Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟ δείχνει αποφασισμένος να βγάλει την ομάδα του από την Ευρωλίγκα. Ομως τι πραγματικά σημαίνει αυτό; | IntimeSports
Επικαιρότητα

Το σκέφτηκες καλά, Δημήτρη Γιαννακόπουλε;

Τα έβαλε με τον δικτάτορα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ναι, ο Παναθηναϊκός είναι ένα τεράστιο brand name. Συνεισφέρει στην Ευρωλίγκα το γήπεδο που κόβει τα περισσότερα εισιτήρια. Θα λείψει αφάνταστα από το τουρνουά. Αλλά, εάν φύγει, το μεγαλύτερο κακό θα το έχει κάνει στον εαυτό του
Sportscaster

Η ποινή που επιβλήθηκε από την EuroLeague στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο -δωδεκάμηνη απαγόρευση εισόδου σε όλα τα γήπεδα στα οποία διεξάγονται αγώνες υπό την αιγίδα της- είναι πέρα για πέρα εκδικητική. Μια απροκάλυπτη επίδειξη ισχύος εκ μέρους του «ισόβιου» άρχοντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Τζόρντι Μπερτομέου. Δεν υπάρχει χρονιά, από το 2002 κι έπειτα, που ο Παναθηναϊκός να μην τσακώθηκε με τη διοργανώτρια Αρχή της Ευρωλίγκας, είτε για σπουδαίο λόγο είτε για ασήμαντη αφορμή. Το Διευθυντήριο της Βαρκελώνης βαρέθηκε τις «ανταρσίες» των Γιαννακόπουλων, και είπε να τους δείξει τα δόντια του.

Η αλήθεια είναι ότι ο αφανής ηγέτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός το παρατράβηξε, ως συνήθως, σε αυτή την πρωτοφανή ανταλλαγή ύβρεων και απειλών με τούρκους οπαδούς, μέσω Instagram, μετά τον αγώνα της ομάδας του με τη Φενέρμπαχτσε. Θα έπρεπε, όμως, να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό που επικαλέστηκε: αυτές τις χυδαίες επιθέσεις εναντίον της οικογένειάς του, στον προσωπικό του λογαριασμό, δεν μπορούσε να τις αφήσει αναπάντητες. Επίσης, το ότι πολύ σύντομα έσβησε τις ανάρμοστες αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο.

Αλήθεια, πόσοι από τους αστέρες του ΠΑΟ θα μείνουν σε περίπτωση αποχώρησης από την Ευρωλίγκα;

Το σκεπτικό του ανεξάρτητου -λέμε τώρα- πειθαρχικού δικαστή της EuroLeague, ότι με τα δημόσια σχόλιά του «έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο τις σχέσεις μεταξύ των δύο συλλόγων και έκανε ζημιά στο άθλημα», είναι για γέλια. Ο κ. Γιαννακόπουλος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη Φενέρ, ενώ η διοίκηση του τουρκικού συλλόγου δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί του. Αλλωστε, τα καλόπαιδα με τα οποία άνοιξε ηλεκτρονική αλληλογραφία δεν ήταν, απαραιτήτως, οπαδοί της συγκεκριμένης ομάδας. Ηταν Τούρκοι που ήθελαν να «την πουν» σε έναν Ελληνα, προφανώς με αφορμή το παιχνίδι που είχε προηγηθεί. Στη διάρκεια του οποίου καθυβρίστηκε, χωρίς ο δικαστής – υπάλληλος του Μπερτομέου να ανησυχήσει για τις επιπτώσεις στη διοργάνωση. Για τους Τούρκους δεν υπήρξε ούτε μια επίπληξη, έτσι για τα μάτια του κόσμου.

Στο κάτω – κάτω, ο κ. Γιαννακόπουλος δεν κατέχει επίσημη ιδιότητα στον Παναθηναϊκό, παρά μόνον εκείνη του… κορόιδου, που επενδύει στο προϊόν της Ευρωλίγκας τα ωραία του χρήματα. Τέτοια «κορόιδα» σπανίζουν, πλέον. Αυτός και οι Αγγελόπουλοι του Ολυμπιακού έχουν απομείνει. Σε όλες τις άλλες top ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, «ξηλώνονται» οι χορηγοί. Η Φενέρ, για παράδειγμα, μέχρι πριν από τέσσερα πέντε χρόνια δεν υπήρχε στον χάρτη. Και αύριο – μεθαύριο θα εξαφανιστεί πάλι, το ίδιο ξαφνικά όπως εμφανίστηκε, εάν οι χρηματοδότες της (όμιλος Dogus) -που… τα στάζουν και στην EuroLeague- βρουν άλλη ομάδα ή άλλο παιχνίδι για να ασχοληθούν. Αυτούς τους ρομαντικούς παράγοντες που όλο και λιγοστεύουν, ο Μπερτομέου θα έπρεπε να τους σέβεται περισσότερο. Οσο κι αν τον πρήζουν με τα παράπονα και τις κυκλοθυμίες τους.

Οι διαιτητές είναι ένα από τα βασικά προβλήματα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη

Το μέγεθος της ποινής αποκαλύπτει τα σκοτεινά κίνητρα της τιμωρίας. Είναι τερατώδες, να απαγορεύεται στον κ. Γιαννακόπουλο να παρακολουθεί την ομάδα την οποία πληρώνει, για έναν ολόκληρο χρόνο, επειδή έχασε την ψυχραιμία του απέναντι σε αγνώστους που του έκαναν «τσαμπουκάδες» στο Διαδίκτυο. Η υπερβολή θα φανεί περισσότερο, εάν ο Παναθηναϊκός προκριθεί στο Final-4, που θα πρέπει να το δει από την τηλεόραση.

