Η Δόμνα Μιχαηλίδου στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ1 και την Αντριάνα Παρασκευοπούλου | ΥοuTube/ ERT
Επικαιρότητα

Σοκ από τις αποκαλύψεις της Δόμνας Μιχαηλίδου για το ορφανοτροφείο: Σεξουαλική κακοποίηση μικρών αγοριών

Γροθιά στο στομάχι αυτήν την εορταστική περίοδο συνιστούν τα όσα έφερε στο φως η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα όσα καταγγέλλεται ότι συνέβαιναν σε δομή ορφανών παιδιών στην Αττική
Protagon Team

Είναι ένας εφιάλτης μέσα στον εφιάλτη, μέσα στον ζόφο της πανδημίας. Μια τραγωδία με θύματα παιδιά που περνούσε κάτω από τα ραντάρ και την έφερε τελικά στο φως η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα όσα αποκάλυψε η κυρία Μιχαηλίδου τα τελευταία 24ωρα για τις καταγγελίες ότι αγόρια, ηλικίας από 7 έως 11 ετών, υπέστησαν κακοποίηση, σε ορφανοτροφείο της Αθήνας όπου και διαμένουν, προκαλούν αποτροπιασμό, είναι μια γροθιά στο στομάχι. Θα ήλπιζε κανείς ότι τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν, ή έστω δεν συμβαίνουν πια. Δυστυχώς δεν ισχύει. Και η τόλμη της υφυπουργού να φέρει ένα τέτοιο φρικτό θέμα στο φως, να «γκριζάρει» την προερταστική μας περίοδο, είναι αν μη τι άλλο αξιέπαινη.

Η κυρία Μιχαηλίδου μίλησε για τα όσα συνέβαιναν στη δομή της Αττικής, το βράδυ της Πέμπτης, στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 και στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου. Εξάλλου για την υπόθεση έχει διαταχθεί και εισαγγελική έρευνα.

Σύμφωνα με την καταγγελία που δημοσιοποίησε η υφυπουργός Πρόνοιας, παρουσία εργαζομένων τα παιδιά προχωρούσαν σε ερωτικές περιπτύξεις, ενώ υπήρξαν και περιστατικά σωματικής βίας σε βάρος τους και παραμέλησης.

«Ελαβα γραπτώς μία επώνυμη καταγγελία από τρεις ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με αυτή τη δομή στην Αττική, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, σε λιγότερο από μία εβδομάδα πριν. Σε αυτή κατήγγειλαν περιστατικά σωματικής βίας προς τα παιδιά σε συγκεκριμένο “τιμωρητικό δωμάτιο” μέσα στη δομή, αλλά και σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αγοριών από 7 έως 11 ετών, παρουσία εργαζομένων. Ταυτόχρονα αναφέρονταν και πολλά περιστατικά παραμέλησης», ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση η κυρία Μιχαηλίδου.

Η ίδια εξήγησε πως κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία και πάγωσε τη χρηματοδότηση προς τη συγκεκριμένη δομή. «Χθες μεικτά κλιμάκια με την Αρχή διαφάνειας πήγαν στη δομή για επιτόπιο έλεγχο» είπε.

Η καταγγελία που έφτασε στα χέρια της υφυπουργού Πρόνοιας, όπως ανέφερε, κοινοποιήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης δομής στο τέλος Σεπτεμβρίου αλλά αυτό δεν κίνησε καμία διαδικασία.

«Με την καταγγελία και μόνο όσοι εμπλέκονται σταματούν να εργάζονται στη δομή» ξεκαθάρισε η κυρία Μιχαηλίδου.

Οσο για το συγκεκριμένο ίδρυμα, η υφυπουργός Πρόνοιας επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλες καταγγελίες οικονομικού χαρακτήρα, που το αφορούν.

«Το συγκεκριμένο ίδρυμα στην Αττική, έχει ήδη εισαγγελική έρευνα για παράνομες υιοθεσίες» είπε. «Υπάρχει ήδη γι’ αυτό μηνυτήρια αναφορά και την εξετάζει η εισαγγελία».

«Η καταγγελία που ήρθε στα χέρια μου αφορά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, είναι σοβαρή και επώνυμη από τρεις ανθρώπους, κατονομάζει τουλάχιστον δύο εργαζόμενους μέσα στη δομή και πέντε παιδιά που με εισαγγελική παραγγελία μεταφέρθηκαν από τη δομή στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου και εξετάζονται από παιδιάτρους και παιδοψυχιάτρους», ανέφερε η υφυπουργός.

Η ίδια μίλησε για την υπόθεση και το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως «η καταγγελία δεν διευκρινίζει αν οι εργαζόμενοι τους έβαζαν να τα κάνουν, αναφέρει όμως συγκεκριμένες σεξουαλικές σχέσεις και πράξεις μεταξύ πολύ μικρών αγοριών και δεν υπήρχε καμία αντίδραση ή παρέμβαση από τους εργαζόμενους».

Επιπλέον, η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε ότι με βάση την καταγγελία, γυναίκες που δουλεύουν στο ορφανοτροφείο ασκούσαν σωματική βία στα παιδιά ενώ αναφέρεται ότι υπήρχε και δωμάτιο-αποθήκη που το χρησιμοποιούσαν σαν τιμωρητήριο. Μάλιστα αποκαλύπτει πως τους χορηγούσαν μέχρι και ληγμένα φάρμακα.

Η καταγγελία έγινε γνωστή στην υφυπουργό Πρόνοιας πριν κάποιες ημέρες, όμως έχει φτάσει στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Ο εισαγγελέας, η αστυνομία και οι κοινωνικές υπηρεσιες του δήμου, δεν είχαν ενημέρωση των περιστατικων παρά μόνο όταν η καταγγελία έφτασε στα χέρια μας», δήλωσε η ίδια ενώ επανέλαβε ότι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά που επιτρέπει την απομάκρυνση των εργαζομένων τους οποίους αφορούν οι καταγγελίες: «Η αντίδραση ήταν άμεση, πήγαμε την επόμενη μέρα στην εισαγγελία και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, οπότε ξεκινά εισαγγελική έρευνα. Από τη στιγμή που ξεκινά η έρευνα, καταγγέλλονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα και σύμφωνα με τον νόμο που περάσαμε πριν δυο μήνες, αρκεί η συγκεκριμένη καταγγελία ώστε να μην τους επιτρέπει να δουλεύουν στο ορφανοτροφείο και να απομακρυνθούν».