«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί», σχολίασε δηκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για την επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα από το Κιλκίς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες τις τελευταίες ημέρες προτροπές τους προς τις διοικήσεις των τραπεζών.
«Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να γνωρίζει την παροιμία «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με τις τράπεζες, τις έκλεισε και με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο έστειλε τον λογαριασμό στους πολίτες. Το αποτέλεσμα ήταν τα capital controls, οι ουρές ντροπής για ένα 50ευρο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι με δεκάδες δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η πολιτική Τσίπρα και η μέριμνά του για τον ελληνικό λαό», υπενθύμισε ο κ. Οικονόμου σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που προσπαθεί με απτά μέτρα να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών.
«Αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι διεθνούς και εισαγόμενης ακρίβειας, γεγονός που πριν από λίγες μέρες παραδέχθηκε και ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση προσπαθεί με ουσιαστικά μέτρα να σταθεί στο πλευρό των πολιτών. Διατηρεί τον πληθωρισμό χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., οι τιμές καταναλωτή ρεύματος είναι από τις πιο φτηνές στην Ευρώπη και το ίδιο πετυχαίνουμε τώρα και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, οι δυναμικές παρεμβάσεις μας στην αγορά καταναλωτικών αγαθών έχουν αρχίσει να αποδίδουν και τα αποτελέσματά τους θα γίνουν σύντομα ακόμα πιο εμφανή.
»Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις κοινωνικές ανάγκες και δρα με αποτελεσματικότητα σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου των νοικοκυριών. Οι θέσεις μας είναι καθαρές και διατυπωμένες με σαφήνεια. Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τις εύκολες, ανέξοδες υποσχέσεις που γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός ότι είναι λόγια του αέρα», κατέληξε στη δήλωσή του κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από το Κιλκίς όπου πραγματοποίησε περιοδεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε νομοθετική παρέμβαση και έκτακτο φόρο για τις τράπεζες έτσι ώστε να αναγκαστούν -όπως είπε- σε ρυθμίσεις και μέτρα ελάφρυνσης των δανειοληπτών.
Ο κυβερνήσεις νομοθετούν, παρατήρησε, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας. Δεν μπορεί απλά να συζητούν με τους τραπεζίτες.
«Βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη οι τράπεζες πάνω από 1 δισ. μέσα στο χρόνο η καθεμία, ακριβώς γιατί αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων. Και ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει χρυσά τις τράπεζες με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, διότι οι τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. ευρώ η καθεμία και να κυνηγάνε τους δανειολήπτες, να τους “πιάνουν από το λαιμό”. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Ετσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες», ανέφερε συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το να εμφανίζεται ο κ. Μητσοτάκης ως δήθεν “πολέμιος” των τραπεζικών πρακτικών είναι απλά αστείο», σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «στην πραγματικότητα, από κοινού κυβέρνηση και τραπεζίτες στρώνουν το έδαφος για να εμφανίσουν ως “ευτυχή κατάληξη” κάποια μέτρα που όχι μόνο δεν θα αποτελούν ανακούφιση, αλλά θα διαιωνίζουν τη ληστρική πολιτική των τραπεζών σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των δανειοληπτών, την οποία στήριξαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».