Μετά τον Σερ Τζίμι Ράτκλιφ, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στη Βρετανία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκτησε αργά το βράδυ της Παρασκευής άλλον έναν υποψήφιο αγοραστή: τον σεΐχη Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ-Τάνι, πρόεδρο της QIB, της εθνικής τράπεζας του Κατάρ (που δραστηριοποιείται και στην Αγγλία). Ηταν σχεδόν βέβαιο ότι θα υπήρχε εκδήλωση ενδιαφέροντος και από το εμιράτο, όμως αποτελούσε μυστήριο το πρόσωπο που θα εμφανιζόταν για να διεκδικήσει το μεγαλύτερο brand-name στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Ο 41χρονος σεΐχης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse, δεν είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους Καταριανούς στο εξωτερικό, αλλά… η τσέπη του είναι βαθιά σαν πετρελαιοπηγή. Πιο γνωστός είναι ο 61χρονος πατέρας του, σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ-Τάνι, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός του κρατιδίου από το 2007 έως το 2013. Οταν ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τάνι παρέδωσε την εξουσία στον γιο του, πριν από μια δεκαετία, έχασε αυτό το αξίωμα, αλλά και τη θέση του ως προέδρου της Qatar Investment Authority (QIA), όπως αναφέρουν οι Times.
Ο επίδοξος ιδιοκτήτης της Γιουνάιτεντ, εκτός από βαθύπλουτος, είναι και φανατικός οπαδός των «Κόκκινων Διαβόλων» από μικρό παιδί, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Εζησε αρκετά χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και σπούδασε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ. Στο «Ολντ Τράφορντ» δεν τον έβλεπαν συχνά, ίσως επειδή κατοικούσε στο Λονδίνο. Εκεί κάνει μπίζνες ο πατέρας του, ο οποίος, όπως γράφει η Equipe, συχνά αναφέρεται και ως «ο άνδρας που αγόρασε την πόλη», λόγω των τεράστιων επενδύσεων στο real estate.
Αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης από τον σεΐχη Τζασίμ στη Raine Group, τον χρηματοπιστωτικό όμιλο που έχει αναλάβει να «τρέξει» την αγοραπωλησία του αγγλικού συλλόγου για λογαριασμό των Γκλέιζερ (είχε επιβλέψει και τις διαδικασίες πώλησης της Τσέλσι), μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων με έδρα το Λονδίνο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, κοινοποιώντας τις προθέσεις του για τη Γιουνάιτεντ – κάτι σαν προγραμματικές δηλώσεις. Αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε το club στις παλιές του δόξες, μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, και –πάνω απ’ όλα– να βάλουμε τους οπαδούς στην καρδιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πάλι». Επίσης, υπόσχεται εξάλειψη των χρεών του συλλόγου, αλλά και επενδύσεις στις ομάδες του, στο προπονητικό κέντρο, στο γήπεδό του και σε υποδομές.
Το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών δεν περιορίζεται στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με βρετανικά media. Εχουν μεγαλεπήβολα σχέδια που αφορούν ολόκληρη την πόλη, η οποία ήδη συνδέεται αεροπορικώς με την Ντόχα, με απευθείας πτήσεις των καταριανών αερογραμμών. Ανάμεσά τους και η ανέγερση πεντάστερων ξενοδοχείων στο Μάντσεστερ.
Πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της προσφοράς διαβεβαιώνουν ότι οι Καταριανοί έχουν φροντίσει ώστε να μην προκύπτει η παραμικρή σύνδεση του σεΐχη Τζασίμ με την QIA και τον επενδυτικό της βραχίονα στα σπορ (Qatar Sports Investments – QSI), που κατέχει την Παρί Σεν-Ζερμέν. Οι κανονισμοί της UEFA απαγορεύουν την ταυτόχρονη συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης δύο συλλόγων με κοινή ιδιοκτησία. Από νομικής πλευράς, αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να είναι ξεκάθαρος. Η λογική, όμως, λέει αυτό που τόνισε στους Times ένας ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής: «Στο τέλος της ημέρας, όλα τα χρήματα βγαίνουν από την ίδια τρύπα στο έδαφος».
Θα πρέπει να ανησυχεί ο σεΐχης για την τύχη της υποψηφιότητάς του; Μάλλον όχι, αν κρίνει κανείς από την απάντηση που έδωσε αξιωματούχος της UEFA στη βρετανική εφημερίδα: «Το πρόβλημα θα μας απασχολήσει μόνο στην περίπτωση που η Γιουνάιτεντ επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λιγκ».
Το προσφερόμενο τίμημα δεν έγινε γνωστό. Θα καθοριστεί μόλις οι ενδιαφερόμενοι αποκτήσουν πρόσβαση στα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία του συλλόγου, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί προτού δηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έληξε το βράδυ της Παρασκευής, στις 22:00 ώρα Λονδίνου. Οπως παρατηρεί το Athletic, η επιλογή του deadline δεν ήταν τυχαία. Συνέπεσε με την παύση των τραπεζικών εργασιών στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, όπου το ρολόι έδειχνε 17:00. Εκεί βρίσκεται η έδρα της Raine Group (Νέα Υόρκη), αλλά και η κατοικία των πωλητών.
Θα υπάρξουν και άλλες προσφορές, καθώς η προθεσμία ήταν ελαστική. Σίγουρα από αμερικανικά funds, από την Ασία, ενδεχομένως και από τη Σαουδική Αραβία, παρότι πηγές από τη συγκεκριμένη χώρα έχουν διαβεβαιώσει ότι η Νιούκαστλ είναι αρκετή. Οι Γκλέιζερ θα ήταν ικανοποιημένοι με ένα ποσό λίγο πάνω από 5,6 δισ. ευρώ, όμως οι τραπεζίτες που έχουν αναλάβει τη μεταβίβαση του 100% της Γιουνάιτεντ πιστεύουν ότι ένα αρκετά υψηλότερο ποσό (από 6,7 έως 9 δισ. ευρώ) δεν είναι ανέφικτο. Την Πέμπτη η τιμή της μετοχής της Γιουνάιτεντ στη Νέα Υόρκη (Nasdaq) ανέβηκε κατά 9,7%. Μέσα σε μία ημέρα η χρηματιστηριακή αξία του συλλόγου αυξήθηκε κατά περίπου 375 εκατ. ευρώ: παραπάνω από όσο κόστισε η εξαγορά της Νιούκαστλ.
Μόλις το 16,9% των οπαδών της Γιουνάιτεντ θα εμπιστεύονταν τους Καταριανούς. Σε ποσοστό 66,2% απάντησαν στη σχετική σφυγμομέτρηση του Athletic ότι θα προτιμούσαν για νέο ιδιοκτήτη τον Σερ Ράτκλιφ. «Το μικρότερο κακό», όπως σχολίασαν πολλοί. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να παραμείνουν στο τιμόνι οι Γκλέιζερ. Σε αυτό συμφωνούν σχεδόν όλοι (98,2%). Και όμως, δεν είναι διόλου απίθανο οι αμερικανοί μεγαλομέτοχοι να αλλάξουν γνώμη.