Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται φτάσει το 7,5% τον Απρίλιο του 2022, από 7,4% το Μάρτιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (38,0%, έναντι 44,4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (6,4%, έναντι 5,0% τον Μάρτιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,8%, έναντι 3,4% τον Μάρτιο) και τις υπηρεσίες (3,3%, έναντι 2,7% τον Μάρτιο).
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% το Μάρτιο, είναι η πρόβλεψη της Eurostat. Σε τέτοια επίπεδα ο πληθωρισμός υπερβαίνει και τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκαν πριν το Πάσχα για την Πρωτομαγιά.
Σε άλλες χώρες της ευρωζώνης τα πράγματα είναι βέβαια χειρότερα: Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού καταγράφουν τον Απρίλιο, η Εσθονία (19%), η Λιθουανία (16,6%), η Λετονία (13,2%) και η Ολλανδία (11,2%).
Σε άλλες όμως είναι καλύτερα: ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημειώνεται στη Μάλτα (4,9%), στη Γαλλία (5,4%), στη Φινλανδία (5,6%) και στην Ιταλία (6,6%).
Φρέναρε η αύξηση του ΑΕΠ
Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε την οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 5% σε ετήσια βάση από 4,7% στο προηγούμενο τρίμηνο. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν τριμηνιαία αύξηση 0,3%.
Ανάπτυξη 0,3% προέβλεπε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της Eurostat, ο πόλεμος και οι συνακόλουθες αυξήσεις των τιμών περιόρισαν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ιταλική οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου, καθώς συρρικνώθηκε 0,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ τον Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε ότι θα αναπτυσσόταν 0,3%.
Στη Γερμανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση 0,2%, έναντι 0,4% που προέβλεπε η Κομισιόν, ενώ στη Γαλλία η ανάπτυξη ήταν μηδενική έναντι πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.