Την περαιτέρω σκλήρυνση της Ευρώπης στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος σηματοδοτούν οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς σε συνέχεια της επιστολής Φον ντερ Λάιεν, στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τέθηκε, ανοιχτά πια, η εξωτερική ανάθεση της διαδικασίας ασύλου σε τρίτες χώρες, κατά το πρότυπο της διμερούς συμφωνίας Μελόνι-Ράμα για τα κέντρα επιστροφής μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, στην Αλβανία.
Αντικείμενο της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ήταν η διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου πλαισίου για τις επιστροφές, τα κέντρα σε τρίτες χώρες και, βεβαίως, για την ενίσχυση των συνόρων, κάτι που ικανοποίησε δεόντως την ελληνική πλευρά.
«Θεωρώ ότι η Ευρώπη, με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, προς μία κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου.
Οσο για την ανάπτυξη κέντρων επιστροφής σε τρίτες χώρες, παρά τον σκεπτικισμό που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στους Financial Times, δεν έδειξε τελικά να το απορρίπτει ως διμερή συμφωνία. «Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε, «πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά».
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό οι «27» ζητούν «αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την ΕΕ», καλώντας την Επιτροπή «να υποβάλει επειγόντως νέα νομοθετική πρόταση».
Στο τέλος της Συνόδου, η πρόεδρος της Κoμισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια «κοινή προσέγγιση» στο θέμα των επιστροφών, διαβεβαιώνοντας ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να βελτιώσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που είναι πεπερασμένο εδώ και περίπου 20 χρόνια.
Οπως επανέλαβε, μόλις το 20% των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ έχει επιστρέψει στις χώρες προέλευσης. Υπενθύμισε ότι μια παρόμοια πρωτοβουλία για αναθεώρηση της οδηγίας των επιστροφών απέτυχε το 2018, αλλά έξι χρόνια αργότερα η συζήτηση έχει εξελιχθεί και δεσμεύθηκε ότι «θα έρθουμε με μια νέα πρόταση για επιστροφές».
Για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η ιδέα των «ασφαλών τρίτων χωρών» και να προσδιοριστεί ο ορισμός τους.
Στο σημείο αυτό τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα των «κόμβων επιστροφής» σε τρίτες χώρες, όπως και η συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.
Για να αυξηθούν οι επιστροφές από την ΕΕ, τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όλες οι πολιτικές, τα μέσα και τα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων».
«Θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το Δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο».
To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει επίσης έκκληση για ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, μέσω συνολικά «αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, με σκοπό την πρόληψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών και των παράτυπων αναχωρήσεων».
«Είχαμε μια εις βάθος συζήτηση στο θέμα της μετανάστευσης» ανέφερε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ειδικά σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης σημείωσε πως υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση των θέσεων μεταξύ των χωρών-μελών και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να δράσουν για καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία, η οποία αντιμετωπίζει υβριδικές απειλές και εργαλειοποίηση μεταναστών από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει «την αποφασιστικότητά του να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης με όλα τα διαθέσιμα μέσα, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της ΕΕ σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο» και «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς».