Σκάνδαλο διαστάσεων #MeToo έχει ξεσπάσει στη Γαλλία αυτές τις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι ένα κλειστό γκρουπ στο Facebook με μέλη άντρες, κυρίως δημοσιογράφους, στοχοποιούσε online γυναίκες συναδέλφους τους, τις οποίες κορόιδευε, έβριζε και απεικόνιζε σε ψεύτικες πορνογραφικές πόζες.
Στο μυστικό γκρουπ «Ligue du LOL» συμμετείχαν κυρίως τριαντάρηδες δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε γνωστά ΜΜΕ, όπως η Liberation, η οποία ανακάλυψε την ομάδα και τα μέλη της μετά από έρευνά της.
Το δημοσιογραφικό «κλαμπ των αγοριών», όπως το αποκαλεί η Liberation, έκανε μπούλινγκ σε φεμινίστριες συναδέλφους τους, με λεκτικές επιθέσεις εναντίον τους στο Facebook και το Twitter και πορνογραφικά meme, τα οποία δημιουργούσαν τα μέλη του, βάζοντας τα πρόσωπα των γυναικών σε άσεμνες φωτογραφίες.
Ιδρυτής του γκρουπ ήταν ο Βενσάν Γκλαντ, δημοσιογράφος της Liberation, ο οποίος απολύθηκε από την διεύθυνση της εφημερίδας. Το ίδιο συνέβη και σε άλλα έξι άτομα, ανάμεσά τους και στον Αλεξάντρ Ερβό, διευθυντή του site της Liberation και τον Νταβίντ Ντουσέ, διευθυντή του δημοφιλούς μουσικού και πολιτιστικού περιοδικού Les Inrockuptibles.
Τα θύματά τους περιγράφουν πώς οι επιθέσεις και οι φάρσες εναντίον τους ανάγκασαν μία γυναίκα να αφήσει τη δημοσιογραφία και μία άλλη με αυτοκτονικές τάσεις.
Ενα από τα θύματα που δημοσιοποίησαν την ιστορία τους, είναι η Φλοράνς Πορσέλ, παρουσιάστρια επιστημονικών θεμάτων. Μέλος της ομάδας την πήρε τηλέφωνο και λέγοντας ότι είναι παραγωγός πολύ γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής της πρόσφερε δουλειά. Στη συνέχεια, ανέβασε online αποσπάσματα της ηχογραφημένης συνομιλίας τους με εμφανή πρόθεση να γελοιοποιήσει την δημοσιογράφο.
«Με λιντσάρανε online», είπε η ίδια. «Οταν δημοσιεύθηκε η συζήτηση, έκλαιγα από ντροπή, ταπείνωση και φόβο για τρεις μέρες και δεν έβγαινα από το σπίτι. Είχαν βάλει το πρόσωπό μου και σ’ένα πορνογραφικό φωτομοντάζ».
Οπως γράφει η Guardian, ο 34χρονος Ντουσέ παραδέχθηκε ότι αυτός την είχε πάρει τηλέφωνο και της ζήτησε συγγνώμη στο Twitter.
Το γκρουπ «Λίγκα του LOL» (LOL είναι τα αρχικά των αγγλικών λέξεων «laughing out loud» και σημαίνει «γελάω δυνατά») δημιουργήθηκε το 2009 και είχε μέλη άντρες από τους χώρους της δημοσιογραφίας, των δημοσίων σχέσεων και της γραφιστικής.
Ενα άλλο μέλος της ομάδας, ο Στεφάν Ντες Ολνουά, έκλεισε το blog του και ζήτησε συγγνώμη για τη συμμετοχή του. «Η ομάδα είναι ένοχη για τη συνεχή παρενόχληση των γυναικών από τα μέλη της. Ζητώ συγγνώμη από όσες πλήγωσα και παρενόχλησα. Είμαι επίσης ένοχος για τη σιωπή μου και την αδράνειά μου όλα αυτά τα χρόνια που γνώριζα τι γινόταν».
Παράλληλα, η Le Monde απέλυσε τρεις δημοσιογράφους από τη γαλλική έκδοση της Ηuffington Post, στην οποία είναι μέτοχος, για «απρεπή σχόλια στον χώρο εργασίας». Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις έγιναν λόγω αναρτήσεών τους σε ένα κλειστό γκρουπ του Facebook, χωρίς να αναφέρει αν ήταν το «Ligue du LOL».
Μέλος της ομάδας ήταν και ο Κριστόφ Καρόν, διευθυντής της γαλλικής έκδοσης του online περιοδικού Slate.
Οταν βγήκαν στη φόρα οι πρώτες αποκαλύψεις, ο ιδρυτής της ομάδας αρνήθηκε ότι ήταν αντιφεμινιστική λέγοντας ότι κοροϊδεύουμε τους πάντες και τα πάντα». Αργότερα όμως, άλλαξε γνώμη και σε μακροσκελή του ανάρτηση στο Twitter, ο Γκλαντ παραδέχθηκε ότι όταν ξαναδιάβασε αναρτήσεις του από το 2013, στις οποίες αστειευόταν για την κουλτούρα του βιασμού, τρομοκρατήθηκε και ένιωσε ντροπή.
«Δεν είχα καταλάβει μέχρι σήμερα πόσο «μάτσο» ήταν η στάση μας. Είχα την ίδια ηλίθια αντίδραση πολλών αντρών εκείνη την εποχή. Δεν καταλάβαινα γιατί ενοχλούν τις γυναίκες τα αστεία μας.
Η δημοσιογράφος Μελανί Ουανγκά, ένα από τα θύματά τους, που έκλεισε για χρόνια τον λογαριασμό της στο Twitter λόγω της παρενόχλησης που υπέστη από την ομάδα, δήλωσε πως επιτέλους, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.
«Φανταστείτε να είσαι μία νεαρή μαύρη δημοσιογράφος, που μιλά για το απαρχάιντ και δέχεται σεξιστική και ρατσιστική επίθεση από τους συναδέλφους σου».
Ο γάλλος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Μουνίρ Μαζουμπί, δήλωσε για την υπόθεση, ότι η λίγκα είναι «μία παρέα αντρών μεθυσμένοι από την δυνατότητα που έχουν να γελοιοποιήσουν άλλους ανθρώπους. Μόνο που οι πράξεις τους είχαν επιπτώσεις στην αληθινή ζωή».
Την υπόθεση σχολίασε και η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά, που τόνισε ότι το διαδικτυακό μπούλινγκ απαγορεύεται και ότι σκέφτεται να καταργήσει το όριο των έξι ετών για την τιμωρία τέτοιων πράξεων. Υπό τον σημερινό νόμο, μπορούν να γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας μόνο οι αναρτήσεις μετά το 2013.