| REUTERS / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Σλοβακία: Μια σφαίρα στην καρδιά της Ευρώπης

Πέρα από τις έρευνες όσον αφορά τα κίνητρα του δράστη και τους πιθανούς εντολοδότες, ο συναγερμός ανά την Ευρώπη επικεντρώνεται στο πώς ο Πούτιν και ο Σι θα εκμεταλλευτούν τον τραυματισμό του Φίτσο στο πεδίο της προπαγάνδας, με την πίεση να αυξάνεται και την παραπληροφόρηση να κάνει ένα περαιτέρω άλμα, ποιοτικό και ποσοτικό, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών
Protagon Team

H Ευρώπη είναι καταρχάς σοκαρισμένη αλλά κυρίως ανησυχεί. Γιατί οι συνέπειες της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Γιατί η κατάσταση που ενδεχομένως να προκύψει λιγότερο από ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, θα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνη, λόγω της πιθανής απόπειρας των προπαγανδιστών του Πεκίνου και της Μόσχας να εκμεταλλευτούν την περίσταση προς όφελός τους, όπως υπογραμμίζει σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες ο Κλάουντιο Τίτο της ιταλικής La Repubblica.

Απόπειρα δολοφονίας κατά πολιτικού ηγέτη και επικεφαλής κυβέρνησης είχε να σημειωθεί δεκαετίες στη Γηραιά Ηπειρο και οι πυροβολισμοί κατά του Ρόμπερτ Φίτσο ανεβάζουν την ένταση σε επίπεδα που δεν είχε φτάσει ποτέ τα τελευταία πολλά χρόνια.

Αμέσως μετά την είδηση του σοβαρού τραυματισμού του σλοβάκου πρωθυπουργού, οι μυστικές υπηρεσίες όλης της Ενωσης ανέλαβαν δράση για να συνδράμουν τους Σλοβάκους ενώ ανεπίσημα κινητοποιήθηκε ακόμη και το ΝΑΤΟ. Πέρα από τις έρευνες όσον αφορά τα κίνητρα του δράστη και πιθανούς εντολοδότες, ο συναγερμός ανά την Ευρώπη «επικεντρώνεται στο πώς ο Πούτιν και ο Σι θα εκμεταλλευτούν τον τραυματισμό του Φίτσο στο πεδίο της προπαγάνδας, με την πίεση να αυξάνεται και την παραπληροφόρηση να κάνει ένα περαιτέρω άλμα, ποιοτικό και ποσοτικό», εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος.

Μετά τις προειδοποιήσεις των προηγούμενων ημερών για την πιθανότητα πραγματικών ρωσικών επιχειρήσεων δολιοφθοράς κατά υποδομών ή ατόμων ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια, την Τετάρτη η ίδια η ΕΕ επισήμανε τον κίνδυνο αυξημένης κυκλοφορίας ψευδών ειδήσεων με στόχο τη δημιουργία σύγχυσης και την απονομιμοποίηση (στα μάτια των ευρωπαίων ψηφοφόρων) των ευρωπαϊκών δημοκρατικών διαδικασιών.

«Ενα τέτοιο επεισόδιο (απόπειρα κατά του Φίτσο) είναι, επομένως, το τέλειο συστατικό για την πρόκληση αποσταθεροποίησης και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών και των ψηφοφόρων, εν ολίγοις, ένας τρόπος να πληγεί η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε σχέση με τη στήριξη που προσφέρεται στην Ουκρανία», γράφει ο Κλάουντιο Τίτο. Κάνοντας λόγο για «μοναδική σύμπτωση» θυμίζει πως τις προηγούμενες ημέρες συμφωνήθηκε καταρχήν η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε τέσσερα ρωσικά ΜΜΕ (Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestija και Rossiyskaya Gazeta) με την κατηγορία ότι λειτουργούν ως όργανα της προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Σε αυτό το πλαίσιο προσοχή των Ευρωπαίων εστιάζεται όχι τόσο στην απόπειρα κατά του Ρόμπερτ Φίτσο αυτή καθαυτή αλλά στις πιθανές απόπειρες εργαλειοποίησης της.

Οσον αφορά την απόπειρα, δεν υπάρχουν στοιχεία για δάκτυλο ξένων δυνάμεων. Αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν φυσικά, για παράδειγμα, σχετικά με την καθυστερημένη αντίδραση της φρουράς του σλοβάκου πρωθυπουργού, αλλά ο ευρωπαϊκός συναγερμός εστιάζεται στον αντίκτυπο της απόπειρας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες καθώς και στις πιθανές προσπάθειες της Ρωσίας και την Κίνας να επωφεληθούν των περιστάσεων.

Οπως σημειώνει ο Κλάουντιο Τίτο, το ότι η Ευρώπη ανησυχεί ιδιαίτερα καταδεικνύεται και από τις πολλές καταδικαστικές δηλώσεις. «Καταδικάζω έντονα τη άνανδρη επίθεση στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας – είπε η πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας αγαθό». Και ο σεβάσμιος πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα μίλησε περισσότερο ως Ευρωπαίος παρά ως Ιταλός, κάνοντας λόγο για «γεγονός εξαιρετικής βαρύτητας όχι μόνο για τη Σλοβακία αλλά για ολόκληρη την ΕΕ».

Ο νορβηγός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως ήταν «σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος» ενώ ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς υπογράμμισε πως «η βία δεν πρέπει να έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική». Την επίθεση καταδίκασε επίσης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ μέχρι και ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν (ο οποίος, όπως και ο Ρόμπερτ Φίτσο) διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με το Κρεμλίνο, δήλωσε αναστατωμένος. Αλλά ο φόβος ότι το μέτωπο υπέρ της Μόσχας θα διευρυνθεί τώρα, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, ενδέχεται να σημαδέψει την προεκλογική εκστρατεία λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωσή της.