| SOOC/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Σκέρτσος: Ολοι οι Νεοδημοκράτες πρέπει να πάνε Ρηγίλλης – δεν πάνε όμως Σαμαράς και Καραμανλής!

Μηνύματα από τον υπουργό Επικρατείας αλλά και τον υπουργό Αμυνας Νίκο Δένδια για την επέτειο και το street party της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ως «απών» αναμενόταν να καταγραφεί ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ και ο Κώστας Αλ. Καραμανλής διεμήνυσε ότι δεν θα δώσει το παρών
Protagon Team

Στη θεωρία, η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ το πρωί της Παρασκευής, είχε ως θέμα την δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή από τη μία και την παρουσίαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Στρατηγικού Σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του Έβρου, στη σκιά μάλιστα των ανησυχιών για έκρηξη του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, από την άλλη. Αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει το αμήχανο όπως εξελίσσεται θέμα της επετειακής εκδήλωσης της Νέας Δημοκρατίας –προγραμματισμένης για το βράδυ της Παρασκευής στην οδό Ρηγίλλης, με τον νυν πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απευθύνει πανηγυρική ομιλία και με τους πρώην προέδρους του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Αλ. Καραμανλή, να προεξοφλείται ότι θα απουσιάσουν.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε εισαγωγικώς: «Θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι οι Νεοδημοκράτες πρέπει να συμμετέχουν σε αυτήν τη χαρά, σε αυτή τη γιορτή. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι η πιο ανθεκτική, δημοκρατική παράταξη της Μεταπολίτευσης, μια παράταξη που μένει πιστή στις παραδόσεις, τις αξίες και τις αρχές της, αλλά ταυτόχρονα εξελίσσεται. Αυτό σημαίνει ότι είναι χρήσιμη για τον τόπο, προχωράει μαζί με την κοινωνία που αλλάζει». Γι’ αυτό και, «παραμένει χρήσιμη και αναγκαία, και παραμένει στη διακυβέρνηση της χώρας», πρόσθεσε.

Η δήλωση του κ. Σκέρτσου έρχεται μετά τις αμφιβολίες που έχουν διατυπωθεί για την παρουσία στη γιορτή μπροστά στην ιστορική έδρα της ΝΔ –όπου θα μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης– τόσο του κ. Σαμαρά όσο και του Κώστα Αλ. Καραμανλή αλλά και κυβερνητικών βουλευτών.

Μάλιστα σύμφωνα με το «Θεωρείο» της «Καθημερινής», ο κ. Σαμαράς έχει λάβει την απόφαση να απουσιάζει από τη γιορτή, μολονότι προσεκλήθη προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη. Οσον αφορά στον κ. Καραμανλή, ο οποίος επίσης έλαβε σχετικό τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, πηγές έλεγαν ότι θα το αποφάσιζε την τελευταία στιγμή αν θα παραστεί. Ωστόσο το πρωί της Παρασκευής από το γραφείο του εστάλη το μήνυμα στην Πειραιώς ότι ούτε αυτός θα δώσει το «παρών» στη γιορτή του κόμματος.

Από την πλευρά του, πάντως, με μια ανάρτηση με αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στον κ. Μητσοτάκη, έστειλε το μήνυμα «Πάμε Ρηγίλλης», ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέφερε τα παρακάτω για τα 50χρονα της παράταξης και την εκδήλωση στην ιστορική έδρα του κόμματος.

 


Κατά τα άλλα, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να συγχρονισθούν με τις νέες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε μια πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση, που να μην είναι αναχρονιστική, αυτό βλέπω ως κύριο πρόβλημα».

Στον αντίποδα, επέμεινε πως «η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, έχει αποδείξει ότι μπορεί να απαντάει στα προβλήματα, άλλοτε αποτελεσματικά και πειστικά άλλοτε λιγότερο αποτελεσματικά». Ωστόσο, «εμείς ομολογούμε τα λάθη μας και προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι», σημείωσε.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις ερωτήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, τόνισε ότι είναι στα καθήκοντα των βουλευτών να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Όμως, διευκρίνισε, η διαγραφή Σαλμά δεν είχε να κάνει με την ερώτηση που είχε καταθέσει με άλλους 10 βουλευτές, αλλά γιατί «υπερέβη τα εσκαμμένα και απηύθυνε καταγγελίες αβάσιμες, ατεκμηρίωτες που σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη απαντηθεί με δικαστικές αποφάσεις. Χωρίς να εισφέρει με τεκμηρίωση, επέμεινε σε κάποιες καταγγελίες που δημιουργούσαν σκιές διαφθοράς σε βάρος μελών της κυβέρνησης, γι’ αυτό διεγράφη ο κ. Σαλμάς».

