Επικαιρότητα

Σκέρτσος για την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη: Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή»

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ παρενέβη -ιδιωτικώς και όχι ως μέλος της κυβέρνησης, όπως ξεκαθαρίζει- στη δημόσια συζήτηση που προκάλεσε με τη δραματική αλλά και πολύ προσωπική αγόρευσή της η Αριστοτελία Δόγκα στη δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της άτυχης Ελένης. «Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο»...
Protagon Team

Με μια ανάρτηση στα social media ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος σχολίασε την πολυσυζητημένη αγόρευση (εδώ) της εισαγγελέως Αριστοτελίας Δόγκα κατά των κατηγορουμένων –αλλά και των συνηγόρων τους– για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Χωρίς να αναφέρεται σε ονόματα, ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ότι τον «τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα» και έκανε λόγο για «λαϊκή απογευματινή» και για έναν επικίνδυνο δρόμο προς τον «δικαστικό λαϊκισμό».

«Αλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση», παρατήρησε ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξήγησε πως «τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

O ίδιος πάντως ζήτησε το σχόλιό του να εκληφθεί ως ιδιωτικό και όχι ως θέση ενός μέλους της κυβέρνησης. «Παρακαλώ να εκλάβετε το σχόλιο μου αυτό ως τη σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική μου σελίδα, όπου διατηρώ το δικαίωμα να εκφράζω προσωπικές σκέψεις και απόψεις, και όχι ως παρέμβαση ενός μέλους της κυβερνησης», ανέφερε σε δεύτερη ανάρτησή του, ύστερα από λίγη ώρα.

Η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου είχε ως εξής:

Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.

Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει.