O Σολτς μπροστά από ένα Leopard 2 τον περασμένο Οκτώβριο στην στρατιωτική βάση του Μπέργκεν. Το Βερολίνο λέει τελικά «ya» στις εκκλήσεις των Ουκρανών για άρματα μάχης | Reuters/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Σολτς και Μπάιντεν στέλνουν άρματα μάχης στους Ουκρανούς

Υστερα από πολλούς μήνες αμφιταλαντεύσεων και ενώ ο πόλεμος μετρά πια 335 ημέρες και νύχτες θανάτου και καταστροφής, Γερμανία και ΗΠΑ ανακοινώνουν την αποστολή τεθωρακισμένων Leopard 2 και M1 Abrams, αντίστοιχα, στους Ουκρανούς. Πώς αντέδρασε η Μόσχα
Protagon Team

Τριακόσιες τριάντα πέντε ημέρες. Τόσες έχουν περάσει από την ημέρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις στρατιές του να εισβάλουν στην Ουκρανία σε μια επιχείρηση που ο ρώσος πρόεδρος πίστευε ότι θα διαρκέσει λίγες ημέρες· οι Ουκρανοί όμως αντιστάθηκαν με γενναιότητα, η Δύση τους βοήθησε με στρατιωτικό εξοπλισμό και ο πόλεμος έχει διαρκέσει πλέον 11 μήνες. Και τώρα, ύστερα από μήνες δισταγμών, οι ΗΠΑ και η Γερμανία εμφανίζονται έτοιμες να στείλουν στους Ουκρανούς τεθωρακισμένα νέας γενιάς –κάτι που το Κίεβο ζητάει διακαώς και περιγράφει ως έναν παράγοντα που θα αλλάξει τον ρου του πολέμου, υπέρ της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το BBC, ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι έτοιμος να ανακοινώσει την αποστολή στην Ουκρανία τουλάχιστον 30 τεθωρακισμένων τύπου M1 Abrams.

Και από την άλλη, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αποφάσισε να στείλει τουλάχιστον 14 τανκς Leopard 2 –αναμενόταν να τοποθετηθεί σχετικά στην Μπούντεστανγκ το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ηδη από την Τρίτη εξάλλου, το Bloomberg είχε προεξοφλήσει ότι το Βερολίνο θα ενέκρινε τελικά το αίτημα της Πολωνίας να επανεξάγει στην Ουκρανία τα γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 που διαθέτει.

Ως γνωστόν, η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες τανκς Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Εως τώρα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία ήταν διστακτικές στην αποστολή τέτοιου τύπου αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, καθώς ζύγιζαν την αντίδραση της Μόσχας –άλλωστε κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η Δύση καλείται να κοιτάξει και την «επόμενη ημέρα», την περίοδο μετά τον πόλεμο και πώς θα συνυπάρξει με μια (ηττημένη και ταπεινωμένη) Ρωσία.

Σολτς: Δύο τάγματα αρμάτων μάχης

Λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η απόφαση αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας και «είναι σύμφωνη με τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό διεθνή συντονισμό». Ο στόχος τώρα, πρόσθεσε ο Σολτς, είναι να συγκεντρωθούν γρήγορα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά και συντήρηση των αρμάτων. Οι ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα Leopard στη Γερμανία, διευκρίνισε ο καγκελάριος.

Οπως ανέφερε το Der Spiegel, η σχετική απόφαση ελήφθη το απόγευμα της Τρίτης στην καγκελαρία, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams. Ο Ολαφ Σολτς είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι επιμένει στην «διατλαντική αρμονία» σε ό,τι αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης. Είχε δεχθεί ωστόσο δριμεία κριτική για την επιφυλακτικότητά του, τόσο από συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Σε μια πρώτη αντίδραση από το Κίεβο, μετά την αρχική γνωστοποίηση των προθέσεων της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τον σκεπτικισμό του. «Πολλή προσπάθεια, πολλές κουβέντες και υποσχέσεις», δήλωσε το βράδυ χθες Τρίτη, στο καθιερωμένο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο ουκρανός πρόεδρος. «Αλλά είναι σημαντικό να δούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα, ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάθε μέρα κάνουμε το παν για να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και είμαι ευγνώμων σε όποιον μας υποστηρίζει στην προσπάθεια αυτή», τόνισε, για να συμπληρώσει:

«Οι συνομιλίες για τα άρματα οφείλουν να καταλήξουν σε αποφάσεις. Αποφάσεις για να ενισχύσουμε αληθινά την άμυνά μας εναντίον των τρομοκρατών. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν τον απαραίτητο αριθμό αρμάτων μάχης. Όταν ληφθούν αποφάσεις με την απαιτούμενη βαρύτητα, θα είμαστε ευτυχείς να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για καθεμιά από αυτές».

Από την πλευρά της Μόσχας, η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος ανέφερε ότι μια κίνηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της με αποστολή αναβαθμισμένου πολεμικού υλικού στους Ουκρανούς θα αποτελούσε «ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Ρωσίας.

«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα», ανέφερε ο Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram. «Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, το να δικαιολογήσουν το βήμα αυτό με επιχειρήματα περί ‘αμυντικών όπλων’ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».