Λίγη ώρα αφότου επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, μετά τη μαραθώνια και επιτυχημένη όπως αποδείχτηκε διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ευρωπαϊκου προϋπολογισμού (εδώ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ενώπιον μιας νέας επαπειλούμενης κρίσης (εδώ) με την Τουρκία και όλα αυτά την ώρα που είχε να υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Χάικο Μάας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα (είχε προηγουμένως συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια) καθώς η χώρα του είναι προεδρεύουσα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Η παρουσία του γερμανού αξιωματούχου στη χώρα μας όμως συνέπεσε σε μια κρίσιμη στιγμή με την Αγκυρα να στέλνει ερευνητικό σκάφος προς το Καστελόριζο (εδώ).
Ετσι, αναπόφευκτα το καλωσόρισμά του στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό δεν ήταν το εθιμοτυπικό.
«Κύριε υπουργέ, χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συγκυρία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για τη μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Ομως, δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά» είπε στον Χάικο Μάας ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει:
«Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.
Και βέβαια, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.
Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».
Η απάντηση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ήταν η εξής:
«Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το γεγονός ότι μετά τις τελευταίες 4 ημέρες που διανύσατε, είστε σήμερα εδώ και αφιερώνετε χρόνο να μιλήσετε μαζί μου. Είναι μεγάλη μου τιμή.
»Επίσης, θα ήθελα να σας συγχαρώ εγκάρδια, κύριε Πρωθυπουργέ, διότι είστε προφανώς τμήμα, είστε κομμάτι αυτής της μεγάλης ιστορικής επιτυχίας. Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω την ικανότητα που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε μια πρωτοφανή κρίση. Αντέδρασε, αντιμετώπισε αυτή την κρίση, δείχνοντας πυγμή, δείχνοντας αλληλεγγύη και έχοντας ένα μέλημα: Να μην αφήσει κανέναν, καμία χώρα, πίσω. Αυτή είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική, πολύ σημαντική απόφαση και –όπως είπε η καγκελάριος– η Ελλάδα συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό και με πολύ εποικοδομητικό ρόλο τον οποίο ανέλαβε σε αυτή την επιτυχία.
»Επίσης, σε συζητήσεις, συνομιλίες που είχα και που αναφερθήκαμε στην Τουρκία, διαπιστώσαμε, διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία –όπως είπατε ακριβώς και εσείς– ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση, θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο.
»Επίσης, επιτρέψτε μου να σας πω με κάθε σαφήνεια –να επιβεβαιώσω δηλαδή– ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε ότι η καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο σθεναρά και με ανάληψη δράσης θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του Μεταναστευτικού. Αυτό που επιθυμούμε –και είναι μέλημά μας– είναι να μην επαναληφθούν λάθη τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν, να αφεθούν δηλαδή χώρες –όπως η Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα– μόνη της στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Αργότερα συνέβη ακριβώς το ίδιο και με την Ιταλία. Αυτό που επιθυμούμε, λοιπόν, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Θα ταχθούμε υπέρ τού να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, να υπάρχει από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις έναντι των άλλων κρατών και ότι με τη συμβολή τους θα πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε μια λύση. Και θέλω να είστε σίγουρος ότι έχετε την αμέριστη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».