Συνελήφθη στο Μπουένος Αιρες ο άνδρας που σημάδεψε με όπλο την αντιπρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, καθώς επέστρεφε σπίτι της.
Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με τον ένοπλο να σημαδεύει με πιστόλι στο κεφάλι την πρώην πρόεδρο της χώρας (2007-2015) και νυν αντιπρόεδρο, από πολύ μικρή απόσταση, τη στιγμή που εκείνη έβγαινε από το αυτοκίνητο έξω από το σπίτι της στη συνοικία Ρεκολέτα. Εκεί την περίμεναν δεάδες υποστηρικτές της, όπως κάθε βράδυ εδώ και περίπου δέκα ημέρες, σε μία κίνηση στήριξής της καθώς την τρέχουσα περίοδο η Κίρσνερ δικάζεται για απάτη και διαφθορά.
Ο άνδρας τραβά τη σκανδάλη, ωστόσο το πιστόλι δεν εκπυρσοκροτεί.
«Είδα ένα χέρι να ξεπροβάλει πάνω από τον ώμο μου κρατώντας όπλο και μαζί με κόσμο γύρο μου τον θέσαμε υπό έλεγχο», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρικτής της Κίρσνερ, ο οποίος φαίνεται καθαρά να συμμετέχει στην εξουδετέρωση του ενόπλου στα τηλεοπτικά πλάνα.
Ο ένοπλος τελικά συνελήφθη και οδηφήθηκε σε περιπολικό της αστυνομίας σε παρακείμενο δρόμο. Οπως έγινε γνωστό, είναι ηλικίας 35 ετών, με καταγωγή από τη Βραζιλία. Λίγη ώρα αργότερα το περιπολικό έφευγε απο την περιοχή εν μέσω αποδοκιμασιών.
Επιβεβαιώνοντας τη σύλληψη του επιδοξου δολοφόνου της αντιπροέδρου της Αργεντινής, ο υπουργός Ασφάλειας Ανίμπαλ Φερνάντες είπε: «Τώρα το συμβάν θα αναλυθεί από το προσωπικό της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της αστυνομίας», θα εξεταστούν «τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι διαθέσεις αυτού του προσώπου»
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες γνωστοποίησε ότι «το όπλο του υπόπτου περιείχε πέντε σφαίρες», αλλά «για λόγο που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, παρότι τραβήχτηκε η σκανδάλη, το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε».
Υπνενθυμίζεται ότι την 22η Αυγούστου, η Εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί στην Κίρσνερ ποινή κάθειρξης 12 ετών και να της αφαιρεθεί το δικαίωμα εκλογής (η ίδια πάντως περίπου έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της για το αν θα είναι υποψήφια). Η υπόθεση σε βάρος της αφορά αναθέσεις δημοσίων έργων στο προπύργιό της, στη Σάντα Κρους (νότια) κατά τη διάρκεια των δυο προεδρικών της θητειών.
Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ναμένεται να γίνει γνωστή παρά στα τέλη του 2022. Ακόμη όμως και σε περίπτωση καταδίκης της, απολαμβάνει ασυλία, δεδομένου ότι είναι πρόεδρος της Γερουσίας και δεν μπορεί να φυλακιστεί παρά μόνο αν χάσει την κοινοβουλευτική της έδρα στις προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.
Η δικαστική περιπέτεια της Κίρσνερ έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, με σειρά διαδηλώσεων υποστήριξής της από τον σκληρό πυρήνα της περονιστικής αριστεράς, της οποίας είναι εξέχουσα μορφή.
Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Αργεντινής ενώ κάθε βράδυ δεκάδες υποστηρικτές της την περιμένουν έξω από το σπίτι της.
Ενας από τους υποστηρικτές της εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το πολιτικό «κλίμα βίας» που επικρατεί στην Αργεντινή. Υπάρχει -είπε- «φραστική βία που οδηγεί σε πράξεις», όπως αυτή με πρωταγωνιστή τον 35χρονο ένοπλο που σημάδεψε με το όπλο του την Κίρσνερ.
Το περιστατικό καταδικάστηκε από το σύνολο της κυβερνητικής παράταξης και από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης Juntos por el cambio («Μαζί για την αλλαγή»).
Ο πρόεδρος Φερνάντες έκανε λόγο για συμβάν «τεράστιας βαρύτητας, το πιο σοβαρό που έχουμε βιώσει μετά την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα μας».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της δεξιάς και διάδοχος της Κίρσνερ στην προεδρία, Μαουρίτσιο Μάκρι (2015-2019), καταδίκασε την επίθεση σε βάρος της και απαίτησε να υπάρξει «άμεσα έρευνα σε βάρος από τη δικαιοσύνη και τις δυνάμεις ασφαλείας για να διαλευκανθεί» το επεισόδιο.
Αρχηγοί κρατών και πολιτικοί σύμμαχοι της αντιπροέδρου της Αργεντινής, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόρις, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς για την προεδρία της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους αλλά και ανακούφιση για το ότι βγήκε αλώβητη.