«Ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε για την Ευρώπη;». Με αυτήν την ομολογουμένως θεωρητική αλλά συνάμα ουσιαστική ερώτηση ξεκίνησε την ομιλία της η ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκα Κέλερ. Η γερμανίδα πολιτικός ήταν η πρώτη που πήρε τον λόγο στην συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος – Οικολόγων Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα το πρωί της Τρίτης 11 Απριλίου.
Δίπλα της βρισκόταν η Τζούντιθ Σαρτζεντίνι, ολλανδή ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο Κώστας Διάκος, συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων και η Βούλα Τσέτση, γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Διανύουμε μία κρίσιμη ιστορική στιγμή για την Ευρώπη» σχολίασε η κυρία Κέλερ που αναφερόμενη στην Λευκή Βίβλο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριξε ότι «η πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν κάνει λόγο για αλλαγή πολιτικής κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση». Για την ίδια, η Ενωση πρέπει να προχωρήσει με άξονα την αλληλεγγύη και την βιώσιμη οικονομία που σέβεται το περιβάλλον και την κοινωνία. Η κυρία Κέλερ αξιολόγησε ως θετική την πολιτική συμφωνία Ελλάδας και Θεσμών ενώ διατύπωσε την διαφωνία της για τις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ στη χώρα μας για επιπλέον μέτρα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κυρία Κέλερ φάνηκε να βλέπει θετικά ένα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ τόνισε ότι για την ίδια είναι πολύ σημαντικός ο οικολογικός μετασχηματισμός της χώρας μας. Τέλος, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη ενώ όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου δήλωσε: «Εχω επισκεφτεί πολλές φορές την Χίο, τη Λέσβο και την Κω και θα το ξανακάνω. Πραγματικά εκεί υπάρχουν ήρωες που έσωσαν ανθρώπους μέσα από τη θάλασσα. Η Ευρώπη θα πρέπει κάποια στιγμή να τους το ανταποδώσει με κάποιον τρόπο».
Από την πλευρά της, η κυρία Σαρτζεντίνι επικεντρώθηκε στο Προσφυγικό υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί την αλληλεγγύη που απαιτείται για αυτό το μεγάλο πρόβλημα» ενώ άσκησε κριτική στο σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων που όπως χαρακτηριστικά είπε «έχει καθυστερήσει πολύ περισσότερο από ότι είχε προγραμματιστεί». Μάλιστα η ολλανδή ευρωβουλευτής έδωσε δύο παραδείγματα τα οποία θα συζητήσει και με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
Το πρώτο αφορούσε τον 20χρονο Νούρι από τη Συρία που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Αστυνομικό Τμήμα της Λέσβου ενώ έχει υπερβεί κατά πολύ το όριο κράτησης. Το άλλο περιστατικό ήταν ενός 33χρονου με άδεια παραμονής από το Δανία. Ο Σαλάμ Αλντίν, όπως είναι το όνομά του, ήρθε σαν εθελοντής στη χώρα μας το 2015 και κατηγορήθηκε για λαθρεμπορία. Από τότε βρίσκεται εγκλωβισμένος στη χώρα μας αφού έχει οριστεί δικάσιμος για το 2018!
Τέλος, ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, Κώστας Διάκος υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες: «στην εθνική ομοψυχία ειδικά στο ζήτημα του χρέους και σε βαθιές θεσμικές αλλαγές». Ο κ. Διάκος αναφέρθηκε και στις νίκες που έχουν πετύχει οι Πράσινοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυρίως κόντρα σε ακροδεξιά κόμματα ενώ τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να μείνει στην Ευρώπη. Εκλεισε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πορευθούμε προς μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων αλλά προς μία Ευρώπη πολλών επιλογών».