Τέσσερις ώρες μετά την «καμπάνα» της EuroLeague ο κ. Γιαννακόπουλος αντέδρασε με έναν τρόπο απόλυτο, που δεν του αφήνει τον παραμικρό χώρο για οποιονδήποτε ελιγμό. Γνωστοποίησε πως, εάν δεν δικαιωθεί στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο της EuroLeague, θα καλέσει τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να αποφασίσουν -μέσω δημοψηφίσματος- για την παραμονή, ή όχι, της ομάδας στη διοργάνωση. Με τη σαφέστατη επισήμανση ότι, εάν ταχθούν υπέρ της παραμονής, ο ίδιος θα αποχωρήσει από τον σύλλογο. Πόσες πιθανότητες δίνετε, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού να διώξουν, με την ψήφο τους, την οικογένεια που χρηματοδοτεί την ομάδα τους, προκειμένου να συνεχίσει να παίζει -με τι παίκτες;- στην Ευρωλίγκα;

Οι οπαδοί του ΠΑΟ διαμαρτύρονται κατά της Euroleague. Φυσικά αυτές οι διαμαρτυρίες θα ενταθούν

Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η δεύτερη, που ο Παναθηναϊκός απειλεί με αποχώρηση. Στη Βαρκελώνη, έδρα της EuroLeague, είναι βέβαιοι ότι ο Γιαννακόπουλος ρίχνει (πάλι) άσφαιρα πυρά. Και η αλήθεια είναι, ότι ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη να συμμετέχει σε αυτή τη διοργάνωση περισσότερο απ’ όσο η διοργάνωση χρειάζεται τον Παναθηναϊκό. Ναι, ο «Εξάστερος» είναι ένα τεράστιο brand name του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που -εκτός των άλλων- συνεισφέρει στην Ευρωλίγκα το γήπεδο το οποίο κόβει τα περισσότερα εισιτήρια στους αγώνες της. Θα λείψει αφάνταστα από το τουρνουά. Αλλά, εάν φύγει, το μεγαλύτερο κακό θα το έχει κάνει στον εαυτό του.

Η EuroLeague του προσφέρει τη δυνατότητα να παίζει με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Φενέρμπαχτσε, την Μπαρτσελόνα, τον Ολυμπιακό… Να φιλοξενεί, κάθε χρόνο, 17-18 «εμπορικούς» αγώνες που γεμίζουν το ΟΑΚΑ. Η εναλλακτική του, εάν δεν αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα, είναι η Basket Champions League της FIBA. Εκεί, οι αντίπαλοί του θα είναι η Μονακό, η Καρσίγιακα, η Νεπτούνας, η Μπαϊρόιτ, η Νίμπουργκ, η Ναντέρ, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ… Κάθε χρόνο θα σηκώνει την Κούπα. Αλλά, από έσοδα… Επειτα, με την EuroLeague έχει υπογράψει ένα δεκαετές συμβόλαιο, με ρήτρα βαριά και ασήκωτη.

Ο πάντα παθιασμένος Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα

Το πιο πιθανό είναι πως ο κ. Γιαννακόπουλος «μπλοφάρει». Οχι μόνο για να «πέσει» η ποινή του, ή για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση από τη διαιτησία. Αλλωστε, το ότι οι «γκρίζοι λύκοι» τον καταδιώκουν, είναι ένας μύθος. Ο Παναθηναϊκός παραμένει η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις (2002, 2007, 2009, 2011) στην Ευρωλίγκα του Μπερτομέου. Αυτό που θέλει να πετύχει, είναι διαφάνεια και καλύτεροι οικονομικοί όροι για τις ομάδες. Τα επίμαχα ζητήματα, τα αναφέρει ο ίδιος στο τέλος της δήλωσής του: Πού καταλήγουν τα χρήματα από τις τηλεοπτικές συμφωνίες; Είναι δίκαιη η κατανομή τους; Πού βρέθηκαν τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στις ομάδες, το περασμένο καλοκαίρι, για να παραμείνουν στη διοργάνωση (χωρίς να έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τις χορηγίες); Και, είναι νόμιμο, ο διευθύνων σύμβουλος μιας ανώνυμης εταιρείας (ο Μπερτομέου) να μην εκλέγεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων (τις ομάδες);

Με την EuroLeague δεν έχει προβλήματα μόνον ο Παναθηναϊκός. Ο Μπερτομέου είχε υποσχεθεί στους συλλόγους από 10 εκατ. ευρώ ετησίως, όμως τους μοιράζει «ψίχουλα». Οι διαμαρτυρίες πληθαίνουν αλλά, προς το παρόν, κοινό μέτωπο δεν υπάρχει. Εάν ο κ. Γιαννακόπουλος δεν κρύβει κάποιον άσο στο μανίκι, έχει βάλει τον εαυτό του και την ομάδα του σε μπελάδες. Ακόμη κι αν ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EuroLeague κάνει πίσω στην υπόθεση της τιμωρίας, θα τον καταδιώξει με όσα μέσα διαθέτει. Και διαθέτει πολλά, γιατί είναι ο δικτάτορας του ευρωπαϊκού μπάσκετ.