίστεψαν, ούτε καν ο ίδιος, σημείωσε το Politico, σε ένα δημοσίευμα που σφυροκοπά τα έργα και τις ημέρες του «αρχι-νεκροθάφτη» Σολτς. «Ο Σολτς μπορεί να έχει άλλα δύο χρόνια στην εξουσία, αλλά η κυβέρνησή του είναι νεκρή και η φιλόδοξη ατζέντα της έχει ξεψυχήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν θα ήταν ποτέ εύκολο να συντονιστούν οι προτεραιότητες του πρώτου πολυκομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες, ιδίως δεδομένου ότι το μικρότερο από τα τρία κόμματα –οι φιλελεύθεροι συντηρητικοί Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP)– έχουν ελάχιστα κοινά με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς ή τους Πράσινους.

Παρ’ όλα αυτά, λίγοι περίμεναν ότι οι ρωγμές θα εμφανίζονταν τόσο γρήγορα και θα ήταν τόσο βαθιές. Οι εταίροι, ιδίως το FDP και οι Πράσινοι, έχουν έρθει σε σύγκρουση «για τα πάντα», σημειώνει το Politico, από το μέλλον της μηχανής εσωτερικής καύσης μέχρι την οικονομική πολιτική, τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας.

Εξάλλου, μέχρι στιγμής, το Βερολίνο δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις πολυδιαφημισμένες δεσμεύσεις του για την αναβάθμιση του γερμανικού στρατού, κόστους 100 δισ. ευρώ, και ούτε προβλέπεται να το επιτύχει στο εγγύς μέλλον.

Ακόμα και εκεί που τα κόμματα κατάφεραν κάπως να τα βρουν, όπως η συμφωνία αυτών των ημερών για την αύξηση των δαπανών για την παιδική πρόνοια, οι διαφωνίες συνεχίστηκαν, διότι η νομοθεσία που προέκυψε τελικά δεν έχει μεγάλη σχέση με την αρχική.

Για παράδειγμα, η υπουργός των Πρασίνων που προώθησε τη μεταρρύθμιση της παιδικής πρόνοιας ζητούσε αρχικά προϋπολογισμό 12 δισ. ευρώ. Κατέληξε με μια υπόσχεση για μόλις 2,4 δισ. ευρώ, τα οποία και έλαβε μόνο και μόνο επειδή απείλησε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας.

Περιέργως, ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους τα τρία κόμματα βρήκαν κοινό έδαφος ήταν η νομιμοποίηση της κάνναβης.

Χαμόγελα στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, στα σκαλιά του Σλος Μέσενμπεργκ, σε ένα διάλειμμα από τους καβγάδες (REUTERS/Lisi Niesner)

Αν και κάποιος βαθμός σύγκρουσης είναι αναπόφευκτος σε κάθε συνασπισμό, οι εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση Σολτς έχουν συχνά γίνει καυστικές, με τα στρατόπεδα να ανταλλάσσουν δημοσίως προσβολές και να κατηγορούν το ένα το άλλο ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες.

Κατά τη διάρκεια μιας πικρής σύγκρουσης τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, από το FDP, και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, από τους Πράσινους, επικοινωνούσαν μεταξύ τους με επίσημες επιστολές στις οποίες χρησιμοποιούσαν τους τίτλους τους και όχι το μικρό τους όνομα, ενδεικτικό του κλίματος στην κυβέρνηση. Ο Σολτς έμεινε να είναι διαιτητής, ένα έργο στο οποίο έχει αποτύχει ως επί το πλείστον, επισήμανε το Politico.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας καλοκαιρινής του συνέντευξης στη γερμανική δημόσια τηλεόραση στα μέσα Αυγούστου, ο Σολτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι καβγάδες στο εσωτερικό της συμμαχίας είχαν τελειώσει. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, οι υπουργοί του τον διέψευσαν, καθώς οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν εν μέσω της αντιπαράθεσης για το νομοσχέδιο για την παιδική πρόνοια.

Στο τέλος του τελευταίου αυτού υπουργικού συμβουλίου ο Κρίστιαν Λίντνερ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες μέσα στον συνασπισμό. «Είμαστε μια κυβέρνηση με πολλά σφυροκοπήματα, κάτι που προκαλεί θόρυβο αλλά παράγει και αποτελέσματα» είπε. Οι Γερμανοί όμως, φαίνεται να διαφωνούν.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένοι με τον συνασπισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Παρόμοιο ποσοστό δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Σολτς για την επίλυση των πιο επειγόντων προβλημάτων της Γερμανίας.

Παράλληλα, με ποσοστό δημοτικότητας μόλις 26%, ο Σολτς έχει γίνει το λιγότερο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις πιθανότητες επανεκλογής του ίδιου ή της κυβέρνησής του το 2025.

Από τη μία ο υψηλός πληθωρισμός και η κακή κατάσταση της οικονομίας και από την άλλη ο πόλεμος και η ανησυχία της κοινής γνώμης για την αύξηση της μετανάστευσης, αναμένεται να κάνουν ακόμα πιο δύσκολα τα επόμενα δύο χρόνια για τον Σολτς. Και δεδομένου ότι και οι τρεις εταίροι του συνασπισμού δεν τα πάνε καλά στις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα είναι πιθανό να περάσουν τα επόμενα δύο χρόνια προσπαθώντας να ικανοποιήσουν περισσότερο τους ψηφοφόρους τους και λιγότερο τον καγκελάριο. Κάτι που σημαίνει ακόμα περισσότερους καβγάδες στις τάξεις του συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή, η απειλητική άνοδος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, προσθέτει ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα στη χώρα.

«Εχοντας σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που τον έφερε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα ήταν η πιο προοδευτική κυβέρνηση της Γερμανίας στα χρονικά, ο Σολτς φαίνεται να βρίσκεται σε αμηχανία για το πώς θα την κρατήσει ζωντανή. Πριν από δύο χρόνια, πολλοί αμφέβαλλαν αν ο Σολτς, τότε υπουργός Οικονομικών της Aνγκελα Μέρκελ, είχε αυτό που χρειαζόταν για να τη διαδεχθεί και να ηγηθεί της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης. Από ό,τι φαίνεται, είχαν δίκιο», κατέληξε το Politico.