Μία βρομερή ιστορία αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica: αφορά τη στυγνή εκμετάλλευση ανυποψίαστων φτωχών ανθρώπων που γυρεύουν δουλειά και την υποδούλωσή τους σε μηχανισμούς εξαπάτησης πολιτών της Δύσης, δηλαδή πλουσίων ανθρώπων, μέσω Διαδικτύου. Στο κύκλωμα των μαφιόζων, το οποίο εδρεύει στην Καμπότζη, χρεώνονται ακόμη και απαγωγές, όπως και η ιντερνετική δημοπρασία ανθρώπων λες και είναι αντικείμενα!
Τα ντόπια θύματα των μαφιόζων, δηλαδή οι φτωχοί Ασιάτες, υπήκοοι διαφόρων χωρών, στην ουσία κρατούνται αιχμάλωτοι στην Καμπότζη. Το «ψάρεμά» τους γίνεται με δόλωμα τη θέση εργασίας, η οποία γρήγορα αποδεικνύεται θέση σκλάβου – σκλάβας ορθότερα, αφού οι νεαρές γυναίκες και είναι περισσότερες και μπορούν να ενταχθούν στο κύκλωμα της πορνείας. Ωστόσο τις μεγάλες μπίζνες οι μαφιόζοι τις κάνουν με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Το θέμα έχει λάβει έκταση, έτσι έχουν κινητοποιηθεί οι κυβερνήσεις χωρών των οποίων υπήκοοι κρατούνται σαν σκλάβοι. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει η Ταϊλάνδη, η Κίνα, το Βιετνάμ, κ.ά. χώρες της περιοχής.
Πουλάω Κινέζο…
Οι ερευνητές του ProPublica που δημοσιοποίησαν την υπόθεση έγραψαν ότι στο κανάλι White Shark του Telegram δημοσιεύτηκαν αγγελίες, συνήθως με μισόλογα αλλά και φόρα παρτίδα, οι οποίες αφορούσαν την πώληση ανθρώπων. «Πουλάω έναν Κινέζο που μόλις βγήκε λαθραία από την Κίνα, είναι 22 χρονών με ταυτότητα, πληκτρολογεί αργά» έγραφε μία αγγελία του είδους. Η τιμή της αγοραπωλησίας στη συγκεκριμένη αγγελία ήταν 10.000 δολάρια. Αλλη αγγελία: «Εχω από Καμπότζη και έξι Μπαγκλαντεσιανές. Μπορούν να πληκτρολογήσουν και να μιλήσουν στα Αγγλικά, να κάνουν chat». Αλλες αγγελίες αφορούσαν την επικήρυξη όσων σκλάβων αποτόλμησαν τη φυγή… Το ProPublica έδωσε την πληροφορία ότι το Telegram έκλεισε το κανάλι White Shark, «ωστόσο εξακολουθούν να λειτουργούν άλλα με παρόμοιο περιεχόμενο».
…αγοράζω Κινέζο…
Ο Φαν, ένας 22χρονος από την Κίνα που αιχμαλωτίστηκε από τους μαφιόζους το 2021, πουλήθηκε δύο φορές τον περασμένο χρόνο, όπως δήλωσε ο ίδιος στο ProPublica. Δεν γνωρίζει αν καταχωρίστηκε στο Telegram. Το μόνο που ξέρει είναι ότι κάθε φορά που επωλείτο, οι νέοι ιδιοκτήτες του υπολόγιζαν το ποσό που έπρεπε να πληρώσει ώστε να αγοράσει την ελευθερία του. Με αυτόν τον τρόπο, το χρέος του υπερδιπλασιάστηκε από 7.000 δολάρια σε 15.500 δολάρια!
…και μάλλον είμαι Κινέζος!
Τα Μέσα της Καμπότζης αποδίδουν τη μαφιόζικη επιχείρηση σε Κινέζους, μάλιστα καταγγέλλουν ότι στην παραλιακή πόλη Σιχανούκβιλ και στο πλαίσιο κινεζικών επενδύσεων κρατούνται 8.000 σκλάβοι και εκπαιδεύονται να κάνουν ιντερνετικές απάτες. Φωτογραφίζουν «ομάδα επιχειρηματιών που αγόρασαν γη και έχτισαν ξενοδοχεία και καζίνα». Μάλιστα διατείνονται ότι το καμποτζιανό κράτος ανέχεται αυτήν τη νοσηρή κατάσταση επειδή το κινεζικό κράτος, πέρα από τις επενδύσεις που έκανε στις καμποτζιανές υποδομές, δώρισε και 85 εκατ. ευρώ στον στρατό της Καμπότζης με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του.
Σύμφωνα με αυτά τα καμποτζιανά δημοσιεύματα, οι περισσότεροι από τους σκλάβους είναι κινεζικής υπηκοότητας, όμως υπάρχουν και υπήκοοι χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. «Τους εξαπατούν με ψεύτικες προσφορές εργασίας, τους αφαιρούν το διαβατήριο και κατόπιν τα θύματα αναγκάζονται να διαπράξουν διάφορα εγκλήματα». Οι δε ηλεκτρονικές απάτες που διενεργούν οι μαφιόζοι αποδίδουν, καθώς καταγγέλθηκε ότι σημειώθηκε μέχρι και ηλεκτρονική κλοπή 400.000 δολαρίων.