Τρεις γυναίκες «μάγισσες» καίγονται στην πυρά στη Γερμανία το 1555 (Γκραβούρα του 16ου αιώνα με μοντέρνα χρώματα) | Shutterstock
Επικαιρότητα

Σκωτία: Οι «μάγισσες», η πυρά και μια συγγνώμη που άργησε τέσσερις αιώνες

Μπορεί τα βασανιστήρια και ο θάνατός τους να επιτρέπονταν τον 17ο αιώνα, ένα νέο νομοσχέδιο, όμως, που συζητείται στη Βουλή έχει ως στόχο να αποκαταστήσει τη μνήμη των γυναικών που κυνηγήθηκαν άδικα. Ποτέ δεν είναι αργά για τη λογική
Protagon Team

Στη Σκωτία –και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ- χιλιάδες γυναίκες που θεωρήθηκαν μάγισσες και εκπρόσωποι του κακού βασανίστηκαν, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν, σε ένα ανελέητο κυνήγι που ξεκίνησε περίπου τον 15ο αιώνα και διήρκεσε σχεδόν τρεις εκατονταετίες. Κανείς όμως δεν ξέχασε. Αν και έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια, δεν είναι λίγοι αυτοί που ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο να δικαιώσουν την μνήμη των αδικοχαμένων και στιγματισμένων γυναικών. Το δημοσίευμα της WashingtonPost είναι ενδιαφέρον.

Η σκωτσέζα νομοθέτης Νάταλι Ντον πρότεινε στο Κοινοβούλιο τη ψήφιση ενός νομοσχεδίου που «θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα και θα δικαιώσει πολλές ψυχές», όπως είπε. «Χρειάζεται να θεσπιστεί η μεταθανάτια χάρη σε χιλιάδες γυναίκες που καταδικάστηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια. Οι απονομές χάρης θα διασφάλιζαν ότι αναγνωρίζονται ως θύματα μιας αποτυχίας της Δικαιοσύνης και θα πάψουν να είναι καταγεγραμμένες πλέον στην ιστορία ως εγκληματίες», είπε η Ντον σε ένα βίντεο, το οποίο δημοσίευσε το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο.

Οι εκκλήσεις για νομική χάρη για «μάγισσες» και «νεκρομάντες» έχουν επιταχυνθεί στη Σκωτία, αφού μέχρι και η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, απηύθυνε τον Μάρτιο επίσημη συγγνώμη σε όσους έχουν προσβληθεί από τον νόμο περί μαγείας. Ο νόμος, ο οποίος ίσχυε από το 1563 έως το 1736, τιμωρούσε με θάνατο όποιον ασκούσε μαγεία.

Πέτρινο μνημείο του 17ου αιώνα για τις μάγισσες της Σκωτίας

«Ηταν μια τεράστια αδικία που οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στον μισογυνισμό», δήλωσε η Στέρτζον σε εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Κατηγορήθηκαν και δολοφονήθηκαν επειδή ήταν φτωχές, διαφορετικές, ευάλωτες ή σε πολλές περιπτώσεις, απλώς επειδή ήταν γυναίκες».

Ενα περιστατικό του 1679 είναι ενδεικτικό: έξι γυναίκες που ονομάζονταν Bo’ness Witches κατηγορήθηκαν ότι είχαν συναντήσεις με τον διάβολο και σύμφωνα με τους ιστορικούς, στραγγαλίστηκαν και κάηκαν στην πυρά. Εγγραφα επιβεβαιώνουν ότι έγιναν περίπου 12.000 εκτελέσεις μαγισσών, οι περισσότερες από αυτές μεταξύ του 1580 και του 1650, γράφει η WashingtonPost. Οι χρονολογίες βρέθηκαν γραμμένες σε ένα ντοκουμέντο για το κυνήγι μαγισσών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις ΗΠΑ τρεις αιώνες μετά από τις δίκες των μαγισσών του Σάλεμ, στη Μασαχουσέτη, πολλές απαλλάχθηκαν από τη «ρετσινιά» και επίσημα.

Στη Σκωτία, τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με την κατηγορία της άσκησης μαγείας μεταξύ 1563 και 1736, είπε η Ντον. Οι Μάγισσες της Σκωτίας, μια ομάδα που αγωνίζεται για όσες καταδικάστηκαν βάσει του νόμου του 1563, χαιρέτισε την πρόταση. «Είμαστε αισιόδοξες ότι αυτό θα επιφέρει μεταθανάτια δικαιοσύνη στους αμέτρητους ανθρώπους που εκτελέστηκαν από το κράτος κατά τη διάρκεια του κυνηγιού μαγισσών», ανέφερε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η νομοθεσία είναι κάτι περισσότερο από την αντιμετώπιση του παρελθόντος», είπαν τα μέλη της ομάδας. «Αυτό θα είναι και ένα μήνυμα, επίσης, σε άλλες χώρες στον κόσμο όπου οι κατηγορίες για μαγεία είναι ακόμη ένα πολύ πραγματικό και επίκαιρο ζήτημα, θα είναι ένα μήνυμα ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι αποδεκτά στη σύγχρονη εποχή», είπαν οι Μάγισσες της Σκωτίας.