O Ογάν σκεπτικός. Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ορέγονται τα 3 εκατομμύρια ψήφους που πήρε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο εθνικιστής Σινάν Ογκάν | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Σινάν Ογάν: Ποιος είναι ο απρόσμενος ρυθμιστής των εκλογών στην Τουρκία

Ενας εθνικιστής από το ανατολικότερο άκρο της Τουρκίας, που εχθρεύεται τους Κούρδους, παζαρεύει με τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υπερψηφίστηκε από αυτούς. Δυνατό πρόβλημα σε ποιον από τους δύο υποψηφίους θα «δώσει» τις περίπου 3 εκατομμύρια ψήφους που πήρε στην πρώτη κάλπη
Protagon Team

Και ξαφνικά οι δύο τούρκοι υποψήφιοι πρόεδροι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου, θέλουν να συνομιλήσουν με τον Σινάν Ογάν, τον «ελάχιστα γνωστό εθνικιστή πολιτικό» που τερμάτισε τρίτος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Γιατί; Επειδή ο Ογάν έγινε εν μία νυκτί ρυθμιστής της προεδρικής εκλογής. Το Politico έγραψε ότι, εν όψει του δεύτερου γύρου της 28ης Μαΐου, ο Ογκάν παζαρεύει ένα υπουργείο με αντάλλαγμα την προικοδότηση κάποιου από τους δύο «μονομάχους» με τα 2,8 εκατομμύρια «δικά του κουκιά» της πρώτης κάλπης (σε ποσοστό: 5,2%).

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επίσης, ότι ο Ογάν έλαβε τηλεφωνήματα τόσο από τον Κιλιτσντάρογλου όσο και από τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τυγχάνει εκ των στενών συνεργατών του «ισλαμιστή και λαϊκιστή» Ερντογάν. Οι περί τον Κιλιτσντάρογλου δήλωσαν κιόλας ότι «με τον Ογκάν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας». Το Politico σχολίασε τη συμμαχία του Ερντογάν με «το εθνικιστικό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί» αρνητικά, αφού το αποτέλεσμά της ήταν «μια ξεκάθαρα εθνικιστική εκστρατεία, όπου τονίστηκε η στρατιωτική ικανότητα της Τουρκίας, η αμυντική βιομηχανία της και η ανάγκη για ενεργειακή αυτάρκεια».

Ο ιστότοπος έδωσε μερικές πληροφορίες για τον Ογάν και τις πολιτικές καταβολές του: «Με καταγωγή από την πόλη Ιγκντίρ, που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με την Αρμενία, ο Ογάν υπήρξε φανατικός του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος. Διετέλεσε βουλευτής, όμως τον έδιωξαν από το κόμμα του Μπαχτσελί, το οποίο τώρα έχει συμμαχήσει με τον Ερντογάν. Υποστηρίζει την επιστροφή των σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους και είναι άτεγκτος απέναντι στα κουρδικά κόμματα, τα οποία συνδέει με τρομοκρατικές ομάδες».

Ο ίδιος, τώρα, δείχνει να έχει επίγνωση της κατάστασης: «Από την αρχή φαινόταν ότι οι εκλογές θα καταλήξουν σε δεύτερο γύρο και ότι οι τούρκοι εθνικιστές μαζί με τους υποστηρικτές του Ατατούρκ θα παίξουν ρόλο στον δεύτερο γύρο» είπε στους δημοσιογράφους τη νύχτα της καταμέτρησης των ψήφων. Ο Ογάν όμως, όποια κίνηση και αν κάνει τελικά, θα έχει μερικά προβλήματα. Το πιο δύσκολο ερώτημα είναι αν ο Ογάν και οι ψηφοφόροι του μπορούν όντως να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου, καθώς «οι σχέσεις εθνικιστών και Κούρδων είναι εχθρικές».

Ο Κιλιτσντάρογλου έλαβε ισχυρή υποστήριξη από το αριστερό και φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο τον βοήθησε να κερδίσει τεράστιες πλειοψηφίες στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Βαν και σε άλλες ανατολικές περιοχές, και δεν έχει καμία διάθεση να διακινδυνεύσει τη συμμαχία του με τους Κούρδους στον δεύτερο γύρο, εξαιτίας τυχόν προσέγγισής του με τον Ογάν. Και ο ίδιος ο Ογάν το αντιλαμβάνεται αυτό, έτσι στις δημόσιες δηλώσεις του είναι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεται στο Κουρδικό.

Επιμένει πάντως ότι χειρίστηκε διπλωματικά το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «έθεσε αρχές». Μία από αυτές τις αρχές του είναι «η αποστασιοποίηση από κόμματα τα οποία δεν αποστασιοποιούνται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Κλείνοντας, το Politico ήταν δηκτικό: «Τώρα πρέπει όλοι να περιμένουν τον Ογάν να απολαύσει αυτές τις δύο εβδομάδες της φήμης του»…