Στο θέμα του Έβρου, με αφορμή και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή, εν πρώτοις επεσήμανε ότι ο φράχτης αγγίζει, πλέον, τα 70 χιλιόμετρα, «οι χερσαίες εισροές (μεταναστών) έχουν σχεδόν μηδενισθεί».

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση δίνει βάρος στην περιφερειακή ανάπτυξη, συνοχή και σύγκλιση. Εξάλλου ο Έβρος είναι από μόνος του ένα καλό παράδειγμα περιφερειακών αποκλίσεων: Από τη μία, η «δυναμικά αναπτυσσόμενη», όπως είπε, Αλεξανδρούπολη, από την άλλη, «ο κεντρικός και βόρειος Έβρος που μαραζώνει δημογραφικά». Ο Έβρος, με βάση τα δημογραφικά στοιχεία (σ.σ. της τελευταίας απογραφής), «έχει 9% συρρίκνωση συνολικά σε σχέση με το 2011, ενώ η Ελλάδα συνολικά έχει 3%. Πόλεις όπως το Σουφλί, έχουν 20%. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει πάρα πολύ. Για αυτό χθες παρουσιάσαμε ένα πολύ συνεκτικό σχέδιο που δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην ενδυνάμωση της περιοχής. Με κίνητρα ώστε να επιστρέψουν κάτοικοι στις τρεις βασικές πόλεις του κεντρικού και βόρειου Έβρου, Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο». Συγκεκριμένα, με κίνητρα στο στεγαστικό ζήτημα, με αναστολή του ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια στο Σουφλί, με κίνητρα μετεγκατάστασης είτε ιδιωτικών είτε δημοσίων υπαλλήλων, μέσω ενίσχυσης με 10.000 ευρώ για τις τρεις πόλεις. Με ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, νέων επιχειρήσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με εργαστήρια δεξιοτήτων κ.ά.

Συμπερασματικά, «είναι ένα πλαίσιο που αποτυπώνει την αντίληψη που έχουμε για την περιφερειακή ανάπτυξη, που δεν μπορεί να αφορά μόνο τις επενδύσεις αλλά και τις δομές υγείας, παιδείας, ασφάλειας, κοινωνικής προστασίας, τις μεταφορές, τα δίκτυα, την ενέργεια, τις επικοινωνίες. Αυτό σημαίνει συνεκτική ανάπτυξη. Το σχέδιο που παρουσιάσθηκε στον Έβρο θα παρουσιασθεί κατ’ αντιστοιχία σε κάθε περιφέρεια της χώρας», προανήγγειλε ο κ. Σκέρτσος, και σημείωσε: «Αυτό μας ενδιαφέρει: Η Ελλάδα να αναπτύσσεται ισόρροπα και να μη μένει κανείς πίσω».

Στην αναφορά του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είπε πως «είναι αναμφίβολα μια κατάσταση που μας προβληματίζει, την παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και σε διαρκή συνεννόηση και επικοινωνία με τους συμμάχους μας. Μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη, δηλαδή, γειτονιά μας, καταλαβαίνουμε όλοι πόσα πολλά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Ωστόσο, για να μη δημιουργούμε κλίμα πανικού, θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να περάσει διά πυρός και σιδήρου από παγκόσμιες κρίσεις, γεωπολιτικού και υγειονομικού χαρακτήρα, και ταυτόχρονα να παραμείνει μία νησίδα σταθερότητας».

Γιατί, επιχειρηματολόγησε, «έχει μια σταθερή, μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση που απέδειξε ότι μπορεί να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, να κάνει μια αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και να δείχνει τον δρόμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στάση που πρέπει να κρατάει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς για την ανησυχία μαζικής εγκατάλειψης των εμπόλεμων περιοχών, από τους πληθυσμούς τους, ο κ. Σκέρτσος απάντησε έως τώρα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. Η Ελλάδα, πάντως, σήμερα είναι καλύτερα θωρακισμένη σε σχέση με το παρελθόν, όπως συμπλήρωσε.

Και, στο ερώτημα, τέλος, εάν ο πόλεμος μπορεί να φέρει αυξήσεις σε τιμές αγαθών και προϊόντων, υπογράμμισε: «Δεν λέω ότι δεν μπορεί να δούμε αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, αλλά αποδείξαμε τα τελευταία χρόνια ότι με τις κατάλληλες πολιτικές μπορούμε να το διαχειρισθούμε, εφόσον βλέπουμε καιροσκοπικού, κερδοσκοπικού τύπου κινήσεις».