Και ξαφνικά πόλεμος κυβέρνησης – ΣΕΒ με αφορμή, όχι με αιτία, το φλέγον θέμα των περικοπών στις συντάξεις. Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας σε βάρος της ηγεσίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (από το βήμα μάλιστα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος /ΣΒΒΕ), δεν έμεινε αναπάντητη από τον πρόεδρο του Συνδέσμου -και άλλοτε στενό συνομιλητή του Πρωθυπουργού- Θεόδωρο Φέσσα.
Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ καταλόγισε στον Πρωθυπουργό απόπειρα διαχωρισμού της επιχειρηματικότητας και των εκπροσώπων της σε «καλούς» και «κακούς» εργοδότες. Οι αγορές όμως, παρατήρησε, δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πόλωση.
Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί μέτρα με τα οποία τις αποθαρρύνει, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Φέσσας επικαλούμενος το πρόσφατο παράδειγμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τις υπεργολαβίες. Την ίδια στιγμή όμως, πρόσθεσε, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχωρίσει τους εργοδότες σε «καλούς» και «κακούς». «Θα πρέπει να ξέρει όμως, ότι οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, ούτε και το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Η χώρα χρειάζεται να μεταβεί στην κανονικότητα, αλλά με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να το πραγματοποιήσει», διεμήνυσε.
Τσίπρας : Ας μην εκτίθεται η ηγεσία του ΣΕΒ
Κατά την ομιλία του στον ΣΒΕΕ, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στην ηγεσία του ΣΕΒ εγκαλώντας την για αμιγώς πολιτικά κίνητρα στις τοποθετήσεις της, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις «ειλικρινείς αγωνίες» του επιχειρηματικού κόσμου.
«Ακούω με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος σας. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ. Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινές αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας.
»Αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 2019 και του 2020 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μια ακόμα περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα.
»Επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, το έκανε θυμίζω και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να μην εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση. Το λέω γιατί χρειάζεται να κρατάμε στάση ευθύνης που συνοδεύεται από διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας».
Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΒΕΕ, ο Θεόδωρος Φέσσας σημείωσε με νόημα πως «η κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει εμβληματικές επενδύσεις μελών του ΣΕΒ, όπως του Παπαστράτου, αλλά και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους επιχειρηματίες όπως οι Μυτιληναίος, Παπαλεξόπουλος, Στασινόπουλος, Αθανασίου και άλλους, πρόσωπα που αποτελούν το ανφάν γκατέ της ελληνικής επιχειρηματικότητας».
«Για αυτό και λέω πως υπάρχει διγλωσσία», τόνισε, εκτιμώντας ότι «προφανώς και γίνεται μια προσπάθεια διαχωρισμού της επιχειρηματικής εκπροσώπησης».
«Δεν ξέρω πόσοι επιχειρηματίες από την Βόρεια Ελλάδα θα ανταποκριθούν», πρόσθεσε, ενώ για το σημείο τριβής (σ.σ. το θέμα των περικοπών στις συντάξεις) ξεκαθάρισε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταστεί το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, αφού ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει το κόστος των συντάξεων.
Όπως σημείωσε τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΒ, η μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης είναι πλέον χλιαρή, καθώς η μεν διοικητική μεταρρύθμιση έχει μείνει στις καλένδες, ενώ -όπως κατήγγειλε- υπάρχει ξήλωμα μεταρρυθμίσεων, με βασικότερο τις αλλαγές στα εργασιακά που αφορούν τη διαιτησία και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. «Δεν γνωρίζουμε γιατί θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.