Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να διαψεύσει εγγράφως τα περί 13ης σύνταξης | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Με δέσμευση Τσακαλώτου θα «ξεπαγώσουν» τα μέτρα για το χρέος

Το Euroworking Group ζήτησε επιστολή του υπουργού Οικονομικών με την οποία θα διαβεβαιώνει ότι οι παροχές θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα
Protagon Team

Το EuroWorking Group ζήτησε γραπτές διαβεβαιώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πως ο «μποναμάς» των 617 εκατ. ευρώ δεν θα επαναληφθεί για το 2017 και μετά, αλλά ότι δίδεται εφάπαξ και εξαντλείται στο 2016. Η διαβεβαίωση αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί την Τετάρτη σε επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τότε οι τεχνοκράτες θα εισηγηθούν να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η συνεδρίαση της Τρίτης έληξε χωρίς απόφαση, αφού δεν υπήρξε ομοφωνία. «Εγινε μία συζήτηση για τις πιθανές επιλογές που θα ξεπάγωναν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων», λέει ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά «ακόμα δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση». Αν, πάντως,  δεν υπάρξουν οι αναμενόμενες εξελίξεις και τα μέτρα δεν επανέλθουν, το σενάριο της ένταξης της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ απομακρύνεται, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως απευθυνόμενος σε πολίτες στην Κρήτη, ο Πρωθυπουργός, επανέφερε τα περί 13ης σύνταξης, χαρακτηρίζοντας έτσι την παροχή που χορήγησε. «Δίνουμε έναν αγώνα σε δυσμενές περιβάλλον με αντιπάλους, αλλά και με συμμάχους», επεσήμανε, τονίζοντας ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει σε αυτές τις συνθήκες αυτούς που έχουν πρωτίστως ανάγκη. «Γι’ αυτό, την Πέμπτη δίνουμε τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να σταθούμε δίπλα, τώρα που η οικονομία αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, σε αυτούς που σήκωσαν τεράστιο βάρος»

Στο μεταξύ, με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε την ανάγκη «να τηρηθούν οι κανόνες της Ευρωζώνης, διαφορετικά θα καταρρεύσει». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ρωτήθηκαν αν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Θεσμούς και η απάντηση ήταν αρνητική, ενώ υπογράμμισε πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει.