332
Από τις τελευταίες φωτογραφίες του Ναβάλνι σε αντικαθεστωτική διαδήλωση, στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2020 | REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

«Σκοτώνουν τον Ναβάλνι στην απομόνωση» λέει φίλος του

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 19:13
Από τις τελευταίες φωτογραφίες του Ναβάλνι σε αντικαθεστωτική διαδήλωση, στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2020
|REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

«Σκοτώνουν τον Ναβάλνι στην απομόνωση» λέει φίλος του

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 19:13

«Ο Ναβάλνι έχασε οκτώ κιλά μέσα σε δύο εβδομάδες. Τον σκοτώνουν σιγά σιγά». Τις πληροφορίες αυτές έδωσε στη Repubblica από τηλεφώνου ένας στενός συνεργάτη του ρώσου αντικαθεστωτικού, ο Ρουσλάν Σαβεντίνοφ. Αυτός περιέγραψε με δραματικό τρόπο τις συνθήκες στις οποίες ο Ναβάλνι είναι αναγκασμένος να ζει μέσα στο κελί ως καταδικασμένος σε 11,5 χρόνια φυλάκιση για απάτη και προσβολή δικαστηρίου. «Μας απασχολεί η κατάσταση της υγείας του».

Να τι ακριβώς είπε: «Ο Αλεξέι πάσχει από ξαφνικές κρίσεις. Πάσχει από άγνωστη ασθένεια, και κανείς δεν τον φροντίζει. Οι δικηγόροι του υποψιάζονται ότι τον δηλητηριάζουν με μικρές δόσεις δηλητηρίου βραδείας αποδέσμευσης. Εκτιμούν ότι θέλουν να προκαλέσουν σταδιακή και μόνιμη βλάβη της υγείας του. Εμείς δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εξάλλου ήδη τον έχουν δηλητηριάσει με τον τοξικό παράγοντα ‘‘νόβιτσοκ’’, αλλά επέζησε ως εκ θαύματος. Επιβίωσε και από απόπειρα δολοφονίας».

Ο Σαβεντίνοφ είπε ότι δεν έχει καμία επαφή με τον Ναβάλνι και δεν ξέρει τι ακριβώς του συμβαίνει, καθώς οι Ρώσοι τον κρατούν σε συνθήκες απομόνωσης. «Το να μιλάμε για αυτόν, όμως, είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για να τον βοηθήσουμε». Εξιστόρησε κατόπιν τις τελευταίες περιπέτειες του Ναβάλνι, ότι αρρώστησε στις 7 Απριλίου έχοντας οξύ στομαχόπονο. «Δεν τον πήγαν στο νοσοκομείο, δεν τον θεράπευσαν, δεν επιτρέπουν καν στη μητέρα του να του στείλει φάρμακα. Τον αναγκάζουν να τρώει ό,τι παρασκευάζεται στην κουζίνα της φυλακής και να χειροτερεύει την υγεία του».

Βάσει όσων είπε ο Σαβεντίνοφ, ο Ναβάλνι στις 10 Απριλίου κλείστηκε σε ειδικό κελί τιμωρίας. «Αυτή ήταν η 13η φορά από τον περασμένο Αύγουστο. Το κάνουν εκ συστήματος. Τον βγάζουν για λίγο και αμέσως μετά τον ξανακλείνουν πάλι εκεί. Δεν δίνουν εξηγήσεις για ποιον λόγο γίνεται αυτό. Για την περίπτωση του Ναβάλνι δεν ισχύει κανένας νόμος. Του έχουν κάνει την καθημερινότητα Κόλαση. Το κελί είναι πολύ μικρό, δύο επί τρία. Τον ξυπνούν πολύ νωρίς, ενώ οι ώρες ύπνου είναι περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το κρεβάτι μαζεύεται στον τοίχο, έτσι μένει όρθιος. Το τεχνητό φως είναι άθλιο. Οσοι κρατήθηκαν εκεί απέκτησαν προβλήματα όρασης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...