Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του απέναντι στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στηλίτευσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος σε σχόλιό του για τη –«γεμάτη ψέμματα»– τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Κυριακής.
«Ανάμεσα στα πολλά ψέματα που είπε για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας σήμερα το πρωί, ξέχασε βολικά να αναφερθεί σε μια πολύ σημαντική για τη δημοκρατία και τις εκλογές υπόθεση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν υπέρμαχος της δημοκρατίας και πολέμιος του φασισμού, κατέθεσε τελικά υπόμνημα στον Αρειο Πάγο εναντίον του κόμματος Κασιδιάρη;
Η λειτουργεί πάλι ως δημοκρατική εξαίρεση, κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους ενός καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση που επιχειρεί να ξαναμπεί στη Βουλή με τον μανδύα πολιτικού κόμματος;
Μήπως τελικά ο κ. Τσίπρας είναι δημοκράτης μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη κι αυτό που πραγματικά προσδοκά είναι κάποιες “ευπρόσδεκτες ψήφους” από αυτόν τον χώρο;», διερωτήθηκε ο κ. Σκέρτσος.
«Αναμένουμε σαφή απάντηση χωρίς“ναι μεν αλλά”, υποσημειώσεις και αστερίσκους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν καταψήφισε τις σχετικές διατάξεις στη Βουλή», κατέληξε.
Το timing της δήλωσης Σκέρτσου δεν είναι τυχαίο, καθώς διατυπώθηκε λίγες ώρες μετά την εκπνοή της προβλεπόμενης προθεσμίας για την υποβολή υπομνημάτων στον Αρειο Πάγο, βάσει της τροπολογίας της κυβέρνησης για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.
Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε υπόμνημα ενώπιον του Α1 τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος – Ελληνες» στις εκλογές το Σάββατο.
Οπως ανακοινώθηκε, η γνωμοδότηση της Πειραιώς συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικό «που αποδεικνύουν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος» (περισσότερα εδώ).
Το ίδιο αίτημα υπέβαλε στον Αρειο Πάγο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ήδη από την Παρασκευή. Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη έθεσε «στην κρίση του Δικαστηρίου τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κόμματος (περισσότερα εδώ).
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη
Δεν υπήρξε αντίστοιχη ανακοίνωση από την πλευρά της Κουμουνδούρου τις αμέσως προηγούμενες ώρες. Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το πρωί της Κυριακής τα περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.
«Είναι προφανές ότι θεωρούμε πως η Χρυσή Αυγή, σε οποιαδήποτε νέα εκδοχή της, δεν πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή και στον δημόσιο βίο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα κι είναι άλλο θέμα να βλέπουμε όλη αυτή τη ραδιουργία που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο για να αποκλείσει τον κ. Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή. Διότι αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί μ’ έναν πάρα πολύ απλό τρόπο, νομοθετώντας αυτό το οποίο εμείς προτείναμε να νομοθετηθεί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Και πρόσθεσε: «Επέλεξε όμως να νομοθετήσει μια τροπολογία η οποία υπερβαίνει το Σύνταγμα καταφανώς. Επέλεξε να προχωρήσει σε υπόγειες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπως οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης κατήγγειλαν. Και αναφέρομαι στην καταγγελία του κ. Τζανερίκου, αν δεν κάνω λάθος τ’ όνομά του, που ήταν πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, όπου ο ίδιος ο Γεραπετρίτης τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και του ζήτησε, θέτοντάς του μάλιστα και το τυράκι της αξιοποίησής του σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, του ζήτησε να διευθετήσει την υπόθεση αυτή ως επικεφαλής του αρμόδιου Τμήματος που θα εξετάσει την υπόθεση αυτή».
Υπενθυμίζεται πως αντιδρώντας στην καταγγελία του κ. Τζανερίκου, την οποία ο κ. Τσίπρας φάνηκε να υιοθετεί εξολοκλήρου, η κυβέρνηση είχε μιλήσει για «θεμιτή και θεσμικά επιβεβλημένη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου».
Επιπλέον, το Μαξίμου είχε αποδώσει τις ενέργειές του στο γεγονός ότι δεν προήχθη στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (περισσότερα εδώ και εδώ). Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ανοιχτή επιστολή του ο τότε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου έθεσε εαυτόν εκτός Δικαστικού Σώματος.
«Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείς, στο όνομα της διαφύλαξης της δημοκρατίας, να προβαίνεις σε μια σειρά από πράξεις οι οποίες είναι καταφανώς αντιδημοκρατικές και να υπερασπίζεσαι ότι μ’ αυτό τον τρόπο προασπίζεις τη δημοκρατία. Εγώ πιστεύω ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη. Τον άφησαν τρία χρόνια να κάνει εκστρατεία μέσα από τις φυλακές. Πολιτική εκστρατεία. Και τώρα, με υπόγειες διαδικασίες και διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές διαδικασίες και με αντισυνταγματικές αποφάσεις, επιχειρούν να κάνουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει συμβεί από την πρώτη στιγμή», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Επισημαίνεται ότι στο υπόμνημα που κατέθεσε η δικηγόρος του καταδικασθέντος χρυσαυγίτη στον Αρειο Πάγο το Σάββατο γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για αντισυνταγματικότητα της προαναφερθείσας ρύθμισης.