Μια μια ανάρτηση 930 λέξεων στα social media, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης στην πυροπροστασία, απαντώντας στην κριτική που γίνεται ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική.
Ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι πυροσβέστες έχουν αυξηθεί κατά 3.000 από το 2019 έως σήμερα, ότι η κρατική δαπάνη για την πολιτική προστασία μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 180 εκατ. ευρώ και ότι έχουν αυξηθεί από το 2019 έως σήμερα κατά σχεδόν 50% τα εναέρια μέσα για την πυροπροστασία.
Ωστόσο, αυτό που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας, σε αυτή του τη δημόσια παρέμβαση, δεν αρκέστηκε μόνο στην παράθεση στοιχείων, αλλά προχώρησε και σε μια πιο… φιλοσοφική ανάλυση αυτής της «νέας κανονικότητας», όπως τη χαρακτηρίζει, κάνοντας λόγο για «καλοκαίρια που σκεπάζονται από ένα σύννεφο ανασφάλειας», επικαλούμενος εκ νέου το πολυσυζητημένο, ήδη από την πανδημία, αξίωμα της «ατομικής ευθύνης» και σημειώνοντας ότι απαιτούνται αλλαγές μέχρι και στη διατροφή μας!
Εγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος σε ένα σημείο της ανάρτησής του:
«Είναι δύσκολο να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι τα καλοκαίρια της ανεμελιάς δίνουν πλέον τη θέση τους σε καλοκαίρια που σκεπάζονται από ένα σύννεφο ανασφάλειας.
»Κάπου εδώ μπαίνει, λοιπόν, στη συζήτηση και ο παράγοντας της ψυχικής ανθεκτικότητας που πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε προκειμένου να προσαρμοστούμε στη νέα κανονικότητα της κλιματικής κρίσης με περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και την υπευθυνότητα.
»Η ζωή μας θα γίνει ξανά πιο ασφαλής και προβλέψιμη αν επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη, στον συγκερασμό της ατομικής με τη συλλογική ευθύνη, στον εθελοντισμό, στο ουσιαστικό νοιάξιμο για το περιβάλλον.
»Πρέπει να κάνουμε τη μετάβαση από τον παλιό τρόπο σκέψης που ανήκει σε μια περασμένη, πιο απλή εποχή με λιγότερες κρίσεις και προκλήσεις, σε μια νέα κουλτούρα ευθύνης και πρόληψης όπου όλοι μαζί κράτος, δήμοι, κοινωνία των πολιτών θα δείξουμε ότι παίρνουμε στα σοβαρά την αλλαγή του κλίματος και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να την αποτρέψουμε.
»Την αίσθηση ανημπόριας που έχουμε θα την καταπολεμήσουμε μόνο αν πιστέψουμε ότι η αλλαγή περνάει και από το χέρι μας. Απαιτούνται όμως αλλαγές από τον τρόπο που χτίζουμε και ασφαλίζουμε τα σπίτια μας, τις πόλεις και τα χωριά μας, στο πώς διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας, ή πώς μετακινούμαστε στις πόλεις μας, λιγότερο με τα ιδιωτικά και περισσότερο με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, αλλά και από την ενέργεια που καταναλώνουμε έως τη διατροφή μας».