Η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα αλλά ο Τύπος «υποφέρει» στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, σχολίασε σκωπτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, με αφορμή την έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου που κατατάσσει την Ελλάδα στην 107η θέση παγκοσμίως και στην χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη.
Όπως σημειώνει ο κ. Σκέρτσος «το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό “Μακελειό” κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης», ενώ καταλήγοντας κάνει λόγο για «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».
Αναλυτικά η δήλωση του Άκη Σκέρτσου:
Κατά τους “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα. Αντίθετα, κατά την ίδια οργάνωση, ο Τύπος “υποφέρει” στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα την οποία κατατάσσει στη θέση 107 (!!!).
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τύπος και τα ΜΜΕ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel με τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Ευτυχώς το ανεξάρτητο ΕΣΡ αλλά και το ανώτατο ειδικό δικαστήριο είχαν διαφορετική άποψη και μας γλύτωσαν από τέτοιου τύπου “ελευθερία”.
Το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό “Μακελειό” κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης.
Σε αυτούς που ονειρεύονται, λοιπόν, απολυταρχικά καθεστώτα ως “παράδεισους” για την ελευθερία του Τύπου, ένα έχουμε να πούμε:
Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι πάντα εύθραυστη και “δυστυχώς ποτέ δεν είναι αρκετή”. Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχή φροντίδα, μνήμη και αγώνες για να την προστατεύουμε από τους εχθρούς της. Όπως δηλαδή ο αγώνας που κερδίσαμε χθες, με απόντες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, μετά την απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει στην εγκληματική οργάνωση – κόμμα του Η. Κασιδιάρη να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή.
ΥΓ. Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε “ρεπόρτερ χωρίς σύνορα”, που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών.
Η Κίνα στην προτελευταία θέση της λίστας ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο
Η Κίνα και το Βιετνάμ κατρακύλησαν περαιτέρω στον δείκτη Ελεύθερίας του Τύπου ανά τον Κόσμο, αγγίζοντας τις τελευταίες θέσεις, με τη Βόρεια Κορέα να φιγουράρει στον «πυθμένα» της λίστας, ενώ οι ΗΠΑ έχασαν τρεις θέσεις, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Η Κίνα υποχώρησε στην 179η θέση στη λίστα την οποία συντάσσουν οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» (RSF) – μια θέση πάνω από το καθεστώς της Βόρεις Κορέας. Οι RSF περιγράφουν την Κίνα ως «το μεγαλύτερο κράτος-δεσμοφύλακα για δημοσιογράφους και ακτιβιστές υπέρ της ελευθερίας του Τύπου».
Οι ΗΠΑ έπεσαν στη θέση 45, κυρίως λόγω των δολοφονιών του Τζεφ Γκέρμαν της Las Vegas Review-Journal τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και του Ντίλαν Λάιονς του δικτύου Spectrum News 13 τον Φεβρουάριο του 2023, που επηρέασαν τη θέση της μεγαλύτερης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο.
Η Νορβηγία παρέμεινε στην κορυφή της λίστας ενώ η Ιρλανδία κέρδισε τέσσερις θέσεις και κατατάσσεται 2η.
Η Σιγκαπούρη κέρδισε 10 θέσεις, κατατασσόμενη 129η από 139η πέρσι, ενώ το Χονγκ Κονγκ κέρδισε οκτώ θέσεις, φιγουράροντας στον αριθμό 140, με την κατάσταση και στα δύο ασιατικά χρηματοοικονομικά κέντρα να χαρακτηρίζεται ωστόσο ιδιαίτερα «δύσκολη».
Η Βραζιλία κέρδισε 18 θέσεις, στην 92η, μετά την αποχώρηση του ακροδεξιού τέως προέδρου της, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ενώ η Ινδία και η Τουρκία κατρακύλησαν από την κατηγορία των «προβληματικών» περιπτώσεων σε εκείνη των «πολύ κακών».
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε δύο θέσεις, φιγουράροντας στην 26η, κυρίως λόγω της υπόθεσης του Τζουλιάν Ασάνζ, αλλά και ενός νομοσχεδίου για την Εθνική Ασφάλεια.
Το Τιμόρ-Λέστε είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα που κατάφερε να εισέλθει στην πρώτη δεκάδα.
Σε σύνολο 180 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση, με τους RSF να δικαιολογούν τη χαμηλή βαθμολόγηση της χώρας μεταξύ άλλων μέσω του σκανδάλου γύρω από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, που σύμφωνα με τους RSF παρακολουθούσε δημοσιογράφους, καθώς και με τη μη εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ (δεν είναι γνωστό εάν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι πρόσφατες συλλήψεις φερόμενων ως εμπλεκόμενων σε αυτήν).