Ο Κώστας Σημίτης: «Η χώρα πολλές φορές στο παρελθόν δεν είχε πρόγραμμα και κατευθύνσεις για την ανάπτυξη» | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Σημίτης: Εκθεση Πισσαρίδη όχι όπως το… 2005

Με έμμεση αναφορά στην οικονομική πολιτική του διαδόχου του στην πρωθυπουργία Κώστα Καραμανλή, ο πρώην Πρωθυπουργός επανήλθε με νέο άρθρο για τις αρετές όσων προβλέπονται στην έκθεση που παρουσίασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην ανάγκη εφαρμογής τους από τους πολίτες
Protagon Team

Τη σημασία της Έκθεσης Πισσαρίδη για την στρατηγική πορεία της χώρας —σε αντίστιξη μάλιστα με την αξέχαστη τακτική της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή το 2005— έσπευσε να καταδείξει με νέο του άρθρο στα «Νέα» ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Είναι το δεύτερο άρθρο του 84χρονου πολιτικού στη συγκεκριμένη εφημερίδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες (το προηγούμενο ασκούσε κριτική στον τρόπο που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αντιπολιτεύονται). Και σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας έχουν ενδιαφέρον δύο πράγματα:

α) η επιχειρούμενη από τον κ. Σημίτη διαφοροποίηση των προτάσεων Πισσαρίδη (άρα και της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη), με όσα συνέβησαν όταν ο ίδιος αποχώρησε από την εξουσία.

β) η αντίθεσή του στην πολιτική του Κινήματος Αλλαγής, στελέχη του οποίου έχουν αποκηρύξει την Έκθεση Πισσαρίδη.

Ο κ. Σημίτης έγραψε χαρακτηριστικά: «Η Εκθεση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας συστηματικής προσπάθειας της χώρας. Η χώρα πολλές φορές στο παρελθόν δεν είχε πρόγραμμα και κατευθύνσεις για την ανάπτυξη. Η οικονομική πολιτική ήταν μόνο μέσο εκμετάλλευσης για πολιτικούς στόχους. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε την καταστροφική εξέλιξη που άρχισε το 2005 και οδήγησε σε ελάχιστο χρόνο το 2010 στην καθολική αδυναμία της να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της διεθνούς οικονομίας. Το Σχέδιο Πισσαρίδη παρά τις δυνατόν διαφορετικές αξιολογήσεις των προτάσεών του, την ανάδειξη και άλλων σημαντικών θεμάτων, που οφείλουμε να προσέξουμε, είναι μια αξιόλογη βάση για μια συστηματική προσπάθεια εξόδου από την κρίση».

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Σημίτης σημείωσε την ανάγκη οι πολίτες να υιοθετήσουν τα όσα αναφέρει η Έκθεση.

«Η Εκθεση Πισσαρίδη είναι αυτή που δίνει την πληρέστερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, των προβλημάτων της και των προσπαθειών που θα πρέπει να καταβληθούν για ν’ αποκτήσει η Ελλάδα την αναπτυξιακή δυναμική για την υπέρβαση των προβλημάτων της και να επιτύχει την ομαλή εξέλιξή της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως κεντρικό στόχο ορίζει τη συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε να συγκλίνει σταδιακά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ως επιμέρους στόχοι ορίζονται κυρίως η αύξηση των συνολικών πάγιων επενδύσεων, των ιδιωτικών και δημοσίων δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη, η σταδιακή αύξηση των εξαγωγών, ο πολλαπλασιασμός των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθούν η παραγωγικότητα και οι εξαγωγές και, τέλος, η μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των νέων και των γυναικών.

» Οι παραπάνω στόχοι δεν σημαίνουν μόνο ότι η Ελλάδα δεν έχει παρά να προσαρμοστεί στα πρότυπα της Ενωσης και να ακολουθήσει τις εξελίξεις της. Συνεπάγονται και κάτι πολύ διαφορετικό. Οι πολίτες της χώρας οφείλουν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες δυναμικές για να πετύχουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και ευρύτερη κοινωνική δικαιοσύνη».