Η ομιλία Αδωνι Γεωργιάδη την Τετάρτη στη Βουλή -και ο καβγάς με τον Παύλο Πολάκη- έφερε και πάλι στο προσκήνιο την υπόθεση της μικρής Μελίνας που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 4 ετών το 2015 έπειτα από επέμβαση ρουτίνας για κρεατάκια στη μύτη, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Με αφορμή το θάνατο του κοριτσιού ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε,σε οξύτατο τόνο, επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, για τις μεθοδεύσεις που, όπως κατήγγειλε, έγιναν με το πόρισμα της έρευνας για το θάνατο του παιδιού.
Ο πατέρας του αδικοχαμένου κοριτσιού δήλωσε έκπληκτος από όσα ακούστηκαν στη Βουλή. Σε δηλώσεις του στα parapolitika.gr παραδέχθηκε ότι οι αποκαλύψεις για το πόρισμα και τις προσπάθειες κουλουλώματος της υπόθεσης έπεσαν σαν κεραυνός στην οικογένειά του, η οποία μαθαίνει από την τηλεόραση ότι υπάρχει μεν πόρισμα, αλλά κρύβεται στα συρτάρια επειδή αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα με πολιτικές διασυνδέσεις.
«Δηλώνω έκπληκτος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι με αφορμή την υπόθεση Novartis ξαφνικά ανοίγει ξανά, έπειτα από δύο χρόνια, ο φάκελος του παιδιού. Υπάρχουν υποθέσεις με άλλα περιστατικά που έχουν φτάσει πολύ πιο γρήγορα σε μία δικαίωση και εγώ περιμένω χωρίς να μου έχει πει κανείς το παραμικρό.
Είμαι κατάπληκτος, με τη νέα βόμβα που έσκασε. Τι άλλο να πω πια;» δήλωσε σαστισμένος και συνάμα απογοητευμένος από όσα αποκαλύφθηκαν στη Βουλή.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης επανήλθε στο θέμα με ανάρτησή του στο Twitter: «Δυστυχώς έπρεπε να μάθω εγώ για πώς κράταγαν το πόρισμα στο συρτάρι για να μάθει ο πατέρας. Αυτή είναι η Ελλάδα του Πολάκη και του Τσίπρα! Φτου σας», έγραψε για τη χθεσινή αντιπαράθεσή του με τον αναπληρωτή υπουργό Υ γείας.
Τι έγινε με το πόρισμα
Εναν μήνα μετά τον θάνατο του παιδιού, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) το πόρισμα βγήκε τον Δεκέμβριο του 2016 και απέδιδε ευθύνες για ό,τι συνέβη στα χειρουργεία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στην αναισθησιολόγο των χειρουργείων, στη νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος, αλλά και σε καρδιολόγο του νοσοκομείου. Τότε όμως, άρχισε και η περίεργη διαδρομή του πορίσματος από το νοσοκομείο στην 7η ΥΠΕ και αρμοδίως στους Επιθεωρητές Υγείας και τα γραφεία του υπουργείου.
«Στα συρτάρια της κυρίας Παπασπύρου ο θάνατος της μικρής Μελίνας, για τον οποίο ευθύνεται η ξαδέλφη Πολάκη», τόνισε σε έξαλλο ύφος την Τετάρτη στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης
Οι γιατροί παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της 7ης ΥΠΕ ενώ η νοσηλεύτρια στο αντίστοιχο συμβούλιο για το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ στο οποίο προϊσταται πρωτοδίκης.
Συγκεκριμένα, στη νοσηλεύτρια καταλογίστηκε πως «επέδειξε αμέλεια κατά την εκτέλεση του υπαλληλικού της καθήκοντος ενημερώσεως ιατρών συγκλινουσών ειδικοτήτων και επιβαλλόμενης συνεργασίας, εφόσον χορήγησε φάρμακα χωρίς εντολή ή ενημέρωση της υπεύθυνης ιατρού αναισθησιολόγου, και συγκεκριμένα ότι κατά τη διαδικασία αφύπνισης της ανήλικης Μελίνας – Καλλιόπης Παρασκάκη μετά από ωτορινολαρυγγική επέμβαση στο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο Ηρακλείου την 28/12/2015, κατά την αντιμετώπιση του δευτέρου επεισοδίου βρογχόσπασμου που παρουσίασε περί ώρα 9:45 έως 10:00π.μ. χορήγησε επιπλέον φάρμακα στην ανήλικη και δη ποσότητα 200γρ αδρεναλίνης (σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αυτή η ποσότητα αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο παραπέμπεται η νοσηλεύτρια) και 1mg ατροπίνης, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και εντολή της υπεύθυνης αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη» (ξαδέλφης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας).
Τελικά η νοσηλεύτρια απαλλάχθηκε στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο και τότε φέρεται να παρενέβη η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου ασκώντας έφεση στην απόφαση και στέλνοντας την υπόθεση στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο.
Ο φάκελος του πορίσματος, για το οποίο μίλησε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, στη διοίκηση των δύο νοσοκομείων Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στην 7η ΥΠΕ, στην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας
Από την έρευνα των συνθηκών θανάτου της μικρής Μελίνας το μόνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη ελεγχόταν πειθαρχικά και ποινικά και κατά το παρελθόν, για κλοπή ναρκωτικών ουσιών (στις 24 Μαΐου 2015 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου).
Και πάλι όμως το ανώτατο πειθαρχικό όργανο του ΕΣΥ κατέληξε έναν χρόνο αργότερα στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για κλοπή, αλλά για «απρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά υπάλληλου εκτός υπηρεσίας». Στην ξαδέλφη του Παύλου Πολάκη επεβλήθη χρηματικό πρόστιμο 1.321 ευρώ -αποδοχών δηλ. ενός μηνός που παρακρατείτο σε δόσεις από τον μηνιαίο μισθό της.