Τις δικαιολογίες που ψέλλισε ο Σαρλ Μισέλ σχετικά με το καψώνι που υπέστη στην Τουρκία η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι έφταιγε το τουρκικό πρωτόκολλο κ.λπ., τις έχετε ήδη διαβάσει. Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή για τα γεγονότα πριν από το γεγονός του καναπέ, την οποία υποστηρίζει δημοσίευμα της Repubblica. Ας δούμε, λοιπόν, τι λέγεται ότι «έπαιξε» στο παρασκήνιο.
Οι Βρυξέλλες αναρωτιούνται, γράφουν οι Ιταλοί, αν το πάθημα της Ούρσουλα ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης ρεφλέξ τού Μισέλ ή ηθελημένη στάση του. Δεδομένου ότι οι Τούρκοι ισχυρίζονται επισήμως ότι τα της διάταξης των καρεκλών τα άφησαν στην κρίση των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων, κάτι που προϋπέθετε τη μεταξύ τους συνεννόηση, εγείρονται αμφιβολίες για τη στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πολλώ μάλλον που ένας «ανώτερος τούρκος αξιωματούχος», ανώνυμος φευ, υπαινίχθηκε ότι όλη η ιστορία της καρέκλας και του καναπέ είναι γέννημα-θρέμμα της ζήλιας που έχει ο Μισέλ για την Φον ντερ Λάιεν. Η ρουκέτα του Τούρκου δεν είναι και τόσο άστοχη: στις Βρυξέλλες, λέει η Repubblica, υπάρχει η ανάλογη γενική εκτίμηση ότι «μια κάποια συγκεκριμένη ζήλια απέναντι στους Γερμανούς εκπορεύεται από το Βέλγιο».
Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία είναι Γερμανός, Νικολάους Μάγιερ-Λάντρουτ ονόματι, και καθήκον του ήταν να ενημερώσει την Ούρσουλα. Ωστόσο δηλώνει ότι δεν ενεπλάκη καθόλου στη σύνταξη του πρωτοκόλλου – αυτή τη δουλειά ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν οι άνθρωποι του Σαρλ Μισέλ.
Ο επικεφαλής πρωτοκόλλου του Μισέλ, ο Ντομινίκ Μαρό, παραδέχθηκε ότι στις 5 Απριλίου μία ομάδα του αρμόδια για το πρωτόκολλο μετέβη στο «παλάτι» του Ερντογάν χωρίς τη συνοδεία ανθρώπων της Κομισιόν και με σκοπό να προετοιμαστεί η συνάντηση. Ο Μαρό προφασίστηκε απαγόρευση των Τούρκων για πρόσβαση στον χώρο στης σύσκεψης: «Αν είχαμε δει τις δύο καρέκλες και τον καναπέ, θα είχαμε προτείνει την αντικατάσταση του καναπέ με δύο πολυθρόνες» λέει. Ωστόσο οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι άνθρωποι του Μισέλ γνώριζαν και την ύπαρξη του καναπέ και ότι αυτός προορίζεται για την Ούρσουλα.
Στο Ευρωκοινοβούλιο ίσως ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο τέλος του μήνα, όπου θα παραστούν και ο Μισέλ και η Φον ντερ Λάιεν. Προς το παρόν «το κλίμα είναι πυρακτωμένο» και οι φωνές –ιδίως οι γυναικείες– που ζητούν παραίτηση του Μισέλ έχουν πληθύνει. Ωστόσο το θέμα δεν είναι απλό: αν ξεσπάσει κρίση στα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαιτίας ενός συμβάντος στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα ευχαριστηθεί με την καρδιά του, λένε οι Ιταλοί. Ετσι, μετά την ταπείνωση της Ούρσουλα, θα αποδείξει ότι μπορεί να ανατρέψει και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.