Σχεδόν έναν χρόνο από τα δραματικά γεγονότα με την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχτηκε, σε δείπνο της εφημερίδας Handelsblatt, πως είχε διαφωνήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν επιθυμούσε Grexit.
Η εφημερίδα κάλεσε σε δείπνο τον κ. Σόιμπλε σε μια σημαντική συγκυρία, με τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό σε οριακό σημείο και λίγο μετά το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.
«Αποδέχθηκα την απόφαση της Μέρκελ για την Ελλάδα»
«Δεν είναι μυστικό ότι υπήρχε διαφωνία απόψεων, αλλά η απόφαση ελήφθη και την αποδέχθηκα. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με την DW.
Στο δείπνο, το οποίο έγινε στο αίθριο του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε για την Ελλάδα πως «σε ένα πιθάρι χωρίς πάτο δεν πρέπει να ρίχνει κανείς καθαρό κρασί». Ανέτρεξε στις τραγικές ημέρες πριν ένα χρόνο, όταν ήθελε να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Αναφερόμενος ωστόσο στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, τόνισε πως «οι αριθμοί από την αγορά εργασίας έχουν καλυτερεύσει, η οικονομία αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους παριστάμενους να βοηθήσουν την Ελλάδα, «αλλά όχι άνευ όρων και με κάθε μορφή». Οπως αναφέρει η DW, oι ήπιοι τόνοι εξανεμίστηκαν όταν αναφέρθηκε στο κούρεμα χρέους, που απέκλεισε παντελώς. Σε απώτερο χρονικό διάστημα τοποθέτησε και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. «Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του.
Γερμανική πολιτική χωρίς τον Σόιμπλε;
Πιο επίκαιρο δεν θα μπορούσε να είναι το θέμα της συζήτησης: «Κρίση χρέους και προσφυγικό δράμα. Προς τα πού οδεύει η Ευρώπη». Οι 600 καλά επιλεγμένοι προσκεκλημένοι, πολιτικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, διπλωμάτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, βίωσαν έναν χαλαρό υπουργό Οικονομικών.
Οσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο Βερολίνο, δεν μπορούν να φανταστούν πως μπορεί να υπάρχει γερμανική πολιτική χωρίς τον Σόιμπλε, αλλά και το αντίθετο, πως θα μπορούσε δηλαδή να αποχωριστεί την εξουσία. Αναμενόμενη, λοιπόν, η ερώτηση, εάν έχει βλέψεις για το αξίωμα του Πρόεδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας. «Ο Κόνραντ Αντενάουερ έγινε καγκελάριος στα 73 του», απάντησε γνωρίζοντας πως μια τέτοια περιπαικτική απάντηση θα έδινε τροφή σε εικασίες.