Συγκέντρωση υπέρ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (φωτογραφία αρχείου) | EPA
Επικαιρότητα

Σοκ στη Γερμανία: Στη Θουριγγία εξελέγη ο πρώτος ακροδεξιός περιφερειάρχης

Ο 50χρονος Ρόμπερτ Ζέσελμαν από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε το 52,8% των ψήφων, παρότι ο αντίπαλός του είχε την υποστήριξη όλων των υπόλοιπων κομμάτων. «Φρίκη» και «βαθιά ανησυχία» εξέφρασαν το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και η Διεθνής Επιτροπή του Αουσβιτς
Protagon Team

Μουδιασμένη ξύπνησε η Γερμανία μετά το σοκαριστικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Θουριγγία, το οποίο ξύπνησε μνήμες της εποχής της νίκης των ναζιστών σε τοπικές εκλογές, πριν την άνοδό τους στην εξουσία.

Συγκεκριμένα, ο Ρόμπερτ Ζέσελμαν έγινε σήμερα ο πρώτος διοικητής περιφέρειας της Γερμανίας που εκλέγεται με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κόμμα «ακραία ακροδεξιό».

Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το AfD κερδίζει για πρώτη φορά κορυφαία θέση σε εκλογές.

Ο 50χρονος επικράτησε στον β’ γύρο των εκλογών για την περιφέρεια Ζόνεμπεργκ της Θουριγγίας με 52,8% του αντιπάλου του Γιούργκεν Κέπερ από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), ο οποίος στηρίχτηκε μάλιστα από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Αριστεράς, αλλά περιορίστηκε στο 47,2%.

Ο Ρόμπερτ Ζέσελμαν είναι δικηγόρος και από το 2019 μέλος του κρατιδιακού κοινοβουλίου, ενώ είχε και το 2018 θέσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια του Ζόνεμπεργκ, χωρίς επιτυχία. Τότε είχε συγκεντρώσει ποσοστό 29,8% και δεν είχε περάσει καν στον β’ γύρο.

Σφοδρές αντιδράσεις

Το γερμανικό κεντρικό ισραηλιτικό συμβούλιο εξέφρασε «βαθύ σοκ» για την εκλογική νίκη του ακροδεξιού κόμματος.

«Δεν έχουν όλοι οι ψηφοφόροι της AfD ακροδεξιές απόψεις», είπε ο πρόεδρος του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου, Γιόζεφ Σούστερ.

«Όμως το κόμμα που ψήφισαν είναι, σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος, ακραία ακροδεξιό», πρόσθεσε.

Ο Σούστερ δήλωσε βαθιά ανήσυχος για το γεγονός πως τόσοι πολίτες (το 52,8% του εκλογικού σώματος της περιφέρειας) ψήφισαν το AfD.

Εκανε λόγο για «ρήγμα στο φράγμα» το οποίο «οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σε τούτη τη χώρα δεν μπορούν απλά να αποδεχθούν».

Η Διεθνής Επιτροπή του Αουσβιτς εξέφρασε φρίκη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Κριστόφ Χόιμπνερ, υπογράμμισε πως ήταν «μια θλιβερή ημέρα για την περιφέρεια Ζόνεμπεργκ, για τη Γερμανία και για τη δημοκρατία. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων προφανώς είπε αντίο στη δημοκρατία και επέλεξε συνειδητά ακροδεξιό κόμμα, στο οποίο κυριαρχεί ένας Ναζί».

Ως «σήμα κινδύνου για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών της Θουριγγίας και αρχηγός της κρατιδιακής οργάνωσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γκέοργκ Μάιερ τη νίκη του Ζέσελμαν.

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο, βλέπει την επιτυχία της AfD στην περιοχή ως «ένδειξη δυσαρέσκειας». «Πρέπει», δήλωσε, «να επαναπροσδιορίσουμε το πνεύμα της γερμανικής ενότητας, να πάρουμε μαζί μας τους Ανατολικογερμανούς και να μην τους δίνουμε την αίσθηση ότι τους ξεγελάμε».

Η επικεφαλής των Πρασίνων, Ρικάρντα Λανγκ, εξέφρασε την ανησυχία της για το αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτήρισε «προειδοποίηση για τα δημοκρατικά κόμματα».

Την ίδια ώρα η AfD καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα δημοσκοπικά ρεκόρ της, με το ποσοστό της να φθάνει έως και το 20%, συχνά πάνω και από το SPD.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της BILD, το 30% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι για την άνοδο της ακροδεξιάς δεν ευθύνεται κάποιος συγκεκριμένα, ενώ το 29% επιρρίπτει την ευθύνη στους Πράσινους, το 13% στη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το 10% στο SPD.

«Τι σχέση έχει η εκλογή ενός περιφερειάρχη από την AfD στη Θουριγγία με εμάς εδώ στην πρωτεύουσα; Απόλυτη και καμία!», σχολίασε το Der Spiegel και σημείωσε ότι η εκλογή του Ζέσελμαν ενδεχομένως σχετίζεται με τον φόβο για τους πολλούς πρόσφυγες, για τη νομοθεσία σχετικά με τη θέρμανση και με τους Πράσινους στο σύνολό τους.

«Ίσως λοιπόν να είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός που έδωσε την τελική ώθηση στον υποψήφιο της AfD», ανέφερε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ενδεχομένως πολλοί στη Θουριγγία να μην ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος κατατάσσει την AfD ως “σίγουρα ακροδεξιά ομάδα”».