Επικαιρότητα

Σκόπια: Δεύτερο «ναι» από τη Βουλή στη συμφωνία των Πρεσπών – Τι θα γίνει με Ιβανόφ

Η συμφωνία «εγγυάται την διακριτή 'μακεδονική' ταυτότητα και γλώσσα», τόνισε ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει καμία αλυτρωτική τάση προς την Ελλάδα
Protagon Team

Με 69 ψήφους υπέρ και μία αποχή το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ υπερψήφισε εκ νέου τον νόμο που επικυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Επρόκειτο για τη δεύτερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας αφού την πρώτη φορά ο πρόεδρος Γκιόρκγι Ιβανοφ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα για τη δημοσίευσή του νόμου.

Η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Πέμπτης , με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE  να δηλώνουν ότι  «δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα».

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ανέφερε ότι ο π ρόεδρος Ιβανόφ πρέπει πλέον να υπογράψει τον σχετικό νόμο σύμφωνα με το Σύνταγμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το δημοψήφισμα του φθινοπώρου.

Παράλληλα έσπευσε να διευκρινίσει ότι ακόμα και να υπάρξει ένα νέο προεδρικό «όχι», υπάρχουν νομικές διαδικασίες για δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χωρίς την υπογραφή του προέδρου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι ο Ιβανόφ είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να υπογράψει το διάταγμα μετά την δεύτερη ψηφοφορία του κοινοβουλίου.

«Από την ανεξαρτησία της χώρας, το κοινοβούλιο έχει εγκρίνει 897 διεθνείς συμφωνίες, από τις οποίες μόνον οι επτά έχουν ολοκληρωθεί από τον πρόεδρο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο, ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε πως η συμφωνία των Πρεσπών «εγγυάται την διακριτή  ‘μακεδονική’ ταυτότητα και γλώσσα», ενώ σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει καμία αλυτρωτική τάση προς την Ελλάδα

Η συμφωνία, τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ, «επαναβεβαιώνει και ενισχύει τη ‘μακεδονική ταυτότητα’ όσο ποτέ άλλοτε. Στην πράξη, η συμφωνία θα διαμορφώσει την ταυτότητα και θα υπερνικήσει την αιώνια αντιπαράθεση για τη γλώσσα και την ταυτότητα, θα ενταχθούμε στην ΕΕ, περιλαμβανομένων της δημοσίευσης εγγράφων και μεταφράσεων με αναγνωρισμένη τη ‘μακεδονική γλώσσα’».