Το βράδυ της Τετάρτης η Τερέζα Μέι πανηγύρισε ότι έλαβε την έγκριση του Υπουργικό για το σχέδιό της, το περίφημο «Τσέκερς», για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πρωί οι ίδιοι υπουργοί που συμφώνησαν άρχισαν να παραιτούνται –πλέον το Brexit έχει κοστίσει στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δέκα υπουργούς μέσα σε έναν χρόνο!
Η πρωθυπουργός που ανέλαβε την εξουσία το 2016, μετά το δημοψήφισμα, με την υπόσχεση να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα εκτός ΕΕ –η έξοδος έχει οριστεί για τον Μάρτιο 2019– μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο κοινοβούλιο όπου και εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Η Μέι δεν έχει εξασφαλισμένη ούτε τη στήριξη των βουλευτών των Τόρις και οι πρώτες δηλώσεις της έγιναν εν μέσω χλευασμών.
Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι πιστεύει πώς το πρόβλημα με τα ιρλανδικά σύνορα θα λυθεί με την μελλοντική σχέση ΕΕ – Βρετανίας και επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές ότι οι Βρυξέλλες έχουν κάνει και αυτές υποχωρήσεις.
«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη μπορούμε να επιλέξουμε να μην έχουμε καθόλου συμφωνία ή καθόλου Brexit», είπε.
Το ζήτημα είναι ότι η Βρετανία μπορεί να βρεθεί να μην έχει ούτε συμφωνία ούτε κυβέρνηση.
Ελάχιστες ώρες μετά την εξασφάλιση της συμφωνίας του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, άρχισαν οι παραιτήσεις. Πρώτος υπέβαλε την παραίτησή του ο αρμόδιος υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. Λίγη ώρα αργότερα η υπουργός Εργασίας Εστερ ΜακΒέι ανακοίνωσε και αυτή την παραίτησή της
Ο Ράαμπ διαμαρτύρεται για τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ που πέρασε Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο μετά από πολύωρη συνεδρίαση.
«Δεν μπορώ με καθαρή τη συνείδηση να στηρίξω τη συμφωνία του Brexit», ανέφερε ο Ράαμπ στο Twitter.
Δήλωσε ακόμη ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, θέση την οποία έχουν εκφράσει και βουλευτές του κόμματος των Συντηρητικών, όπως ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ που απορρίπτουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού.
Την παραίτησή της υπέβαλε και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργός για το Brexit.
Από την πλευρά της η Εστερ ΜακΒέι έγραψε στην επιστολή παραίτησής της ότι «η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Μια ελάσσονος σημασίας παραίτηση άνοιξε τον χορό: ήταν η αποχώρηση του υπουργού Βόρειας Ιρλανδίας Σαϊλες Βάρα.
Επιπλέον παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.
Το επόμενο χτύπημα κατά της πρωθυπουργού, σαν να μην έφταναν οι παραιτήσεις, ήλθε από τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, των βουλευτή των Συντηρητικών που θέλουν Brexit χωρίς υποταγή στους όρους των Βρυξελλών.
Αφού πρώτα ρώτησε την πρωθυπουργό γιατί να μην καταθέσει εναντίον της στο κόμμα πρόταση δυσπιστίας, λίγο αργότερα έκανε το επόμενο βήμα και κατέθεσε τη σχετική επιστολή στην Επιτροπή 1922. Απαιτούνται 48 βουλευτές για κινηθεί η διαδικασία (το 15% της ΚΟ των Συντηρητικών), οι οποίοι πιθανόν δεν είναι δύσκολο να βρεθούν.
Η διαδικασία συλλογής των επιστολών είναι μυστική – μόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής γνωρίζει πόσες έχουν κατατεθεί. Όταν περάσουν το όριο θα κινηθεί η διαδικασία. Σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι επιβιώσει εξασφαλίζει «ασυλία» ενός έτους από νέα πρόταση μομφής. Αν όχι, οι μνηστήρες του πρωθυπουργικού θώκου θα κάνουν και δημόσια την εμφάνισή τους.
Τι θα γίνει στη συνέχεια
Το BBC σημειώνει ότι, παρά το «ναι» του υπουργικού συμβουλίου, ο κίνδυνος παραιτήσεων δεν είχε αποφευχθεί εντελώς για την πρωθυπουργό.
Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρωνόταν στην ΜακΒέι, τον Ράαμπ και την Πένι Μόρντοντ, υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης.
Ειδικά η αποχώρηση της Μόρντοντ και του Ράαμπ μπορεί να φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση την πρωθυπουργό, γιατί και οι δύο φέρονται να τρέφουν φιλοδοξίες για τον πρωθυπουργικό θώκο.
Δεν είναι όμως ο μόνος πονοκέφαλος για την Τερέζα Μέι. Πληροφορίες θέλουν στελέχη των Τόρις να ετοιμάζουν και πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο της πρωθυπουργού. Το ελάχιστο όριο είναι 48 υπογραφές και λέγεται ότι δεν απέχουν από το να το φτάσουν.
Η πολιτική αναταραχή στο Λονδίνο γκρέμισε την ισοτιμία της στερλίνας που έχασε 1% έναντι του δολαρίου και 1,1% έναντι του ευρώ μέσα σε λίγα λεπτά, όπως φαίνεται στο γράφημα του Bloomberg.