Η Κάγια Κάλας με τον σύζυγό της Αρβο Χάλικ (δεξιά), σε παλιότερη συνάντησή τους με το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας | EPA/TOMS KALNINS
Επικαιρότητα

Σκάνδαλο στην Εσθονία: Ο σύζυγος της πρωθυπουργού διατηρούσε επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία

Καθώς η Κάγια Κάλας υποστηρίζει θερμά την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, η αποκάλυψη έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα και το Κοινοβούλιο την έχει καλέσει να δώσει εξηγήσεις σε έκτακτη συνεδρίαση
Protagon Team

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας κλήθηκε σε ακρόαση από τους βουλευτές εν μέσω έντονων πιέσεων προς το πρόσωπό της να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη ότι ο σύζυγός της εμπλέκεται σε επιχείρηση μεταφοράς προμηθειών προς τη Ρωσία.

Η Κάγια Κάλας, που υποστηρίζει με θέρμη την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής και μάλιστα λέγεται ότι ήταν στη λίστα των υποψηφίων διαδόχων του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να παραιτηθεί παρά τις πληροφορίες ότι είχε δανείσει προσωπικά 350.000 ευρώ στην εταιρεία του συζύγου της.

Το σκάνδαλο έχει πλήξει τη δημόσια εικόνα μίας πρωθυπουργού που έχει λάβει ισχυρή ηθική θέση κατά του καθεστώτος Πούτιν και έχει κατηγορήσει τις επιχειρήσεις που συνέχισαν να συνεργάζονται με τη Ρωσία.

Ο εσθονός πρόεδρος, Αλαρ Κάρις, δήλωσε ότι η Κάλλας πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολες και δυσάρεστες ερωτήσεις» στο Κοινοβούλιο και εκτίμησε ότι η υπόθεση κινδυνεύει να αμαυρώσει την αξιοπιστία της Εσθονίας έναντι των συμμάχων της.

Ο Κάρις είπε ότι άλλες επιχειρήσεις που είχαν συνεργασία με τη Ρωσία, την σταμάτησαν μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. «Εκαναν το σωστό, ώστε να μην συνδεθούν με το επιτιθέμενο κράτος και την οικονομία του», τόνισε.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι μεταξύ του 48% και 57% των εσθονών ψηφοφόρων επιθυμούν την άμεση παραίτηση της Κάλλας, ενώ ένα άλλο 20% θεωρεί ότι μάλλον θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Η Κάλλας δήλωσε ότι δεν σκόπευε να κάνει κάτι τέτοιο και αρνήθηκε ότι η ίδια και ο σύζυγός της, Αρβο Χάλικ, είχαν συζητήσει ποτέ τις επιχειρηματικές του υποθέσεις στο σπίτι. «Πρέπει να υπάρχουν τιμωρίες για τη διακίνηση προϊόντων που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων. Ολα τα άλλα είναι θέμα ηθικής πυξίδας», δήλωσε στο ERR, το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Εσθονίας.

Η Εσθονική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συναλλαγές του Χάλικ δεν παραβίασαν το ευρωπαϊκό καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι επιτροπές κατά της διαφθοράς και του κρατικού προϋπολογισμού του εσθονικού Κοινοβουλίου, έχουν προγραμματίσει έκτακτη κοινή συνεδρίαση για την Τρίτη και ζήτησαν από την Κάλλας να παραστεί μαζί με την εθνική ελεγκτική υπηρεσία. Δεν είναι σαφές αν θα εμφανιστεί.

Ο Χάλικ κατείχε μερίδιο 28% σε μια εταιρεία με την επωνυμία Stark Logistics, η οποία συνεργάστηκε στενά με μια άλλη εταιρεία με την επωνυμία Metaprint, η οποία εκτιμάται ότι πούλησε αγαθά αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι αποστολές αυτές, που αποτελούνταν κυρίως από προϊόντα χάλυβα, πήγαιναν στην Aeroprom, μια θυγατρική της Metaprint με έδρα την Αγία Πετρούπολη, η οποία συναρμολογεί διανεμητές αεροζόλ για τη ρωσική αγορά.

Ο Χάλικ δήλωσε ότι αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιό του στη Stark Logistics και να παραιτηθεί από τη θέση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας. Είπε ότι ενήργησε σύμφωνα με το νόμο, αλλά καταλαβαίνει ότι σε πολλούς Εσθονούς οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν φαίνονται «ηθικές υπό το πρίσμα του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας».