219
Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ | REUTERS/Nake Batev

Σκόπια: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας για τη συμφωνία με την Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 10:03
Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ
|REUTERS/Nake Batev

Σκόπια: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας για τη συμφωνία με την Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 10:03

Επεισόδια ξέσπασαν ξανά το βράδυ της Τρίτης μπροστά στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται εναντίον της πρότασης της ΕΕ για να συναφθεί συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Βουλγαρία.

Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν –για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ– αρχικά μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια και ακολούθως κινήθηκαν προς το υπουργείο Εξωτερικών, όπου πέταξαν αντικείμενα, προκαλώντας φθορές στην κεντρική είσοδο του κτιρίου.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στο κτίριο της Βουλής, στο κέντρο των Σκοπίων, όπου μερίδα μασκοφόρων παραβίασε τα προστατευτικά μεταλλικά κιγκλιδώματα και επιτέθηκε με πέτρες και καπνογόνα στις παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις. Ισχυρή δύναμη της αστυνομίας απώθησε τους μασκοφόρους διαδηλωτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα και προσήγαγε 11 από αυτούς.

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στα επεισόδια τραυματίστηκαν 47 αστυνομικοί, από τους οποίους οι 11 πιο σοβαρά.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων με έδρα κοντά στο κτίριο της Βουλής, ακύρωσε τη συμμετοχή του για λόγους ασφαλείας.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι καταδίκασε τις «βίαιες διαδηλώσεις», κατηγορώντας το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE και το υπερεθνικιστικό-φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» ότι βρίσκονται πίσω από αυτές, ότι έχουν «σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κέντρων που δεν θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News