Διαδηλωτές ζητούη την παραίτηση πολιτικών, μεταξύ των οποίων του πρωθυπουργού Φίτσο (στο μέσον) | REUTERS/Radovan Stoklasa
Επικαιρότητα

Σλοβακία: Τρίζει η κυβέρνηση Φίτσο, παραίτηση υπουργού μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου

Η υπόθεση του Γιαν Κούτσιακ που βρέθηκε -μαζί με τη σύντροφό του- δολοφονημένος ενώ ερευνούσε υποθέσεις που ενέπλεκαν πολιτικούς έχει προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίτσο
Protagon Team

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ ανακοίνωσε την παραίτησή του τη Δευτέρα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μετά τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς.

«Είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η σταθερότητα, επομένως αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

Την παραίτηση ζητούσαν η αντιπολίτευση, ένας εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Ρόμπερτ Φίτσο και χιλιάδες διαδηλωτές.

Ο θάνατος του Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις απάτης, στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που είχαν σχέσεις με πολιτικούς, προκάλεσε δημόσια οργή για την αδυναμία πάταξης της διαφθοράς στη χώρα.

Ο νεαρός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο διαμέρισμά του μαζί με τη σύντροφό του. Για την ώρα δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες, ενώ κάποιοι συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Διαδηλωτές με φωτογραφίες του Κούτσιακ και της συντρόφου του (Reuters)

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής ήταν οι μεγαλύτερες που έχει δει η Σλοβακία μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 50.000 άνθρωποι μόνο στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα και χιλιάδες σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του Φίτσο και την διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τον θάνατο του Κούτσιακ.

Από την πλευρά του, ο ήσσον εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ρόμπερτ Φίτσο, το Most-Hid (Γέφυρα), είχε αξιώσει επίσης από τον Φίτσο να απομακρύνει τον Κάλινακ, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος Smer του πρωθυπουργού, ως τη Δευτέρα (σήμερα).

Οι επικριτές του Κάλινακ υποστήριζαν ότι αυτός, ως επικεφαλής της αστυνομίας από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την δολοφονία του Κούτσιακ και της συντρόφου του στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Φίτσο είχε προβάλει αντιστάσεις στην ενδεχόμενη απομάκρυνση του Κάλινακ, αλλά ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να χάσει την υποστήριξη του Most-Hid δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προτίθεται να προτείνει λύσεις για να διατηρήσει την υποστήριξή του.

Η απόφαση του στενού συμμάχου του πρωθυπουργού να παραιτηθεί εν μέσω της πολιτικής κρίσης μπορεί πάντως να επιτρέψει την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού, τον οποίο ο Φίτσο προσπαθεί να διατηρήσει ενωμένο. Καθώς η κυβέρνηση του έχει 78 έδρες (δύο περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία) κάθε παραίτηση μπορεί να κοστίσει τη δεδηλωμένη.