Ο υπουργός Ενέργειας σε φωτογραφία από την επίσκεψή του στη Ρεβυθούσα στις 7 Απριλίου | SOOC
Επικαιρότητα

Σκρέκας: Στις 2 Μαΐου η απόφαση της ΕΕ για το πώς θα πληρώνουμε το ρωσικό αέριο

Πότε μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε ανεξαρτηροποιηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Υποκύπτουν οι Ευρωπαίοι στον ρωσικό εκβιασμό; Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni φέρεται να ανοίγει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, λέει το Bloomberg
Protagon Team

Η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, είπε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,. ενώ η απόφαση για το πώς θα πληρώνει συνολικά η Ευρώπη για το ρωσικό φυσικό αέριο θα ληφθεί στις 2 Μαΐου, στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Οπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, η χώρα μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέσα σε ένα μήνα, τόνισε, θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ όπως εκτίμησε, με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη το 2023, μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Και ενώ αναμένεται η απόφαση των «27» για το θέμα της πληρωμής του ρωσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg, τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές δημόσιες εταιρείες – χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται στο δημοσίευμα- έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια για να αγοράσουν φυσικό αέριο, υποκύπτοντας ετσι στις πιέσεις της Μόσχας.

Σύμφωνα πάντα με το  Bloomberg, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, εν αναμονή οδηγιών -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- από την ιταλική κυβέρνηση και τις αρχές της ΕΕ σχετικά με τους όρους και τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων λογαριασμών.

«Είμαστε under control»

Οσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, το μήνυμα που εξεπέμφθη μετά την έκτακτη σύσκεψη της Τετάρτης υπό τον Πρωθυπουργό, ήταν πως «δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας».

Στη σύσκεψη εξετάστηκε και το θέμα των πληρωμών του ρωσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας μέσω των εταιρειών ΔΕΠΑ, Μytilineos, Προμηθέας Gas και ΔΕΗ. Η τελευταία εισάγει απευθείας αέριο από την Gazprom μετά την εκχώρηση μέρους του συμβολαίου της Προμηθέας Gas για τα έτη 2022 και 2023. Kαι οι τέσσερις εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν για τις καταναλώσεις του Απριλίου μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Mαΐου και αυτό που προκύπτει με βάση τα όσα συζητήθηκαν και στη χθεσινή σύσκεψη είναι ότι αναμένουν μια ξεκάθαρη και δεσμευτική απόφαση από πλευράς της Κομισιόν για να πράξουν ανάλογα.

«Είμαστε under control και έχουμε χρόνο να πάρουμε αποφάσεις», σχολιάζαν στην «Καθημερινή» κύκλοι της ΔΕΠΑ, η οποία εισάγει τα 2/3 των ρωσικών ποσοτήτων αερίου που μπαίνουν στην ελληνική αγορά, δηλαδή 2 δισ. κ.μ.

Οπως σημειώνει στο σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα, τα συμβόλαια των ελληνικών εταιρειών λήγουν το 2026 για τη ΔΕΠΑ, τον Προμηθέα και τη ΔΕΗ, και το 2030 για τη Μytilineos, ενώ περιλαμβάνουν και ρήτρες take or pay. Ο τρόπος πληρωμής, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να αποτελεί και μια ευκαιρία για κάποιον που θα ήθελε να σπάσει το συμβόλαιο, αφού θα μπορεί να επικαλεστεί μονομερή τροποποίηση της σύμβασης.

Εν αναμονή της απόφαση της ΕΕ για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρότι ανέβασε τους τόνους σε σχέση με τη στάση της Ρωσίας, δεν έχει καταλήξει σε κάποια δεσμευτική απόφαση για τα κράτη-μέλη, πέραν της ερμηνείας του διατάγματος Πούτιν και των επιφυλάξεων που έχει εκφράσει μέσω non paper για πιθανή παραβίαση των κυρώσεων και θολά σημεία σε σχέση με το πότε ολοκληρώνεται η πληρωμή.

Βάσει αυτών των ερμηνειών, πάντως, συνεχίζει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής»,  η ΔΕΠΑ φέρεται να έχει ζητήσει από την Gazprom η πληρωμή να θεωρείται ολοκληρωμένη με την κατάθεση των χρημάτων στον πρώτο λογαριασμό σε ευρώ και όχι με τη μετατροπή τους σε ρούβλια, διαδικασία που αναλαμβάνει αποκλειστικά το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το αίτημα, όπως και το να «κλειδώνει» η ισοτιμία ευρώ – ρουβλίου την ημέρα της πληρωμής, φαίνεται να το έχει αποδεχτεί η Gazprom, τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, πιθανή διακοπή του ρωσικού αερίου δεν πρόκειται να διαταράξει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε αέριο και ηλεκτρισμό τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη Mαΐου που τα φορτία είναι χαμηλά λόγω καιρικών συνθηκών. Το σύστημα θα δοκιμαστεί σε πρώτη φάση τους θερινούς μήνες με την αύξηση της ζήτησης και τον επερχόμενο χειμώνα, γι’ αυτό και ο ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ επισπεύδουν το σχέδιο προσθήκης νέας αποθήκης στη Ρεβυθούσα εντός του Ιουλίου. Παράλληλα, και εφόσον απαιτηθεί, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης του ΥΠΕΝ, με βασικούς άξονες την παρατεταμένη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη μετατροπή πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ και την αύξηση των ποσοτήτων αζέρικου αερίου μέσω του TAP και φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα.

Με το βλέμμα σε Ρεβυθούσα και ΤΑΠ η Βουλγαρία

Στη Ρεβυθούσα και στον TAP προσβλέπει και η Βουλγαρία για την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου, το οποίο φτάνει στη γείτονα χώρα με αντίστροφη ροή του υφιστάμενου ελληνο-βουλγαρικού αγωγού μέσω του Σιδηροκάστρου.

Την Τετάρτη πάντως οι ροές φυσικού αερίου στο Σιδηρόκαστρο ήταν μηδενικές, καθώς οι μικρές ποσότητες ρωσικού αερίου που είχε προγραμματίσει η Ελλάδα ισοσταθμίστηκαν με αντίστοιχες ποσότητες εισαγωγών από τη Ρεβυθούσα και τον TAP που είχε προγραμματίσει η Βουλγαρία, η οποία καλύπτει τα 2/3 των αναγκών της με ρωσικό αέριο, το οποίο μάλιστα έχει διασφαλίσει σε χαμηλές τιμές.

Το αέριο αυτό θα πρέπει να υποκατασταθεί με ακριβό LNG, ανεβάζοντας το ενεργειακό κόστος σε επίπεδα που δύσκολα θα αντέξει η οικονομία της χώρας.

Ηδη, βουλγαρικές επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε οριακό σημείο ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.