Στην Πολωνία η κυβέρνηση του δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη αντιτάχθηκε στις ευρωπαϊκές συμφωνίες διανομής μεταναστών και προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης – αυτό το ξέραμε. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι την ίδια ώρα πολωνικά προξενεία σε διάφορα μέρη του κόσμου (από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν μέχρι τα Εμιράτα, την Ινδία και το Κατάρ) εξέδιδαν βίζα σε αφρικανούς και ασιάτες υποψήφιους μετανάστες με αντάλλαγμα γενναίες δωροδοκίες.
Το 2021 εκδόθησαν 970.000 άδειες διαμονής από την Πολωνία, και αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός σε ολόκληρη την Ενωση για πέμπτη συνεχή χρονιά. Δεδομένου ότι η Πολωνία είναι μέρος της Ζώνης Σένγκεν (εντός της οποίας οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν να μετακινούνται χωρίς συνοριακούς ελέγχους), οι μετανάστες μόλις φθάνουν στην Πολωνία αποκτούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια της ΕΕ. Το σκάνδαλο, λοιπόν, δεν είναι μόνο οικονομικό.
Η πολιτική διάστασή του μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι τα μέχρι στιγμής γκάλοπ δείχνουν προβάδισμα των κυβερνητικών. Φυσικά, στην Πολωνία ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες (της αντιπολίτευσης), διότι το Νόμος και Δικαιοσύνη πρεσβεύει ακόμη και τώρα, μετά το σκάνδαλο, την απόλυτη αντίθεση στη μετανάστευση «μη λευκών και μη χριστιανών» στην Ευρώπη – είναι, μάλιστα, ένας από τους πυλώνες της προεκλογικής του εκστρατείας.
Λευκούς και χριστιανούς, όμως, αποδέχεται: στην Πολωνία έχει βρει καταφύγιο 1,3 εκατομμύριο ουκρανοί πρόσφυγες, διότι υπάρχει και κοινό έδαφος συνεννοήσεως, η αμοιβαία εχθρότητα προς τη Ρωσία. Οι της πολωνικής αντιπολίτευσης, πάντως, ωρύονται: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχουμε αντιμετωπίσει στον 21ο αιώνα. Η διαφθορά αγγίζει τα ανώτατα επίπεδα, την ίδια την κυβέρνηση» λένε. Οι σχετικές αποκαλύψεις είχαν αρχίσει να γίνονται από τα πολωνικά media την τελευταία ημέρα του περασμένου Αυγούστου.
Πρώτο θύμα της υπόθεσης είναι ο διατελέσας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για προξενικές υποθέσεις, Πιότρ Βάβρζικ. Οχι μόνο έχασε τον θώκο του. αλλά απεπέμφθη και από το κυβερνητικό κόμμα. Επιπροσθέτως, δοκίμασε να αυτοκτονήσει, όμως δεν τα κατάφερε και τώρα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Η γενική εισαγγελία της Πολωνίας απήγγειλε κατηγορίες περί διαφθοράς σε επτά άτομα. Ουσιαστικά, τους κατηγορεί ότι χρηματίστηκαν για να επιταχύνουν τις διαδικασίες εκδόσεως κάθε βίζας.
Η απόπειρα του Βάβρζικ γίνεται προσπάθεια να ερμηνευθεί (πολιτικά και ποινικά) από το σημείωμα που άφησε πιστεύοντας ότι θα πεθάνει. «Θέλω να πεθάνω γιατί δεν αντέχω το μίσος των media» έγραψε. Κυβερνητικοί συνεργάτες δήλωσαν ότι είναι καλό παιδί, τίμιος άνθρωπος, και ότι επιχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή του ακριβώς επειδή νιώθει έντιμος, ενώ όλοι τον μισούν και τον βρίζουν αδίκως.
Ο παραλίγο αυτόχειρας υπήρξε ο βασικός συντάκτης ενός κανονισμού που διευκόλυνε την είσοδο στην Πολωνία ξένων εργαζομένων από το Ιράν, το Πακιστάν και τα Εμιράτα. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο επεισόδιο, που τα πολωνικά media βάφτισαν «σκάνδαλο Bollywood». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Βάβρζικ επέμεινε προσωπικά, στέλνοντας email με λίστες ονομάτων, να εκδοθούν προσωρινές βίζες εργασίας σε ομάδες Ινδών. Μία από αυτές τις ομάδες λέγεται ότι πήγε στο Μεξικό ως συνεργείο της ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και προσπάθησε να εισέλθει στις ΗΠΑ. Για την εξυπηρέτηση αυτή οι Ινδοί πλήρωσαν από 25.000 έως 40.000 δολάρια.
Οι «κανονικές» βίζες, αυτές που επωλούντο στα προαναφερθέντα προξενεία, ήταν φθηνότερες: μόλις 5.000 η καθεμία. Οι περισσότεροι μετανάστες με βίζα για την Πολωνία καταλήγουν στη Γερμανία με το κόλπο της Ζώνης Σένγκεν. Εκεί καταστρέφουν τα χαρτιά τους και ζητούν πολιτικό άσυλο. Το νόστιμο είναι ότι το κυβερνών πολωνικό κόμμα έχει από το 2015 κιόλας χτίσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών και προσφύγων…