Ο υπουργός Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Σκυλακάκης: Τρία μέτρα στήριξης για το ρεύμα – Πώς θα δοθεί η επιδότηση τον Αύγουστο

Επιδότηση για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια - τι αποφασίστηκε για τις επιχειρήσεις. Δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου για τις στρεβλώσεις στην αγορά ρεύματος. «Να πάνε να εγγραφούν στο ΓΑΙΑ χθες», η χαρακτηριστική προτροπή του υπουργού προς τους αγρότες
Protagon Team

Τρεις παρεμβάσεις στήριξης των καταναλωτών απέναντι στους φουσκωμένους, λόγω εκτίναξης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, λογαριασμούς, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας ,Θοδωρής Σκυλακάκης, στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που «κλείδωσαν» την Τρίτη στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται η επιδότηση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Αυγούστου για όλα τα νοικοκυριά, με όριο κατανάλωσης τις 500 κιλοβατώρες το μήνα, με χρηματοδότηση από την επιβολή τέλους στο φυσικό αέριο στους ηλεκτροπαραγωγούς.

Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια του Αυγούστου (ως γνωστόν τα “πράσινα” τιμολόγια ανακοινώνονται την 1η κάθε μήνα) με στόχο την συγκράτηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά ανεφέρθηκε.

Για τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε να μην επιστραφούν οι οφειλές προηγούμενων ετών από το τέλος αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), κάτι που ισχύει και για τους αγρότες οι οποίοι επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ειδικό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» με «κλειδωμένες» χαμηλές τιμές για δύο χρόνια.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους για την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, προσωρινά, για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο.

Οπως είπε, το ακριβές ύψος του τέλους θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε την επαναφορά της επιδότησης στους λογαριασμούς του Αυγούστου, παραπέμποντας για τις λεπτομέρειας αναφορικά με το ύψος και τον υπολογισμό της στις σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, όταν και θα είναι γνωστό πως θα κινηθούν οι τιμές σε χονδρική και λιανική.

Η επιδότηση αφορά τα οικιακά τιμολόγια (περιλαμβάνονται και τα κοινωνικά τιμολόγια) και όσους έχουν επιλέξει κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα). Θα είναι οριζόντια, χωρίς περιοριστικά κριτήρια.

Με την επιδότηση των λογαριασμών, το κόστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, με άλλα λόγια δεν θα περάσει στην κατανάλωση η αύξηση στη χονδρεμπορική αγορά του Ιουλίου.

Η επιδότηση θα αφορά τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα και στόχος είναι η διατήρηση των τιμών στα επίπεδα των 14 – 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Το τρίτο μέτρο είναι η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου για τις στρεβλώσεις στην αγορά ρεύματος.

«Θα ενσωματώσουμε νομοθετικά την έκτακτη Οδηγία για πρόσθετη πρόνοια προς όφελος των πολιτών για στρεβλώσεις που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά», σημείωσε μεταξύ άλλων στη σχετική αναφορά του ο κ. Σκυλακάκης.

Οσον αφορά του αγρότες, επανέλαβε ότι τους συμφέρει να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» που τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια τιμές προ κρίσης για το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνουν.

«Να πάνε να εγγραφούν στο ΓΑΙΑ χθες», ήταν η χαρακτηριστική προτροπή του υπουργού προς τους αγρότες.

Για τις επιχειρήσεις, τελος, όπως προαναφέρθηκε, αποφασίστηκε να μην επιστραφούν οι οφειλές από το ειδικό τέλος αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που προέκυψαν για παρελθούσες χρήσεις και οι οποίες εκτιμώνται σε 138 εκατ. ευρώ.

Πολύ λίγα, πολύ αργά, ήταν η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ρεύμα.

Η μόνη λύση είναι να μπει επιτέλους πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, να φορολογηθούν τα συσσωρευμένα υπερκέρδη στο 90% και να σταματήσει η κυβέρνηση το χάιδεμα των ολιγοπωλίων που οδηγεί σε ακραία φτωχοποίηση την κοινωνία, υπογραμμιζεται στη σχετική ανακοίνωση.