Σε αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συνεδριάζουν ξανά την Πέμπτη οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, τα μηνύματα ωστόσο είναι μάλλον απαισιόδοξα, καθώς οι «27» παραμένουν διχασμένοι ως προς το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Και όπως επισημαίνει και το Βloomberg, μία αποτυχία επίτευξης συμφωνίας κινδυνεύει να στείλει ένα μήνυμα ότι η ενιαία απάντηση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο καταρρέει – ένα «πολιτικό δώρο» για τη Μόσχα το οποίο η Ευρώπη θέλει να αποφύγει.
Προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς τον πήχη που θα πρέπει να τεθεί για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστική την πρόταση της Κομισιόν.
«To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη έναν προσωρινό μηχανισμό με τον οποίο θα τίθεται ανώτατο όριο στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, εφόσον ξεπερνά για δύο συνεχόμενες εβδομάδες τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό συνέβη φέτος μόνο μία φορά, στα τέλη Αυγούστου, όταν η τιμή έφτασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα 350 ευρώ, την περίοδο που οι «27» προσπαθούσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του χειμώνα. Σήμερα η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο παραδέχτηκε, πάντως, ότι με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο μηχανισμός αυτός, δεν θα είχε τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο, καθώς το ανώτατο όριο των 275 ευρώ δεν ξεπεράστηκε για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.
«To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ/MWh, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό σοκ από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα. Χάνουμε χρόνο και πρέπει να προστατεύσουμε τους ευρωπαίους πολίτες. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο»», σχολίασε εμφανώς απογοητευμένος από την πρόταση της Κομισιόν ο κ. Σκρέκας, για να προσθέσει:
«Χρειαζόμαστε έναν πιο ρεαλιστικό μηχανισμό που να αποτρέπει την εμφάνιση τιμών σαν εκείνες του περασμένου Αυγούστου. Χρειάζεται ένας διαφορετικός μηχανισμός που να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις υψηλές τιμές. Η Ευρώπη αγοράζει ακριβότερα αέριο από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη».
«Ενας διορθωτικός μηχανισμός –τόνισε– πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».
Κληθείς στη συνέχεια να τοποθετηθεί για τις αντιδράσεις του λεγόμενου «γερμανικού μπλοκ» και τις ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με την επιβολή πλαφόν, ο κ. Σκρέκας επέμεινε:
«Δεν δικαιολογούνται αυτές οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες πάνω από 95% και τα πλοία μεταφοράς LNG στις θάλασσες της Ευρώπης είναι πολλά και έτοιμα να προσφέρουν αερίου. Δεν βρίσκουν κενές θέσεις στα terminals. Δεν δικαιολογούνται αυτές οι υψηλές τιμές».
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να μπλοκάρουν τον κανονισμό για την επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ, αν δεν υιοθετηθεί η πρότασή τους για αλλαγή του ύψους του πλαφόν στο αέριο, αρκέστηκε να πει:
«Εχουμε συμφωνήσει ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, εκτός από την Ελλάδα, τουλάχιστον ακόμα έξι χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) συντάσσονται με την πρόταση να μπει ο πήχης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κάτω από τα 200 ευρώ.
Η Μαδρίτη από την πλευρά της κατηγόρησε ευθαρσώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαμηνύοντας ότι η «θα αντιταχθεί σθεναρά».
«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.
«Αυτό που θα προκαλέσει η πρόταση αυτή είναι το αντίθετο από το ζητούμενο: θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού», παρατήρησε η ισπανίδα υπουργός, και κατηγόρησε την Κομισιόν ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο».
«Ξέρω ότι υπάρχει αγανάκτηση στις περισσότερες χώρες μέλη» για την πρόταση αυτή, είπε η Ριμπέρα. «Η Κομισιόν θα ακούσει πολύ σκληρά πράγματα εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες «να υποβάλουν μια σοβαρή πρόταση». «Σε διαφορετική περίπτωση», προειδοποίησε, «απλώς θα πάψουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν σε άλλα θέματα που μπορεί να είναι σημαντικά για αυτήν».
Η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με το πώς θα εφαρμόσει ένα σχέδιο υπό την ηγεσία της Ομάδας των Επτά για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Οι διπλωμάτες της ΕΕ συζήτησαν για ώρες την Τετάρτη χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία και πρόκειται να συνεχίσουν την Πέμπτη, γράφει στο ρεπορτάζ του τo Bloomberg.
Στόχος της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο που περιλαμβάνει την ενίσχυση ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου, τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών και τη δυνατότητα ταχύτερης αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει ένα γρήγορο αποτέλεσμα σχετικά με την πρόταση για το ανώτατο όριο φυσικού αερίου και το θέμα θα τεθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.