| WIKIPEDIA Creative Commons Attribution 3.0 Unported license. Attribution: Studio Harcourt Paris
Επικαιρότητα

Σοκ στην καθολική Γαλλία: ο Αβάς Πιέρ κατηγορούμενος (μετά θάνατον) για σεξουαλική παρενόχληση

Πρόκειται για τον ιδρυτή της φιλανθρωπικής οργάνωσης Emmaüs, αγαπημένο και σεβάσμιο στη Γαλλία, ο οποίος έχει πεθάνει από το 2007. Κατηγορείται από επτά γυναίκες για ανάρμοστη συμπεριφορά
Protagon Team

Ο Αβάς Πιέρ, ο ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Emmaüs για την αρωγή απόρων και αστέγων, μια αγαπημένη και σεβάσμια μορφή στη Γαλλία για την οποία έγραψε και ο Ρολάν Μπαρτ (στη συλλογή δοκιμίων του «Μυθολογίες»), κατηγορείται από επτά γυναίκες για ανάρμοστες χειρονομίες

Οπως αποκάλυψε η καθολική εφημερίδα La Croix, ο Αβάς Πιερ φέρεται να έκανε ό,τι έκανε από το 1970 έως και το 2005, δύο χρόνια πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, τον Ιανουάριο του 2007 στην ηλικία των 94 ετών. Σύμφωνα με αναφορά που κοινοποιήθηκε από την οργάνωση Emmaüs και το Fondation Abbé Pierre, ορισμένες από τις καταγγελλόμενες πράξεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σεξουαλικές επιθέσεις.

Τον Ιούνιο του 2023, μια πρώτη γυναίκα επικοινώνησε με στελέχη της Emmaüs, υποστηρίζοντας ότι είχε πέσει κατ’ επανάληψη θύμα σεξουαλικής επίθεσης, κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Εκείνη την εποχή, οι γονείς της ήταν φίλοι του ιερέα. Οταν η γυναίκα ήταν ακόμα ανήλικη, ο Αβάς Πιερ, 50 χρόνια μεγαλύτερός της, φέρεται να άγγιξε το στήθος της πολλές φορές κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στο σπίτι της οικογένειας.

Η γυναίκα υποστήριξε επίσης πως ο ιερέας την παρενόχλησε σεξουαλικά και μετά την ενηλικίωσή της. Σύμφωνα με την μαρτυρία της, αφού επέστρεψε από ένα ταξίδι του στην Ιταλία, «τη φίλησε στο στόμα με έναν βάναυσο και εντελώς απροσδόκητο τρόπο».

Το 2003, τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του, ο αβάς ζήτησε συγχώρεση από το θύμα του, παρουσία, μάλιστα, του πατέρα της. Μετά από αυτήν την πρώτη καταγγελία, η Emmaüs ανέθεσε στην Egaé, μια ανεξάρτητη οργάνωση που μάχεται κατά των διακρίσεων και της σεξουαλικής βίας, να διεξάγει σχετικές έρευνες.

Οπως αναφέρει ο Στέφανο Μοντεφιόρι της Corriere della Sera σε ανταπόκρισή του από το Παρίσι, ο άνθρωπος ο οποίος είχε ανακηρυχθεί 16 φορές «προσωπικότητα της χρονιάς» και τρόπον τινά αντιμετωπιζόταν σαν άγιος ενώ βρισκόταν ακόμα στη ζωή, κατηγορείται από επτά γυναίκες ανάρμοστη ή βίαιη συμπεριφορά.

Τα παλαιότερα επεισόδια χρονολογούνται στη δεκαετία του 1970 ενώ το τελευταίο στο 2005, όταν ο ιερέας ήταν 92 ετών. Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Egaé, που συστάθηκε από τη φεμινίστρια ακτιβίστρια Καρολίν ντε Χάας, μια γυναίκα ισχυρίστηκε ότι παρόμοια γεγονότα έλαβαν χώρα και κατά τη δεκαετία του 1950. Στην  έκθεση αναφέρεται επίσης ότι τουλάχιστον άλλα πέντε πιθανά θύματα έχουν ταυτοποιηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη καταθέσει.

Οσον αφορά τη σχέση του αβά Πιερ με την σαρκική του φύση και τη γενετήσια ορμή, είχε αποκαλύψει ο ίδιος πως παραβίασε τον όρκο παρθενίας στο βιβλίο-συνέντευξη «Mon Dieu, Pourquoi?» (Θεέ Μου, Γιατί;) που εκδόθηκε το 2005: «Πειραματίστηκα με την σεξουαλική επιθυμία και την σπανιότατη ικανοποίησή της», είχε αναφέρει σχετικά, κάνοντας λόγο για «αδυναμία» και «παροδικό περιστατικό».

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας δήλωσε ότι πληροφορήθηκε «με πόνο» τις κατηγορίες κατά του αβά Πιέρ. Η επισκοπική σύνοδος «είναι πρόθυμη να δείξει στα θύματα βαθιά συμπόνια και να αισθανθεί ντροπή για το γεγονός ότι ο υπεύθυνος για αυτές τις πράξεις θα μπορούσε να είναι ιερέας». Στην έκθεση της Egaé υπογραμμίζεται πως «ο αβάς Πιέρ εκμεταλλεύτηκε μια μορφή ειδωλολατρίας που τον περιέβαλλε».

Ο ιταλός ανταποκριτής στη Γαλλία αναφέρει ενδεικτικά πως μετά από την ίδρυση της Emmaüs, το 1949, ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, αναφερόμενος στον αβά, είπε πως «μεταμορφώνει τις ιδέες σε συγκεκριμένες πράξεις». Και όταν πέθανε ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ τον μνημόνευσε, χαρακτηρίζοντάς τον «τεράστια προσωπικότητα».