Ο Μάρτιν Σκορσέζε αγαπά την τεχνολογία –χάρη σε αυτήν άλλωστε, έκανε τους ηθοποιούς του να φαίνονται 40 χρόνια νεότεροι στον «Ιρλανδό». Ομως, τραβά τα μαλλιά του με τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος της ποιότητας των ταινιών του. Οπως, για παράδειγμα, όταν τις βλέπουν στο… τηλέφωνό τους.
Για αυτό και ζητά από τους θεατές να τις απολαύσουν –σχεδόν– όπως τους αρμόζει: «Σας παρακαλώ, μην δείτε ποτέ δική μου ταινία στην οθόνη του τηλεφώνου σας», λέει ο δημιουργός μερικών από τις σπουδαιότερες ταινίες του Χόλιγουντ. «Ισως, σε ένα iPad, ένα μεγάλο iPad».
Αφορμή για το σχόλιό του, είναι η προβολή του «Ιρλανδού» στο Netflix, τρεις εβδομάδες μετά την έξοδo της ταινίας στους κινηματογράφους. Η αλήθεια είναι πως ο οσκαρικός σκηνοθέτης έχει βάλει νερό στο κρασί του, συμμαχώντας με το διαδικτυακό κανάλι για τις ανάγκες της χρηματοδότησης της παραγωγής και της διανομής της ταινίας. Το Netflix άλλωστε, είναι η νέα μεγάλη υπερδύναμη στον χώρο της ψυχαγωγίας.
Οι αληθινοί σινεφίλ πάντως, δεν θα «χαράμιζαν» μία ταινία αυτού του αναστήματος, όπως το «The Irishman», σε μία τόσο μικρή οθόνη, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που βολεύονται και το προτιμούν, αν κρίνει κανείς από τα σχόλια στα σόσιαλ μίντια.
Κάποιος μάλιστα περηφανεύεται που την βλέπει στην οθόνη του ρολογιού του, «όπως θα το ήθελε ο Σκορσέζε» –προφανώς δεν άκουσε την παράκληση του σκηνοθέτη.
Αλλος, «σπάει» την ταινία σε… επεισόδια για όσους διαμαρτύρονται ότι είναι πολύ μεγάλη (η διάρκειά της φτάνει τις 3,5 ώρες).
Ο ίδιος ο Σκορσέζε βέβαια, ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στην ιδέα και είπε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε τον «Ιρλανδό» του ως μίνι σειρά. «Το νόημα της ταινίας είναι η συσσώρευση των λεπτομερειών, που φτάνει στο αποκορύφωμά της στο τέλος της ταινίας, που σημαίνει ότι μπορείς να την δεις από την αρχή έως το τέλος σε μία προβολή. Η σειρά είναι πολύ ωραία ιδέα. Μπορείς να αναπτύξεις τους χαρακτήρες και σημεία στο σενάριο και να δημιουργήσεις διαφορετικούς κόσμους, αλλά δεν ήταν η σωστή ιδέα για αυτή την ταινία».