O Θόδωρος Σκυλακάκης στην παρουσία του στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1 | ERT/WebTV
Επικαιρότητα

Σκυλακάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020 «είναι εκτός μεγεθών που μπορώ να σκεφτώ»

Ο υφυπουργός Οικονομικών προέβη σε νέες διευκρινίσεις για το πόσο και πότε θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ εξήγησε και το πώς θα επηρεάσουν οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες τον ΕΝΦΙΑ
Protagon Team

Η κληρονομιά του 2019 βοηθάει το 2020. Αυτό περιέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον κρατικό «Πρακτορείο 104,9 fm». Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά και αυξημένα έσοδα του Δεκεμβρίου, τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου για το 2020.

«Θα έχουμε μια υπέρβαση (στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα), διότι είχαμε καλύτερα –ασφαλιστικά κατά κύριο λόγο– έσοδα τον Δεκέμβριο, κάτι που θα έχει μία μεταφορά, καλύτερη προοπτική για το δημοσιονομικό σε ό,τι αφορά το 2020. Μας δίνει λίγο δημοσιονομικό χώρο η πορεία του 2019», δήλωσε ο αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική υφυπουργός Οικονομικών

«Πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε επαρκή δημοσιονομικό χώρο φέτος για να κάνουμε μια ικανή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατ’ αρχήν. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο», ανάφερε ο υφυπουργός.

Σε παρουσία του πάντως το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι η ολοκληρωτική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι δέσμευση της κυβέρνησης σε βάθος τετραετίας και είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι εκτός μεγεθών που μπορώ να σκεφτώ» να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στο 2020, μολονότι όπως παραδέχτηκε τα νούμερα του προϋπολογισμού αυτή τη στιγμή είναι καλύτερα απ’ ό,τι είχαν προβλεφθεί. Παραδέχτηκε ότι τον Απρίλιο θα έχουμε μια πρώτη εικόνα, ωστόσο παρέπεμψε στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατά κανόνα συντάσσεται τον Μάιο-Ιούνιο και που, όπως είπε, «θα έχει περισσότερα του ενός σενάρια» καθώς υπάρχει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τους στόχους του πλεονάσματος.

«Αυτό μπορεί να φέρει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο», παρατήρησε ο κ. Σκυλακάκης. Ο ίδιος είπε ότι η απόφαση για απόλυτη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει να έχει κατά νου και πώς θα κινηθεί η οικονομία το 2021 και το 2020.

Η εισφορά αλληλεγγύης ήταν ένας έκτακτος φόρος πάνω στο ήδη φορολογητέο εισόδημα, ο οποίος θεσπίστηκε το 2011. Και μετράει ήδη 10 χρόνια.

Στη συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ρωτήθηκε και για το αν οι νέες (αυξημένες) αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε:

«Σίγουρα θα έχουμε μια μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπου οι περσινές αντικειμενικές αξίες λίγο-πολύ ανταποκρίνονταν στις σημερινές εμπορικές. Οπου δεν έχει υπάρξει κάποια βίαιη αύξηση των τιμών των ακινήτων, θα τη δουν οι πολίτες που έχουν ακίνητα εκεί ως μείωση. Εκεί που υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στην αξία των ακινήτων, δηλαδή οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγαλύτερη περιουσία, που προκύπτει από την πραγματική αξία και εκεί όπου οι αντικειμενικές δεν είχαν σχέση με την εμπορική αξία –π.χ. σε πολλές παραθεριστικές περιοχές, η πραγματική και αντικειμενική δεν είχαν καμία σχέση (…) βάζουμε τις σωστές αξίες και λίγο πιο κάτω από τις εμπορικές, δεν μπορεί οι αντικειμενικές να είναι διαφορετικές. Από εκεί και πέρα θα έχουμε μια μείωση του ΕΝΦΙΑ –μπορεί να είναι και γενναία, θα δούμε, θα κάνουμε την άσκηση μέχρι τον Μάιο– και τα πράγματα θα ισορροπήσουν. Δεν θα υπάρξει στο σύνολο κάποιο μεγάλο δημοσιονομικό όφελος από αυτή την αύξηση, θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός και μία αποκατάσταση πολύ μεγάλων αδικιών».

Σχετικά με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού διευκρίνισε: «Μια λογική αύξηση στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει και η δική μας κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, δεσμεύτηκε γι’ αυτό. Ο ρυθμός της αύξησης αυτής πρέπει να είναι λογικός και να προηγηθεί μία συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».